ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

RANI RADOVI

Ludensi čuvaju tiskane riječi u digitalnom razdoblju

Autor: Đurđa Baljak

23.01.2023. 09:20
Ludensi čuvaju tiskane riječi u digitalnom razdoblju

Foto: Đurđa BaljakNa Sveučilištu u Zadru, pri Odjelu za kroatistiku i Odjelu za rusistiku Sveučilišta u Zadru, već skoro devet godina djeluje studentska književna udruga »Ludens«. Studenti su u studentskom klubu »Božo Lerotić« predstavili drugi broj svojeg časopisa, a podršku im je pružila izvanredna profesorica, Kornelija Kuvač-Levačić, koja je uvijek uz svoje studente.


– Književna udruga »Ludens« osnovana je još 2014. godine i Odjel za kroatistiku od tada prati njihov rad. Mijenjale su se mnoge generacije studenata i studentica. Uvijek su bili aktivni u umjetničkom radu i objavljivali. Sve nas je posebno razveselilo kada su krenuli s izdavanjem ovoga časopisa u kojem objavljuju svoje prve znanstvene i stručne radove, poeziju i prozu.


Također, bili su u organizaciji studentskih znanstvenih konferencija te su objavili zbornike radova uz pomoć svih kolega na Odjelu. Naša pomoć se uglavnom sastoji u recenziranju priloga koje dobiju i u pomoći kod uredničkih poslova.
Svi se od srca radujemo svemu što naši ‘ludensi’ rade jer su oni zapravo podigli kvalitetu studentskog rada i uopće studentskog života na našem Odjelu, zaključila je vesela Kuvač-Levačić, a na njezine riječi se nadovezala i ponosna pročelnica Odjela Sanja Knežević.


Podigli kvalitetu studentskog rada


– Pohvalila bih naše studente s Odjela za kroatistiku za njihov višegodišnji rad, posebice za ono što su radili ove i prošle godine jer su pokrenuli svoj časopis za književnost i jezik. Tako su okupili, rekla bih, šire društvo iz cijele Hrvatske i drugih susjednih zemalja. Dakle, tu se susreću pisane riječi, objavljuju svoje stručne radove, eseje, ali tu i tamo se pronađe i pokoji književni prvijenac.


U svakom slučaju to je za pohvalu jer između ostalog časopisna produkcija u ovo novo vrijeme virtualne civilizacije ipak je, htjeli mi to ili ne, u krizi. Mladi i manje-više svi mi smo sve više fokusirani na mrežne izvore, a naši studenti su ipak odlučili ostati vjerni tradicionalnoj pisanoj riječi u tiskanom obliku, objasnila je pročelnica Knežević.


Glavni urednik časopisa »Ludens«, Vladimir Tomaš, nekoć je i sam bio student Odjela za kroatistiku i član ove studentske udruge. Pored toga, jedan od urednika je i sadašnji student Josip Uglešić koji nam je objasnio nešto više o samom procesu nastanka ovoga studentskoga časopisa.


Veliki odaziv na natječaj


– Neki moji prijatelji i kolege, koji su radili prošle godine na prvom broju časopisa, su me nagovorili da sudjelujem u drugom broju s obzirom na to da su oni diplomirali. Dvoje od sadašnjih urednika su djelovali i na prvom broju, pa nam je bilo mnogo lakše napraviti i drugi jer su već znali kako što treba.


Nakon obavljenog natječaja odazvalo nam se jako puno ljudi s raznih odjela, ali i raznih sveučilišta i država, primjerice iz Beograda i Sarajeva. Nakon natječaja smo se podijelili po sekcijama, proza, poezija, stručni radovi, kritike i prijevodi i intervju, te smo selektirali primljene radove, lektorirali ih i spojili sve u jednu cjelinu.


Potom je glavni urednik odradio svoj dio posla, isto kao i grafička urednica i ostali, kazao je Uglešić i dodao kako su on i kolegica Mirna Glavinić odradili intervju s književnikom Darkom Cvijetićem, dok je Josip Renić napravio drugi intervju.


Među prisutnima je bila i studentica sa Sveučilišta u Zadru, Katarina Alpeza, čiji je rad uvršten u novi broj ovog studentskog časopisa.


– To je zapravo pismo koje sam spontano napisala prošle godine i posvetila svom pokojnom djedu i njegovom bratu. Obojica su umrla od korone u razmaku od dva dana. Dečki iz susjedstva, koji rade na portalu, pitali su me smiju li ga objaviti. Dopustila sam i tako je to pismo pročitalo više ljudi. Potom me kolegica s faksa, Laura, nagovorila da ga pošaljem za »Ludens«, iako nisam imala takvu namjeru, i eto prihvatili su ga, kazala je simpatična Alpeza.