ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

SLUČAJ LEDANA

Nasade smo tužili i potražujemo od njih više stotina tisuća eura, a tužit ćemo i Grad

Autor: Goran Šimunov

30.05.2023. 08:44
Nasade smo tužili i potražujemo od njih više stotina tisuća eura, a tužit ćemo i Grad

Foto: Arif SitnicaIskazujemo žaljenje za postupanjima komunalnih redara koji su uklonili cjelokupnu ugostiteljsku opremu s terase Ledane, kojom upravlja tvrtka Riva Liburna d.o.o., čiji smo pravni zastupnici. Naime, protiv rješenja komunalnog redara je naša stranka pravodobno izjavila žalbu i ukazala na sve okolnosti iz kojih bi takvo rješenje bilo nezakonito. Odluka o žalbi još uvijek nije donesena, navode iz zadarskog Odvjetničkog društva Vukušić Bokan i partneri u odgovoru na naš zahtjev za očitovanjem na postupanje komunalnih redara.


Bar Ledana je djelovao u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, prostor je koristio temeljem ugovora o najmu javne gradske površine potpisanog s gradskom tvrtkom Nasadi, a koja upravlja tim perivojem uime Grada Zadra. Ugovor između Nasada i Rive Liburne u vezi rada Ledane istekao je u prosincu prošle godine, a Nasadi ga nisu htjeli produljiti.


Jedan od razloga za neproduljenje ugovora je i strašna smrt mladog 20-godišnjeg gosta iz Irske u srpnju prošle godine koji je pao s bedema u ovom perivoju, a sumnja se kako je prije toga boravio u klubu Ledana.


Trebalo odgoditi uklanjanje opreme
– Iako, istina, žalba ne odgađa izvršenje rješenja Grada Zadra, s obzirom na nezakonitosti tog rješenja valjalo je odgoditi izvršenje rješenja do donošenja odluke o žalbi, s obzirom na štetu koja nastaje našoj stranci, a koja se ne može ili će se teško moći naknaditi, ističu zastupnici Ledane koji podsjećaju kako su tužili Nasade zbog teških povreda prava, uključivo konvencijskih prava i zakonskih prava, njihove stranke Rive Liburne.Grad Zadar ima važeću Odluku o zakupu javnih površina temeljem koje je i Riva Liburna za prostor Ledane koristila javnu površinu punih 12 godina da bi, kako tvrde, Nasadi propustili krajem prošle godine postupiti po važećoj odluci Grada.


– Naša stranka je zatražila još 26. studenog 2022. od Nasada produljenje Ugovora o zakupu javne površine kako se uvijek produljivalo u prethodnim razdobljima. Nažalost, Nasadi se nikada nisu očitovali na zahtjev naše stranke, već su Rivi Liburni uputili dopis 4. siječnja 2023. pozivom na predaju javne površine u posjed Nasada.


Smatramo da su Nasadi time prekršili konvencijsko pravo preuzeto ulaskom Republike Hrvatske u EU, te posebne izvore trgovačkog prava. po tzv. načelu »legitimate expectations« strankina legitimna očekivanja, s obzirom na dosadašnju praksu kod zakupa javnih površina, kako u slučaju naše stranke, tako i kod drugih zakupnika javnih površina Grada Zadra, o čemu sada već postoji brojna praksa Europskog suda za ljudska prava, naglašavaju zastupnici vlasnika Ledane.


Dodali su kako je njihova stranka javnu površinu u Perivoju kraljice Jelene držala u posjedu sve do uklanjanja inventara njihove stranke od strane komunalnog redara i nakon prestanka ugovora o zakupu, s obzirom na to da se glede posjeda odnosne javne površine pred Trgovačkim sudom u Zadru vodi sudski spor između Rive Liburne i Nasada.


Žalit će se na rješenje Županije


– Naša stranka je čak Nasadima predložila i sporazum o uređenju odnosa kojim bi se uredila sva eventualna pitanja zakupnog odnosa, što su Nasadi neobrazloženo odbili iako na drugi način ponuđena novčana sredstva ne mogu ubrati jer je eventualno potraživanje u zastari, čime je oštećen i proračun. U poslovanju naše stranke nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, u potvrdu čega govori i činjenica da je tužba Nasada za raskid ugovora pred Trgovačkim sudom u Zadru odbijena kao neosnovana.S obzirom na sve navedeno, Riva Liburna je bila primorana pred Trgovačkim sudom u Zadru pokrenuti sudski postupak protiv Nasada kako bi zaštitila svoja prava i interese. Navedenim postupkom naša stranka, među ostalim, potražuje i naknadu štete koja će se mjeriti u stotinama tisuća kuna, da ne kažemo u milijunskim iznosima, ističu iz ovog odvjetničkog ureda dodajući kako će, nažalost, s obzirom na zadnja postupanja Grada Zadra, vjerojatno i protiv Grada Zadra morati pokrenuti odgovarajući sudski postupak.


– Što se tiče rješenja u ukidanju minimalnih tehničkih uvjeta za vanjsku površinu, to je posljedica opisanih radnji Nasada. Međutim, ta odluka nije konačna, s obzirom na to da naša stranka ima pravo na žalbu protiv tog rješenja, a koje pravo će naša stranka i iskoristiti. Sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku, žalba protiv tog rješenja odgađa njegovo izvršenje, ističu zastupnici Ledane o ovoj odluci nadležnog odjela Zadarske županije..


Dodaju kako bi pravo pitanje trebalo biti zašto Nasadi nisu produljili zakup javne površine njihovoj stranci iako za to nije bilo nikakvih prepreka, postojao je ugovor o zakupu poslovnog prostora, izostali su dugovi prema Nasadima i Gradu Zadru, a odluka/plan o korištenju javne površine nije izmijenjena.


– Kakve su to okolnosti nastupile u 2022. godini da bi se postupilo protivno ustaljenoj praksi između stranaka da se zakup javne površine ne produlji, odnosno zašto se prema našoj stranci postupilo na drugačiji način od ostalih poslovnih subjekata u Gradu Zadru, pitaju se se pravni zastupnici Ledane.