Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

STUDIO

"LINEA BY P": Poznata zadarska trenerica Petra Perović krenula u novu poslovnu avanturu

Autor: Sponzorirani sadržaj

17.06.2024. 10:04


Petra Perović, poznata zadarska trenerica odnedavno je krenula u novu poslovnu avanturu – studio »Linea by P«. mjesto je to za žene, prvenstveno one koje su prošle carski rez i pate od dijastaze. Jednostavno rečeno, dijastaza znači razmicanje trbušnih mišića u središnjoj liniji. Naime, uslijed starenja, debljine, genetski slabog vezivnog tkiva, a kod žena, nerijetko, i zbog jednog ili više poroda, bijela linija se razvlači i do nekoliko centimetara i stanjuje, zbog čega u stojećem položaju dolazi do ispupčenja prednjeg trbušnog zida.


Oporavak nakon poroda


Dijastaza je pokazatelj da je došlo do neravnoteže između ošita, dubokih trbušnih mišića, dubokih leđnih mišića i mišića zdjeličnog dna.


– Otvoreni smo od ožujka. U naš su program uključeni individualni i grupni fitness programi za žene, bilo da pate od dijastaze ili ne i programi tjelesne aktivnosti za muškarce. Prije svega važno je istaknuti da puno vremena posvećujem fizičkom i psihičkom stanju klijenta, naročito kod žena koje su tek rodile. Pojam dijastaza jako je malo poznat, a ona, ukoliko je velika, narušava funkciju trupa i posturu. Zbog lošeg držanja pati kralježnica, a žena može patiti i od prolapsa maternice. Dijastaza je važan dio mog rada, jer važno je žene nakon trudnoće osvijestiti da obrate pažnju na razmak trbušnog zida i krenu s rehabilitacijom, jer posljedice su teške, istaknula je Perović dodavši kako je pristup ženama individualan.
– Neke mi se žene jave i deset godina nakon poroda, tako da svakoj pristupam individualno. Osim vježbi za dijastazu, radimo i vježbe snage i jakosti uz rehabilitaciju dijastaze. Za taj specifični zdravstveni problem imam poseban režim vježbi. Radimo vježbe duboke stabilizacije trupa, kao i druge vježbe kao što su čučnjevi, veslanje i potisak. Bitno je bazirati se na cijelo tijelo, a ne direktno na dijastazu, naglasila je Perović.


FOTO: OSOBNA ARHIVA


Program za trudnice


Narušavanjem stanja trbušne muskulature narušava se i tlak u trbušnoj šupljini, što može dovesti do spuštanja u njoj smještenih organa. Posljedično se mogu razviti urogenitalni problemi, bolovi u području trbuha i zdjelice zbog pritiska koji izazivaju organi zbog promijenjenog položaja, kao i plućni problemi.


– »Linea« nudi usluge programa treninga i za trudnice, ukoliko je trudnoća uredna i ima odobrenje od liječnika, uz prilagođeni dio vježbi može se vježbati do zadnjeg dana termina. Time se osigurava kraći period oporavka nakon poroda, pravilnije držanje te stabilnost trupa. Devet godina radim kao trenerica, a nakon Kineziološkog fakulteta radila sam različite programe treninga. Prije pet godina čula sam za dijastazu i programe vježbanja kada je Hrvatska udruga za zdravlje žena imala radionicu u Zagrebu. Nakon toga, u moru fitness centara, koji su fokusirani na fizički izgled i mršavljenje, odlučila sam napraviti nešto novo i drugačije i pružiti program usmjeren prvenstveno na zdravlje, a ne fizički izgled, istaknula je Perović.


Raspored joj je, kaže, popunjen, no ženama želi poslati poruku kako je cjelovita rehabilitacija nakon poroda izuzetno važna.


– Naglasak je na funkcionalnim kondicijskim treninzima s fokusom na dijastazi i oporavku nakon poroda, zaključila je Perović.