Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Propao natječaj Grada

Nitko ne želi iznajmiti stan roditeljima bolesne djece

Autor: Marina Vlakić

14.06.2023. 09:18
Nitko ne želi iznajmiti stan roditeljima bolesne djece

Foto: Sergej Dreschler/NLIako je za najam stanova u Zagrebu i Splitu Grad Zadar nudio čak 1.500 eura po stanu, jučerašnje otvaranje ponuda u nadležnom odjelu dalo je poražavajuće rezultate. Nitko ne želi iznajmiti stan roditeljima bolesne djece! Ovaj podatak potvrdili su nam jučer u Gradu nakon što se do zadnje minute čekalo hoće li do otvaranja ponuda u 13 sati stići makar jedna ponuda.


Međutim, ni iz Zagreba u kojemu su tražili dva stana, ni iz Splita u kojemu su tražili samo jedan stan, Gradu nije stigla ni jedna jedina ponuda. Mogući je razlog turistička sezona, ali i uvjeti natječaja po kojemu se stan u zakup mora dati na najmanje pet godina.


Iako je 1.500 eura, odnosno 11.300 kuna, lijepa zarada za samo mjesec dana, vlasnici stanova očito su procijenili da im se to ne isplati. Grad stoga ide u novi natječaj nadajući se da će ponovljeni poziv u medijima dati bolje rezultate, no pitanje je što se može očekivati s obzirom da tek dolazi srce sezone.
No, olakšanje za roditelje bolesne djece ipak donosi najava da će Grad svima koji će boraviti u Zagrebu ili Splitu sufinancirati najam s čak 600 eura.


Sufinanciranje najma


Naime, natječaj za zakup stanova rezultat je dogovora s nezavisnim vijećnikom Enijom Meštrovićem koji je, da bi podržao proračun, zauzvrat tražio i zakup trosobnih stanova za roditelje bolesne djece. U moru besmislenih, pa čak i nezakonitih amandmana, ovo je bio jedan od kvalitetnijih, no najnoviji razvoj situacije pokazuje da je vijećnik u ovaj amandman ipak trebao krenuti pripremljeniji.Trebalo je najprije provjeriti koliko je bolesne djece na liječenju u Zagrebu i Splitu te analizirati koliki bi stanovi roditeljima zaista trebali, odnosno jesu li to baš trosobni od najmanje 75 kvadrata, kako je tražio Meštrović, ili u obzir dolaze i manji.


U idućem natječaju Grada stoga će zasigurno biti korekcija kako bi se lakše našlo stanove za najam na više godina. No, najvažnije je da u međuvremenu Grad daje novčanu pomoć roditeljima onkoloških bolesnika, čime im olakšavaju njihovu ionako tešku situaciju.


Tražili mišljenje javnosti


Naime, Grad je još 31. ožujka objavio poziv građanima za dostavu primjedbi s ciljem upoznavanja javnosti s nacrtom Odluke o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra. Tražili su mišljenja, primjedbe i prijedloge javnosti zbog, kako su naveli, donošenja što kvalitetnijeg dokumenta te nacrt prijedloga odluke.


To je najkonkretnija moguća odluka proizašla iz dugotrajnih i na trenutke teških pregovora gradske vlasti i oporbenih vijećnika, ali od koje danas imaju koristi sami građani, i to oni najosjetljiviji – djeca oboljela od malignih bolesti.


Uskoro će se znati i kakve će rezultate dati amandman na proračun koji se također odnosi na djecu, a to je sufinanciranje sportskih aktivnosti djece.


Naime, amandman je također dogovoren s nezavisnim vijećnikom Enijom Meštrovićem, a u realizaciju kreće najesen s obzirom na to da za provedbu odluke o pomoći roditeljima plaćanjem dijela izvanškolskih aktivnosti Grad mora sačekati novu školsku godinu.