Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

VAŽNA GODINA

Obilježeno 666 godina od potpisivanja Zadarskog mira

Autor: Đurđa Baljak

17.02.2024. 13:08
Obilježeno 666 godina od potpisivanja Zadarskog mira

Foto: Arif SitnicaU crkvi sv. Frane u Zadru, točnije u Sakristiji, 18. veljače 1358. godine potpisan je Zadarski mir. Sporazum koji je postignut tada, nakon dugih ratova, uspostavio je osnove za mir između ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Velikog i mletačkog poslanstva. Ovaj mir je donio stabilnost i prosperitet Zadru i cijeloj hrvatskoj zajednici, pružajući im čak pola vijeka mira i blagostanja, budući da su se Mlečani odrekli Dalmacije. Iako 666. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira pada na nedjelju, svečano obilježavanje je održano u petak. Organizatori su bili OŠ Zadarski otoci Zadar, Grad Zadar i Franjevački Samostan sv. Frane Zadar, ali i Narodni muzej Zadar.


Foto: Arif Sitnica


Hodnja za mir u svijetu


Program je započeo u Riznici sv. Frane gdje se čuva zadarski procesijski križ koji je vraćen u samostan prošle godine iz Italije. Nakon toga je uslijedila atletska hodnja Zadarske djece »Zadarski mir za mir u svijetu« na Trgu sv. Frane. Zatim je uslijedilo paljenje »Plamena mira – betlehemsko svjetlo mira« pa svečani program.


Gvardijan fra Stipe Nosić je pozdravio sve okupljene u ime franjevačke zajednice poželivši svima mir i dobro. Također, s ponosom je istaknuo kako crkva sv. Frane nosi naziv bazilike još od davne 1280. godine.
– Mjesto na kojem je Zadarski mir potpisan nije bilo slučajno. Naime, kralj Ludovik I. Anžuvinac i njegov žena Elizabeta Kotromanić su tada bili već pet godina u braku, a od ranije su bili povezani s franjevačkim redom. Potpisivanju sporazuma je prethodilo sedam dokumenata koji ga tumače, a fra Stanko Škunca je preveo svih osam dokumenata na hrvatski jezik, a mogu se pročitati na našoj službenoj stranici, kazao je gvardijan fra Nosić.


Prošle godine je u Riznicu samostana vraćen je i srebrni procesijski križ iz Italije, što još jedan razlog više za slavlje.


– Pokojna profesorica s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, Marijana Ražnjević je u svom stručnom radu povezala srebrni procesijski križ s Elizabetom Kotromanić koja na prikazu kleči pred Ludovikom Tuluškim na križu uz ostale franjevačke svece, od kojih su još neki povezani s Anžuvincima; a rad je pripisala Franji iz Milana te zaključila kao je križ darovala Elizabeta Kotromanić prilikom sklapanja Zadarskog mira, istaknuo je gvardijan fra Nosić. Osim mira, Zadarski mir je označio razdoblje velikog prosperiteta za Zadar.


– Dragi prijatelji mira, slavimo 666 obljetnicu od potpisivanja Zadarskog mira. Iako taj broj nema pozitivan prizvuk u Bibliji, mi ga slavimo znajući da je kroz pedeset godina taj sporazum donio mnogo više mira i radosti našim sugrađanima i da predstavlja zaista vrlo važan povijesni trenutak. Prisjetimo se da smo dužni slaviti i prenositi mir na druge kao Božji dar, zaključio je gvardijan fra Nosić.


Foto: Arif Sitnica


»Baština i kultura mira«


Prigodni govor je održao i ravnatelj OŠ Zadarski otoci, Davor Barić, u čijoj školi se u okviru projekta »Baština kultura i mira« provodi Muzej u školi.


– Srdačno pozdravljam sve poštovane uzvanike i želim vam dobrodošlicu na proslavu obljetnice potpisivanja Zadarskog mira. Posebno me raduje prisustvo gospođe Anite Gržan Martinović, više savjetnice Odsjeka za međunarodnu suradnju Grada Zadra, i gospodina Antuna Nekića, znanstvenog suradnika europske mreže mjesta mira. Zahvaljujem domaćinima, gvardijanu fra Stipi Nosiću, što su nam omogućili proslavu u ovom svetom prostoru, i fra Dragi Ljevaru koji nas je uputio na stazu Zadarskog mira. Posebno pozdravljam učenike, djelatnike i ravnatelje zadarskih škola, izviđače Udruge Zarus iz Zadra, povijesne postrojbe iz Zadra, Vrane, Knina, Šibenika, Polače i Konjščine koji su s nama na obilježavanju godišnjice Zadarskog mira. Ovaj događaj iznimno je važan za hrvatski nacionalni identitet Zadra, a kroz naš dugogodišnji projekt »Baština i kultura mira – Muzej u školi« njegujemo tradiciju obilježavanja tog mirovnog sporazuma. Cilj nam je promicati kulturu mira i poticati odgoj za mir, jer samo mir donosi napredak i znanje. Također, kroz projekt razvijamo toleranciju i razumijevanje među učenicima te ukazujemo na blagodati slobode, plodova mira i mirnog suživota, istaknuo je ravnatelj Barić.


Prigodne govore su održali i mnogi drugi, a sve bilo popraćeno bogatim glazbenim programom. Nakon toga je uslijedila procesija ulicama Poluotoka, Kalelargom do svetišta Sv. Šime, a nakon čega su KUD-ovi Zadarske županije izveli nekoliko točaka na Poljani Petra Zoranića.


U bogatom programu su sudjelovali Objedinjeni zbor učenika zadarskih osnovnih škola, viteške povijesne postrojbe, KUD-ovi Zadarske županije, OGŠ Sv. Benedikta, GŠ Blagoje Bersa, DFS Donatići, Udruga izviđača Zarus, Zadarske mažoretkinje, Gradska glazba Zadar, Sveučilište u Zadru, Franjevački Samostan sv. Frane Zadar, svetište Sv. Šime Zadar, AK Alojzije Stepinac i AS Zadarske županije. Sponzori su bili Zadarska županija, TZ Grada Zadra, Školska knjiga, Tvornica kruha Zadar, MasVin, dok je medijski pokrovitelj bila Diadora televizija.


Foto: Arif Sitnica