Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ciklus "Jedan svijet"

Marcijuš Zadranima "otkrio" Pariz s Kraljevićevih slika

Autor: Jana Šolman

16.03.2023. 20:00
Marcijuš Zadranima

Foto: Luka JeličićU prostoru Dvije palače u Zadru održano je predavanje muzejskog savjetnika Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Željka Marcijuša. Predavanje se održalo u sklopu ciklusa predavanja vezanih uz postav Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti pod nazivom “Jedan svijet”, a tema predavanja bila je “Velegrad u Kraljevićevom slikarstvu”.


Hrvatski slikar i grafičar Miroslav Kraljević bio je važan umjetnik čiji se opus sastoji od brojnih djela koja tematiziraju velegrad, posebice Pariz, pod utjecajem impresionističkog i postimpresionističkog razdoblja. Kraljević se uspješno bavio urbanom vizualnošću, a njegove slike, crteži i grafike sadržavaju različite motive i teme poput ulica, mostova, parkova, kavana i krčmi, salona i stanova, soba i bordela.


Sudionicima ovog zanimljivog predavanja predstavljena je važnost Kraljevićeva utjecaja na stvaralaštvo umjetnika Marijana Trepšea, Miroslava Uzelca i Vilka Gecana, kao i usporedbe sa slikarom Josipom Račićem. Predavač Marcijuš uspješno je prikazao važnost velegrada kao vizualnog polja znakova i izložaka u kojem su svi društveni parametri naizgled isti.
Međutim, postupnim razotkrivanjem života iza fasada, velegrad se pretvara u mješavinu vrijednosnih identifikacija o gradu i čovjeku. Marcijuš je također opisao motive, teme i sadržaje Kraljevićevih djela te idejnom interpretacijom rasvijetlio duh grada i epohe karakterističnog pariškog perioda.


Na predavanju su prezentirani brojni Kraljevićevi radovi, uključujući i one koji prikazuju eksterijere poput Pantheona, Mosta na Seini te Luksemburških parkova, kao i interijere poput Pariške kavane, Kavane, Muškarca s nagom ženom, Kokota, Tučnjave, Milovanja, Zagrljaja i Parova u plesu.