Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ZAREĐENI ZA SVEĆENIKE

Mladomisnici o tome kako su otkrili svećenički poziv: 'Bog nam se objavio, pozvani smo pomoći narodu'

Autor: Šime Ćurko

11.06.2024. 11:45
Mladomisnici o tome kako su otkrili svećenički poziv: 'Bog nam se objavio, pozvani smo pomoći narodu'

Foto: MATE KOMINAĐakoni Antonio Oltran iz župe sv. Anselma u Ninu, Rudi Juras i Tin Vidov, obojica iz župe sv. Lovre u Kalima, zaređeni su za svećenike Zadarske nadbiskupije prošle subote, na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, u katedrali sv. Stošije u Zadru, za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.


Rudi Juras rođen je 1. ožujka 1978. u Zadru, kao drugo dijete od oca Jadrana i majke Karmele rođ. Mujan. U šesnaestoj godini primio je sakramente kršćanske inicijacije u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Osnovnu školu pohađao je u Kalima i Preku, a u Zadru je završio srednju strukovnu školu. Više godina bio je zaposlen u tvrtki koje se bavi marikulturom. Dolaskom don Josipa Radića za župnika u župi sv. Lovre u Kalima 2005., potaknut njegovim propovijedima, počinje se dublje zanimati za vjeru i intenzivnije razmišljati o životu i svom životnom zvanju. Ulazi u molitvenu zajednicu Euharistijskog Srca Isusova i Marijina koju je don Josip osnovao u župi Kali. Nakon određenog vremena, u Jurasu sazrijeva odluka o svećeničkom pozivu. Postaje svećenički kandidat i bogoslov Zadarske nadbiskupije. Počekom 2019., kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, postaje član Javnog vjerničkog društva Omnia Deo. Teološki studij završio je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, gdje je diplomirao 2023. godine.


– Sa 16 godina primio sam sakramente kršćanske inicijacije, dok je u Kalima bio župnik don Emil Bilaver. Međutim, kao i većina krizmanika, nakon toga prestao sam ići u crkvu i sve zapustio kad je riječ o vjerničkom životu. Jednog dana majka me pozvala da odem na misu. Rekla mi je da će mi se svidjeti, da mladi animiraju misu, da se sviraju gitare. Poslušao sam je i kada sam čuo nagovor župnika don Josipa Radića, sve se preokrenulo u mom životu. Poželio sam doći sljedeće nedjelje, pa opet nakon toga i s vremenom sam se i angažirao u župi – kaže don Rudi, koji je prvi put o svećeničkom pozivu počeo razmišljati 2010. godine.


“Lomio sam se sedam godina…”
– Ta mi se misao javila zahvaljujući i zajednici Omnia Deo, čiji sam i danas član. Ipak, punih sedam godina lomio sam se oko svećeničkog poziva. Kada sam konačno prelomio 2017., sa župnikom dom Marijom Akrapom, otišao sam na razgovor s nadbiskupom, koji me primio na pripravničku propedeutsku godinu u sjemeništu Zmajević u Zadru. Nakon toga otišao sam na Bogosloviju u Zagreb – naglasio je don Rudi.
Antonio Oltran rođen je 3. ožujka 1999., kao peto dijete Branka i Nade rođ. Bašić. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Anselma u Ninu. Po završetku osnovne škole, 2013., upisao je strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru, kao sjemeništarac u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević. Nakon položene državne mature, kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, upisao je Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci. Diplomirao je 2022. godine.


– Uvijek sam bio u crkvi, u koju su me vodili moji roditelji. Svećenički poziv počeo sam otkrivati kroz ministrantsku službu, u koju me pozvao župnik don Šime Kevrić. Kada sam bio osmi razred u sjemeništu Zmajević bio je susret ministranata. Nas nekoliko iz Nina doveo je župnik don Božo Barišić i proveli smo vikend u sjemeništu. Bilo je jako lijepo, puno igre, gledali smo i filmove i svidjelo mi se. Voditelj sjemeništa je bio don Roland Jelić i na kraju susreta podijelio nam je papir s nekoliko pitanja. Jedno je bilo želimo li se vratiti u sjemenište. Prijatelj i ja samo rekli jedan drugome da ćemo, više iz zezancije, napisati da se želimo vratiti. Don Roland nas je nakon toga pozvao i rekao da smo nas dvojica jedini zaželjeli povratak u sjemenište, što mi je bilo vrlo znakovito. Don Antonio se doista vratio u sjemenište, i to kao srednjoškolac.


– Nisam puno znao o sjemeništu, osim da se tamo pripremaju budući kandidati za svećenike. Mislio sam da se tamo samo igra i gledaju filmovi, ali sam brzo shvatio da sjemenište nije samo to. Kroz to razdoblje nisam bio siguran je li svećeništvo moj poziv. Maturirao sam i upisao Bogosloviju i Bog mi je kroz studij progovorio o pozivu. Nakon diplome uzeo sam godinu dana promišljanja je li svećenički poziv za mene doista od Boga, ili samo neko moje umišljanje. Kako volim jasne znakove tako mi je Bog potvrđivao da na poziva u red prezbiterata.
Na pitanje koje je najvažnije poslanje svećenika don Antonio odgovara: – Donositi Krista drugima, pokazivati kako je velik naš Bog i još više kako je Bog ljubav. Daleko najvažnije za nas svećenike, ali i sve kršćane, je pokazati ljudima Boga koji je ljubav jer iz toga proizlazi i naš identitet ako ljubljene djece Božje. U svom zahvalnom govoru na kraju mise, don Antonio je rekao: – Molim vas, nemojte zaboraviti moliti za nova duhovna zvanja. Sad smo trojica. Tek ponovno za četiri godine imamo ređenje svećenika u Zadru. Nastavite moliti za nova duhovna zvanja – rekao je don Antonio.


Foto: MATE KOMINA


“Tada sam snažno osjetio Božji poziv”


Tin Vidov rođen je 27. svibnja 1996. u Zadru, kao prvo dijete u obitelji Borisa i Elze rođ. Perin. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Nakon završene osnovne škole u Kalima i Preku, upisuje Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu u Zadru te maturira 2015. godine. Kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, 2018. upisuje Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci, gdje i diplomira u rujnu 2023. godine.
– U trećem razredu osnovne škole počeo sam ministrirati, što je bio i početak razmišljanja o svećeničkom pozivu. Međutim, kako su godine prolazile sve sam se više odvraćao od toga, nisam se vidio u tome. Nisam želio prihvatiti da je svećeništvo moj životni poziv, iako su to potvrđivale misli koje su mi dolazile i Božji poticaji. Završio sam srednju školu i otišao studirati u Zagreb. Zaokret se dogodio kada sam posjetio bratića, koji je bio na petoj godini Bogoslovije u Rijeci. Tada sam snažno osjetio Božji poziv. Vratio sam se u Zagreb gdje sam imao jako dobrog duhovnika, kojem sam iznio svoje želje i razmišljanja. On mi je pomogao spoznati Božju volju za svoj život, a ona je da budem svećenik. S don Mariom Akrapom, župnikom iz Kali, išao kod našeg nadbiskupa koji me primio kao kandidata za svećenika. Na Bogosloviji u Rijeci je bilo radosnih i teških trenutaka, a Bog je sve izveo na dobro – naglašava don Tin koji se raduje svećeničkom poslanju. – Bog nam se objavio, a mi svećenici pozvani smo pomoći narodu spoznati Božju volju jer je ona najveća sreća za svakog čovjeka. To znači i donositi Boga ljudima – istaknuo je don Tin.


Na kraju mise, ređenici su podijelili mladomisnički blagoslov. Na misi su bili obitelji ređenika i vjernici iz rodnih župa, Nina i Kali, profesori i odgojitelji ređenika i kolege svećenici iz Hrvatske te bogoslovi i sjemeništarci.