Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

nenamireni vjerovnici

Nakon četrdeset mjeseci završava stečaj nad NK Zadrom

Autor: Goran Šimunov

18.03.2024. 09:06
Nakon četrdeset mjeseci završava stečaj nad NK Zadrom

Foto: NK ZadarStečajni postupak nad Nogometnim klubom Zadar, sportskim dioničkim društvom (s.d.d.) za obavljanje sportskih djelatnosti trebao bi završiti za mjesec dana, odnosno 40 mjeseci od otvaranja stečaja. Proizlazi to iz Rješenja sutkinje Trgovačkog suda u Zadru Ane Markač, koja je završno ročište vjerovnika ovog stečajnog dužnika odredila za 17. travnja.


Stečajna sutkinja Markač je ovim rješenjem dala suglasnost stečajnom upravitelju Srđanu Dvorniku iz Splita za završnu diobu prema javno objavljenom diobnom (završnom) popisu zajedno sa završnim izvješćem i završnim računom ispitanim od strane ovog suda.


Na završnom ročištu vjerovnika raspravljat će se o završnom računu stečajnog upravitelja i prigovorima na završni (diobni) popis.


Ukupna potraživanja
U obrazloženju stečajna sutkinja Markač navodi kako je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom NK Zadrom s.d.d. otvoren rješenjem ovog suda od 9. prosinca 2020. godine, dok su rješenjem od 23. ožujka 2021. utvrđene tražbine vjerovnika prvog višeg isplatnog reda u iznosu od ukupno 139.191,29 eura, te vjerovnika drugog višeg isplatnog reda u iznosu od ukupno 463.857,82 eura. Radi se o ukupno 603.049,11 eura.


– Stečajni upravitelj dužnika je u cijelosti završio unovčenje stečajne mase koja je unovčena za iznos od ukupno 112.467,50 eura, što iznosi 18,6 posto od ukupnih potraživanja. Od toga je iznos od 104.706,37 eura uprihodovan s osnova zakupnine, iznos od 265,45 na ime naplate za stečajnog dužnika, iznos od 5.995,49 eura na ime naknade za treniranje igrača, iznos od 1.500 eura na ime unovčenih pokretnina stečajnog dužnika.


Rashodi u stečajnom postupku iznose 94.601,07 eura, s time da je do okončanja postupka potrebno još rezervirati daljnji iznos od ukupno 4.428,89 eura, a svi detalji se mogu vidjeti u izvješću stečajnog upravitelja, navodi se u Rješenju.


Nenamireni vjerovnici


Tijekom trajanja stečajnog postupka izvršene su tri djelomične diobe vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, čime su oni bili namireni u ukupnom iznosu od 64.010,67 eura. Završnom diobom predviđena je daljnja isplata iznosa od ukupno 14.241,18 eura, što čini 10,2 posto utvrđenih tražbina vjerovnika prvog višeg isplatnog reda.


U cijelosti je unovčena stečajna masa stečajnog dužnika te je stečajni upravitelj prije završne diobe sastavio popis tražbina, diobni popis, koje se uzimaju u obzir pri diobi koji je objavio na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova, te je ispitao završni račun.


Iz završnog računa stečajnog upravitelja Dvornika može se vidjeti kome se još duguje i koliko novca te iznosi koji će se isplatiti pri završnoj diobi, a radi se o vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda.


Vjerovnicima, privatnim osobama ostat će i nakon završne diobe neisplaćena potraživanja od nekoliko desetaka pa do najviše četiri tisuća eura, a od državnih ustanova za doprinos za zdravstveno osiguranje ostat će nenaplaćeno oko 12 tisuća eura i za doprinos za mirovinsko osiguranje, 1. stup oko deset tisuća eura i drugo.


Na novac iz završne diobe ne mogu računati vjerovnici iz drugog višeg isplatnog reda, od kojih će najveći iznos morati otpisati Grad Zadar, 203.225 eura, Porezna uprava oko 79.000 eura, Vodovod oko 60.000 eura i Liburnija oko 52.000 eura i drugi.


Stečajni upravitelj Dvornik se osvrnuo i na kazneni postupak koji se vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu, u okviru kojeg je, sukladno izmijenjenom činjeničnom opisu iz optužnice, postavljen imovinskopravni zahtjev prema prvooptuženiku Renu Sinovčiću u iznosu od 5.466.168,45 eura.


Pribavljen je pisani otpravak prvostupanjske presude kojom je zahtjev u cijelosti prihvaćen. Međutim, navedena presuda nije postala pravomoćna, budući da je na nju izjavljena žalba te će o njoj odlučivati Visoki kazneni sud RH.


Posebno se napominje da će, s obzirom da NK Zadar ima potraživanje prema prvooptuženom u gore navedenom kaznenom postupku, te s obzirom na neizvjesno vrijeme okončanja navedenog postupka i zbog smanjenja daljnjih troškova stečajnog postupka, stečajni upravitelj po primitku pravomoćne presude predložiti upis stečajne mase ukoliko se za tim ukaže potreba.