Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MIZERNE PLAĆE

Tražili 200 eura na osnovicu, a uprava im nudi samo 30 eura za topli obrok

Autor: Iva Bucić

11.11.2023. 12:20
Tražili 200 eura na osnovicu, a uprava im nudi samo 30 eura za topli obrok

Foto: Arhiva ZLSindikat prometa i veza među radnicima Luke Zadar u ponedjeljak će provesti referendum na kojem će se radnici teretne luke moći izjasniti o stupanju u štrajk. Uprava im je, naime, umjesto traženog povećanja osnovice od 200 eura bruto ponudila samo sramotnih (i neoporezivih!) 30 eura za topli obrok.


Bezobrazno i mizerno


– To je, neću reći bezobrazno, nego mizerno i smiješno! Predstavnik poslodavca i vlasnik valjda misle da su ljudi ovce, ponudili su 30 eura za topli obrok. Znači neoporezivi dio. Pa kako im nije bilo neugodno to izreći, tamo pred tim ljudima, pita se predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.


U ponedjeljak će, najavljuje, održati skup zaposlenika na kojem će se provesti referendum. Ako se izglasa, početak štrajka može se očekivati najvjerojatnije krajem sljedećeg tjedna. No, kako kazuje Lisičak, radnici su složni da to više ovako ne može ići.
Predstavnici Sindikata prometa i veza od Uprave su tražili povećanje osnovice za fiksni iznos od 200 eura bruto, no bili su spremni pristati i na niži iznos. Bilo kako bilo, u sindikatu nisu htjeli da se plaće povećaju za određen postotak, s obzirom na to da bi se onda plaće puno više povećale onima koji imaju veće plaće, a manje onima koji imaju manje plaće.


To nije plaća


– S obzirom na to da su jako male plaće, da radnik nema ni 600 eura, tražili smo 200 eura bruto po radniku, tako da i oni s malim plaćama osjete povećanje. Ali njihov je odgovor bio 30 neoporezivih eura za topli obrok. To nije plaća, to se ide samo na ruku poslodavcu. Dakle ne ide u prilog radniku, nego samo poslodavcu.


Oni stavljaju neoporeziva primanja, a to se osjeti kasnije kad se ide u mirovinu, jer novac ne ide u troškove za mirovinu, pa je u konačnici radniku mirovina manja, objašnjava Lisičak.


Kako je navedeno u Registru stvarnih vlasnika, jedini stvarni vlasnik društva Luka Zadar d.d. je Jinxiong Hu. Taj je kineski investitor svojevremeno s Ivicom Todorićem pregovarao o preuzimanju Agrokora za dvije milijarde eura.


Prema godišnjem izvješću o poslovanju Luke Zadar i revizorskog izvješća za 2022. godinu može se vidjeti kako su u ovoj tvrtki bile zaposlene 64 osobe. Na kraju te godine prihodi ove tvrtke su iznosili 3.643.524 eura (27.452.134 kuna), a dobit 67.318 eura (507.205 kuna).