ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

“Noć muzeja” u 28 hrvatskih gradova

Autor: Nenad Marčina

29.01.2009. 23:00
“Noć muzeja” u 28 hrvatskih gradova

Foto: Velimir BRKIĆKulturna manifestacija “Noć muzeja”, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa 70-ak hrvatskih muzeja, održat će se danas od 18 sati do 1 sat. Ovogodišnji broj sudionika je najveći dosad, a iznimno bogat program se održava u čak 28 hrvatskih gradova


/S dvije tisuće posjetitelja koliko je prošle godine zabilježeno za vrijeme manifestacije “Noć muzeja” bili smo zadovoljni, no nadamo se da će ove godine brojka biti i veća, istaknuli su na konferenciji za novinare održanoj u Arheološkom muzeju Dražen Maršić, ravnatelj Arheološkog muzeja i Hrvoje Perica, ravnatelj Narodnog muzeja Zadar.
– Kulturna manifestacija “Noć muzeja”, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa 70-ak hrvatskih muzeja, održat će se danas od 18 sati do 1 sat. Ovogodišnji broj sudionika je najveći dosad, a iznimno bogat program se održava u čak 28 hrvatskih gradova. U Zadru se “Noć muzeja” ove godine održava drugi put, dok se Šibenik ove godine u manifestaciju uključio prvi put.
 Namjera organizatora je popularizacija muzejske kulturne baštine, omogućiti javnosti besplatno praćenje izložbenih postava uz raznorazna događanja koja bi uključila i etno-gastronomsku ponudu.
 Prošle godine u šezdesetak hrvatskih muzeja od 18 sati navečer pa do 1 sat ujutro zabilježeno je preko 100 tisuća posjetitelja.
Narodni muzej je za ovu priliku pripremio prikladne radionice s izložbe Andragoško-pedagoškog odjela. S početkom u 21 sat bit će postavljena izložba prof. Miljenka Domjana pod nazivom “Anima et corpus” s podnaslovom “Fotoskitanje”. Riječ je autoru, konzervatoru i povjesničaru umjetnosti koji se najčešće odaziva na svjetlost, pozlate i patine te na plohe i prostore duga trajanja. Glavni konzervator u Ministarstvu kulture RH prof. Domjan na stotinjak fotografija prikazaje spomenike s aurom, vrhunska djela europskih crkava i katedrala, poput Rima, Firenze, Verone, Madrida, Pariza, Toleda, Siracuse, Pariza, Berlina, Londona pa i samog Pekinga. Prof. Domjan predstavit će također i vrhunska ostvarenja iz bogate zadarske povijesno-kulturne baštine. Na odjelu Etnološkog muzeja bit će prikazan stalni postav Flora južnog Velebita s izložbom “Glasanje noćnih životinja”.


 POVIJEST ANTIČKIH SVJETILJKI
Antički odjel Arheološkog muzeja u crkvi Sv. Donata izlaže 120, što keramičkih što metalnih svjetiljki, različitih motiva. Posjetitelji će se moći upoznati sa značajem antičkih svjetiljki, vječnim pratiteljem čovjeka od rođenja pa do smrti. Prigodom rođenja, vjenčanja i obiteljskih svečanosti palile su se iznad vrata ili na prozorima. Darivale su se prijateljima za Novu godinu. Siromašnim ljudima slaba svjetlost iz najčešće samo jedne svjetiljke punjenje nekvalitetnim uljem omogućavala je da uz neugodan miris, čađu i slabo svjetlo obavljaju nužne kućanske poslove. No, bogatim i uglednim stanovnicima antičkih gradova omogućavale su da prigodom organiziranja banketa, koji su trajali do dugo u noć, svjetlošću više desetaka svjetiljki skupocjene izrade punjenih finim rafiniranim maslinovim uljem okupaju večer u svjetlosti te tako istaknu svoje bogatstvo i povećaju ugled. Pomagale su trgovcima i obrtnicima da njihovom svjetlošću privuku mušterije, kako pokazuje ulica u Pompejima, gdje su 132 taberne bile osvijetljene s 390 svjetiljki postavljenih na vratima ili na pultu. Carevi i ugledni građani osvjetljavanjem javnih kupatila ili, pak, gradskih prostora za velikih svečanosti kupovali su naklonost svjetine. Mali čovjek ih je darivao božanstvima, kao zalog za ispunjenje najintimnijih želja. Na kraju, polagane su i u grob, bilo da prizivaju svakodnevni život ili unose svjetlo u mrak grobnice. Obične glinene svjetiljke bile su dosta jeftine i koštale jedan as. Nasuprot tome, skuplje brončane svjetiljke bile su toliko dragocjene da su se čuvale u zaključanim škrinjama, kako pokazuje nalaz u Pompejima. Rimljani su najčešće koristili maslinovo ulje. Dodavali su mu sol, koja je služila za zgušnjavanje ulja, za dobivanje svjetlosti žuće boje i ugodnijeg mirisa te je sprječavala pregrijavanje ulja, nadodaje ravnatelj Maršić, s napomenom kako će te izložene svjetiljke tijekom cijele noći biti jedina luč u tami, jer sva svjetla bit će ugašena. Sve uljanice su vlasništvo zadarskog Arheološkog muzeja, a izrađene su u crkvi Sv. Nikole.