Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KRUZER U ZADRU

Ogromni kruzer doveo u Zadar brojne posjetitelje: 'Najviše nas je privukla opuštena atmosfera...'

Autor: Đurđa Baljak

22.04.2024. 08:27
Ogromni kruzer doveo u Zadar brojne posjetitelje: 'Najviše nas je privukla opuštena atmosfera...'

Foto: Arif Sitnica/Željana GardijanVeć krajem ožujka otvorena je sezona kruzera u Zadru kada su u Gaženicu uplovila četiri kruzera, a tijekom ovog mjeseca najavljeno je pristizanje čak 25 kruzera.


Jučer je u Gaženicu uplovio kruzer pod nazivom MSC Armonia, čiji su putnici imali priliku provesti nekoliko sati razgledavajući Zadar. Budući da su putnici koji se odlučuju na ovakvu vrstu kružnih putovanja poznati kao dobri potrošači, njihov posjet svakako doprinosi lokalnom gospodarstvu.


Unatoč izazovima pandemijskih godina, kruzerski turizam, kako ističe ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević, nije izgubio na popularnosti. Podsjetimo, krajem ožujka naglasio je kako već imaju preko 200 najava za sljedeću, 2025. godinu. Uz to, otkrio je kako procjenjuju ukupni kapacitet brodova koji će uploviti u Gaženicu ove godine, na oko 275 tisuća putnika. No, uz korektiv u planiranju od 15 posto, očekuju da će broj putnika svakako dosegnuti brojku između 235 i 240 tisuća, što će biti značajan rast u odnosu na rekordnu 2019. godinu.


Peter i Katherine Kokich, Foto: Arif Sitnica


Iz Novog Zelanda
Nakon što je veliki kruzer uplovio u Gaženicu, jučer ujutro odlučili smo prošetati gradom i razgovarati s nekim od posjetitelja. Među njima smo susreli bračni par, Petera i Katherine Kokich, koji su stigli kružnim putovanjem iz dalekog Novog Zelanda. Njihov dolazak je, između ostalog, potaknut i njihovim hrvatskim korijenima, a prvo što su posjetili bila je zadarska riva i nezaobilazni Pozdrav Suncu.


– Dolazimo iz Novog Zelanda prvi put u Zadar. Na ovo putovanje smo se odlučili, između ostalog, zato što moja supruga i ja imamo hrvatske korijene. Naime, imamo rodbinu u Podgori, otkrio nam je Peter.


Njegova supruga Katherine je dodala kako im se jako sviđa Zadar, a do ponovnog ukrcavanja u kruzer, plan im je opušteno šetati i razgledati ostatak grada, uživajući u sunčanom vremenu.


Sreli smo i mladi par, Darshana i Khyati, iz Njemačke, koji su svoj godišnji odmor odlučili iskoristiti za posjet Zadru koji im je bio na listi putovanja.


– Isplanirali smo četverodnevni put kako bismo iskoristili naš godišnji odmor. Na listi nam je, između ostalog, bio i Zadar. Jako nam se svidio grad i sretni smo što je danas sunčano, s obzirom na to da je jučer padala kiša. Međutim, jako nam se sviđa klima koja je ugodnija nego u Njemačkoj, rekla je Khyati, dok je njezin partner Darshan dodao kako dolaze iz Indije, ali trenutno žive i rade u Njemačkoj.


Osvrnuli su se i na neke ključne razlike između Europe i Azije.


Darshan i Khyati, Foto: Arif Sitnica


Česi ponovno u Zadru


– U Njemačkoj, i općenito u Europi, drugačija je kultura življenja u odnosu na Indiju. Razlike su vidljive od klime do kulture, priča nam Darshan, dok Khyati ističe kako im se jako sviđa živjeti u Europi zato što im to pruža mogućnost upoznavanja različitih kultura iz različitih država.


– Život u Europi nam pruža priliku da učimo više o raznolikosti i upoznajemo drugačije kulture, dodala je Khyati.


Prilikom šetnje, susreli smo i Radeka i Jitku, bračni par iz Češke, koji su u posjetu Zadru drugi put.


– Dolazimo iz Praga, a prošle godine smo također posjetili Zadar. Grad nam se jako svidio. Najviše nas je privukla opuštena atmosfera, klima i more, rekao je Radek, dok je njegova supruga Jitka istaknula kako ih je posebno dojmila i svježa lokalna hrana, pogotovo kada je morska hrana u pitanju poput liganja i sličnog.


– Osim odlične atmosfere, mora i lokalne hrane, ovdje imamo priliku vidjeti kulturno-povijesne spomenike iz različitih razdoblja, od antike, preko srednjeg vijeka do suvremenog doba, istaknula je Jitka, ne skrivajući svoju oduševljenost raznolikošću kulturne baštine grada.


Na pitanje kako komentiraju lokalne ljude, Radek je kazao kako nije imao priliku komunicirati, ali bi volio naučiti barem osnove hrvatskog jezika, kako bi se mogao bolje sporazumjeti. No, kako nam otkriva, neke stvari čak i razumije.


Radek i Jitka, Foto: Arif Sitnica