Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZABAVNA MANIFESTACIJA

NOĆ MUZEJA U ZADRU Mnoštvo posjetitelja na najzabavnijoj noći za ljubitelje kulture

Autor: Nikolina Lucić

26.01.2024. 21:13
NOĆ MUZEJA U ZADRU Mnoštvo posjetitelja na najzabavnijoj noći za ljubitelje kulture

Foto: MISLAV KLANACHrvatsko muzejsko društvo i ove je godine pripremilo pregršt najraznolikijih programa za 19. izdanje manifestacije Noć muzeja koja se održava u hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. Najzabavnija noć u godini za sve je ljubitelje kulture i umjetnosti, ali i one koji se muzejima vole prošetati baš u vrijeme najvećeg šušura.


Zadarski su muzeji bili prepuni posjetitelja, a kako bi opravdali očekivanja i renome Noći muzeja, pripremili su pregršt događanja, od izložbi i stručnih vodstava, radionica, predavanja i koncerata. Prošetali smo se zato gradskim muzejima i saznali dojmove organizatora, ali i posjetitelja.


Ogromna se gužva stvorila ispred Muzeja antičkog stakla koji je upravo za domaću publiku premijerno otvorio 1. hrvatsko bijenale umjetničkog stakla, jedinstvenu izložbu najboljih suvremenih ostvarenja u staklu s potpisom domaćih umjetnika.
Bijenale je svečano otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Ķoržinek kazavši kako je intencija Ministarstva nadalje promovirati umjetnike koji su staklo izabrali kao formu svog izražavanja.


Umijeće formiranja stakla


– Staklo i umijeće njegova formiranja naša je baština, prisutna na ovim prostorima od vremena antike. Nudi nebrojeno mnogo mogućnosti za umjetnički izričaj, što se danas može vidjeti na prvoj bijenalnoj hrvatskoj izložbi umjetnosti u staklu, poručila je ministrica, na otvorenju izložbe koja je na jednom mjestu okupila moderna ostvarenja čak 71 domaćeg umjetnika.


– Muzeji su večeras širom otvorili svoja vrata za naše sugrađane. Noć muzeja skreće pažnju javnosti na sve naše umjetničko blago i njezinu naročitu prezentaciju koja je rađena samo za publiku, kako se muzeji ne bi pretvorili samo u skladišta baštine, poručila je ministrica.


Autorica izložbe Jadranka Belevski još je jednom naglasila kako je ovo bijenale upravo za domaću publiku i domaće umjetnike, koji staklo pretvaraju u jedinstvene umjetničke forme.


– Muzej slavi 15 godina otvorenja, a ovo je naš prvi rođendanski dar našim sugrađanima, poručila je Belevski.


Gospodin Zdravko kojeg smo sreli u laganoj šetnji kazao nam je kako mu Noć muzeja savršeno paše na ovako lijepu večer.


– Zašto ne iskoristiti priliku koja nam se nudi i ne posjetiti naše muzeje u večeri kada nude najbogatiji program. A nije na odmet niti činjenica da je sve besplatno, poručio je Zdravko.


Kratka šetnja do Dvije palače vrlo nam je brzo pokazala kako su ove dvije zadarske ljepotice pravi mamac za posjetitelje. Narodni muzej Zadar (NMZ), Gradska knjižnica i Koncertni ured Zadar pripremili su lepezu različitih događanja, kao i stručna vođenja stalnim postavom Dviju palača. Osim tradicionalnih muzejskih programa, NMZ je ove godine pripremio i natjecanje u igranju muzejske video igrice »Ifigenija«, namijenjene djeci i odraslima. Prirodoslovni odjel se novoj publici predstavio s virtualnom izložbom o glavonošcima, a dokumentacijska služba virtualnom izložbom o ljudima koji rade u muzeju. Galerija umjetnina se predstavila s multimedijalnim »Plavim salonom«. Posjetiteljima su na raspolaganju bile i izložbe Etnološkog odjela i izložba »Jedan svijet u Providurovoj palači«.


Foto


Noć muzeja


avatar

Snimio: Mislav Klanac


26.01.2024. 21:07


Galerija

Foto: Mislav Klanac


Djecu zanima svijet dinosaura


Na liniji »Pitaj arheologa« Kornelija A. Giunio u Arheološkom muzeju Zadar kazala nam je kako se dosta pitanja odnosilo na to jesu li eksponati replike.


– Djeca su nas najčešće pitala za pojedinosti o životu i ostacima dinosaura, dodala je Giunio.


Zadarski su muzeji ove večeri odzvanjali ushitima i znatiželjnim pitanjima djece, ali i onih odraslih, koji su Noć muzeja iskoristili kako bi se bolje upoznali s poviješću i baštinom koja nas okružuje.


I ove je godine Stalna izložba crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru priredila bogat i edukativan program. Suradnja je uspostavljena sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića u Zadru, čiji su učenici trećeg i prvog razreda izradili 3D modele vrijednih kamenih spomenika izloženih u SICU.


Odjeli za arheologiju, klasičnu filologiju i povijest umjetnosti zadarskog sveučilišta interaktivnim su se programom također uključili u ovu poznatu manifestaciju. Od predstave »Orfej i Euridika« Odjela za klasičnu filologiju do Arheološke večere: Hranom kroz povijest s presjekom jela od prapovijesti do srednjeg vijeka, do cjelovečernjeg programa s radionicama.


Diana Sorić s Odjela za klasičnu filologiju predstavila je jedinstveni kozmetički preparat za uklanjanje šminke i njegu kože lica po receptu Ovidija, starog preko dvije tisuće godina.


– Preparat je opisao u stihovima, a sastoji se od komorača, smirne, ružinih latica, malo soli, tamjana i vode ječmene kaše. Piling je to za skidanje šminke i najteže šminke koji istovremeno hrani kožu lica. Pokazuje kako su rimske žene jednako brinule o ljepoti, kao i današnje žene, poručila je Sorić.


Posjetitelji su cijelu večer uz stručno vodstvo mogli razgledati i Izložbu Odjela za arheologiju, izložbu »Na granici dvaju svjetova – projekt Migrassi« i arheološko istraživanje Maksanove gomila, a atmosferu je dodatno zagrijao koncert grupe A.K.A. Crescendo.