Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Projekt Telecordis

Pružanje specijalističke kardiološke usluge na daljinu na šest lokacija

Autor: Marina Šaponja

20.06.2023. 11:55
Pružanje specijalističke kardiološke usluge na daljinu na šest lokacija

Foto: Luka JeličićProjekt Telecordis predstavljen je danas u Zadarskoj županiji, a javnosti su ga predstavili Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Marko Kolega, županijski pročelnik za zdravstvo, Ante Tolić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu OB Zadar, Dražen Zekanović, voditelj Odhela za kardiologiju OB Zadar te zadarski župan Božidar Longin.


Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzročnik smrti u svijetu, a u Hrvatskoj čine 45 posto svih uzroka smrti. Konmtinentalna Hrvatska, ruralna područja koja u svojim lokalnim ambulantama nemaju specijalista kardiologije imaju veće stope smrtnosti od priobalnog djela.


Stanovnicima otoka zbog udaljenosti od kopna specijalistička kardiologija teško je dostupna, a digitalizacijom zdravstvenog dijagnostičkog procesa kroz ovaj projekt omogućava se moderna i dostupna specijalistička kardiološka usluga koja je na razini primarne zdravstvene zaštite, kao i pravovremeno otkrivanje zdravstvenih tegoba pacijenata te veća učinkovitost liječnika.

– Cilj projekta Telecordis je povećati dostupnost specijalističke kardiološke usluge stanovništvu ruralnih i otočnih područja uspostavom telemedicinskih centara kako bi se pružile telekardiološke usluge koje su na razini primarne zdravstvene zaštite.


Uređaj na nekoliko lokacija


Ova usluga u Zadarskoj županiji, u Žmanu na Dugom otoku dostupna je već mjesec dana i drago mi je da je sada možemo prezentirati javnosti.


Inače, u Zadarskoj županiji imamo šest lokacija na kojima je postavljena oprema za pružanje specijalističke kardiološke usluge na daljinu, u ispotavama Doma zdravlja u Benkovcu, Biogradu na moru, Obrovcu, Starigradu te Žmanu na Dugom otoku, izjavila je Grba Bujević.


Ovaj projekt završen je početkom godine, već je u funkciji i može se provoditi, ali ljudi još nisu dovoljno upoznati s ovom vrstom usluge.


– Dosada je to funkcionorala na način kada pacijent dobije uputnicu ili 24-satni holter eEKG-a ili tlaka, 12 kanalni EKG ili uz spirometriju morao je ići u Bolnicu u Zadar, pa se vratiti kući, pa drugi dan ponovno doći da mu se uređaj skine pa još čekati nalaz za očitanje i doći po njega.


Zbog toga smo želejli približiti ove specijalističke usluge pacijentima pa smo telemedicinski na nekoliko lokacija u Zadarskoj županiji postavili te uređaje.Brže pretrage


Sada pacijenti dođu u ordinaciju, dobiju uređaj i nalaz im se očitan vrati i nema više hodanja tri dana po bolnici. Na Žmanu smo već imali nekih postupaka i to je jako dobro za otočane i sve one koji gravitiraju toj ambulanti. Jednako tako i u ostalim ambulantama. Ovako smo omogućili ljudima da te pretrage obave što prije jer su liste čekanja duge, objasnila je Grba Buljević.


Pacijent ukoliko želi ovu uslugu uputnicu dobije od svog liječnika obiteljske medicine i pacijent se samo treba javiti u Dom zdravlja za ove pretrage koje će se dalje organizirati i brže doći na red. Ukoliko se liste budu povećavale, te liste čekanja budu dulje od 10 dana, u ambulante će stići dodatni uređaji kako bi se pretrage obavile što ranije.


– Okupili smo se ovdje kako bi pokazali ovaj program koji je već pokrenut, telemedicine koji će našim građanima i gostima kojih je sve više na području naše županije omogućiti da iz udaljenijih mjesta pošalju informaciju o tome kako im radi srce, kakav im je nalaz.


Program je idejno sjajno zamišljen, nadam se kako će i realizacija biti isto dobra, izjavio dr. Zekanović.


Projekt je financiran od strane Europske unije te je ukupno vrijedan 688 tisuća eura.