Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

stalan rast cijena

Nema slobodnih stanova koji se mogu unajmiti tijekom cijele godine

Autor: Marina Šaponja

28.03.2023. 16:20
Nema slobodnih stanova koji se mogu unajmiti tijekom cijele godine

Foto: Dino Stanin/PIXSELLKada će se stabilizirati tržište nekretnina i kada se može očekivati pad cijena, pitanje je koje se postavlja već dugo vremena, a konačnog odgovora – nema!


Prosječne cijene kvadrata, stanova, kuća i građevinskog zemljišta odletjele su u nebo, što se najviše primijeti u dalmatinskim gradovima Dubrovniku, Splitu, Zadru te gradu Zagrebu.


Cijene kvadrata su zbog veće potražnje, inflacije, ulaska Hrvatske u zonu Schengena, ali i većih cijena građevinskog materijala u odnosu na prošlu, pa i godinu ranije u prosjeku su veće za 30-ak posto i kao takve najveće su u Europskoj uniji kada se uzmu u obzir prosječna mjesečna primanja.
Zadar ne prednjači samo po cijenama kvadrata stanova i kuća, već i po cijenama građevinskog zemljišta, posebice na užem gradskom području.


Vedran Vinketa, iz jedne zadarske agencije za nekretnine, naglašava kako u gradu nema previše slobodnog građevinskog zemljišta, pa se, doslovce, mogu postići cijene kakve prodavatelji žele.


– Sve je poskupjelo pa i cijene građevinskog zemljišta. Cijene ovise o položaju, udaljenosti od mora koja je najčešće jedan od glavnih faktora, pa mogli bi kazati kako su cijene zemljišta porasle za nekih 10-ak posto. U gradu je slobodno građevinsko zemljište ekskluziva pa cijene mogu biti dosta veće, objasnio je Vinketa.


Može li se uskoro očekivati pad cijena nekretnina ili stagnacija, teško je za procijeniti. Ono što je evidentno na tržištu nekretnina jest da cijene rastu jer je potražnja velika. Tome u prilog ide i činjenica da stranci već određeno vrijeme kupuju nekretnine na našem tržištu, a u posljednje vrijeme tome je pogodovala i činjenica da je Hrvatska ušla u eurozonu pa i u šengensko područje.


Interes stranaca za kupnju nekretnina na hrvatskom tržištu je velik jer su naše cijene njima prihvatljivije, a ujedno nema poreza na imovinu, a nudi se i dodatna zarade najma za turizam. Zbog toga primorske županije prednjače u interesu državljana drugih država EU-a za kupnjom nekretnina.


– Faktor koji utječu na rast cijena jest velika potražnja, a slaba ponuda. Evo, u Zadru konkretno minimalna cijena kvadrata stana je 2300 eura pa na više. U posljednje vrijeme tržište je živjelo i zbog poticaja APN-a pa je i to sigurno utjecalo na veće cijene, rekao je Vinketa.


Upozorio je i na veliki problem s kojim se u posljednje vrijeme suočavaju najmoprimci, a riječ je o visokim cijenama najma.


– U ovom sam poslu već 20-ak godina i nikada nismo imali tolikih problema s iznajmljivanjem stanova kao sada. Na tržištu nema slobodnih stanova koji se mogu unajmiti tijekom cijele godine, da se ne treba izaći početkom lipnja ili srpnja.


Ako se nađe stan za cjelogodišnji najam to je lutrija, a velika je potražnja za najmom stanova, međutim slobodnih stanova – nema. Prosječna cijena najma dvosobnog stana koji se iznajmljuje cijelu godinu je oko 600 eura, pa na više, istaknuo je Vinketa.