Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

PROJEKT

NOVA VIZIJA ZADRA! Na mjestu zahrđalih tračnica trebao bi niknuti futuristički Zadar, evo detalja

Autor: Portal ZL

17.06.2024. 12:00
NOVA VIZIJA ZADRA! Na mjestu zahrđalih tračnica trebao bi niknuti futuristički Zadar, evo detalja

Foto: HRT/HTVNa mjestu zahrđalih tračnica, trebao bi niknuti futuristički Zadar, piše Radio Zadar. – Mi smo to kolokvijalno nazvali Zadar 2, jer to bi u stvari i bio drugi centar grada, istaknuo je arhitekt Pero Marušić, autor projekta, za Dnevnik HRT-a.


Bio bi ondje niz novih sadržaja koji bi podignuli kvalitetu života, ali i dali novi gospodarski i turistički zamašnjak. Arhitekt Marušić poručuje među ostalim da su planirani škola, vrtići, vjerojatno i Crkva te park i šetnica. Sve bi to niknulo na prostoru koji danas ne služi nikome i ničemu. Gradonačelnik Dukić kaže da je Zadar uvijek imao projekte koji su ga izdizali od ostalih gradova, a ovaj bi povezao cestom, ali prvenstveno šetnicom stari dio grada s lukom Gaženica. Projekt predviđa i obnovu lučice Bregdetti, s novih, prijeko potrebnih, 300 komunalnih vezova. – Volimo da se grad mijenja i da idemo naprijed, rekao je Zvonimir Rogić, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi.


– Mi se tu krećemo između 20-30 milijuna eura procijenjene vrijednosti, kazao je Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo. Novac bi se pokušao namaknuti iz gradskog i državnog proračuna te spasonosnih sredstava EU-a, a Kasap pak očekuje da se u jednom mandatu mogu realizirati svi projekti.