Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

skupovi protiv covid mjera

Komora Damiru Biloglavu želi na tri mjeseca oduzeti licencu

Autor: Marina Vlakić

23.03.2023. 09:16
Komora Damiru Biloglavu želi na tri mjeseca oduzeti licencu

Foto: Arhiva ZLPred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore nastavljeno je saslušanje zadarskog liječnika obiteljske medicine Damira Biloglava, predsjednika županijske Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu.


Nakon što je sudjelovao na skupovima protiv COVID mjera prijavljen je zbog sumnje da je javnim istupima postupao protivno Kodeksu medicinske etike i deontologije koji propisuje postupanje u skladu sa spoznajama suvremene medicine i znanosti.


Iako nije riječ o sudskom postupku, već onom pred Časnim sudom, postupak traje već dvije godine, a počeo je nakon njegova istupa 11. rujna 2021. godine. Komora je obrazložila kako su postupak pokrenuli zbog povrede ugleda liječničkog zvanja i postupanja suprotno odredbama Kodeksa medicinske etike i deontologije u stavovima dr. Biloglava iznesenim na javnim skupovima.
Ovom liječniku je ovo već šesto saslušanje pred Časnim sudom, no kako kaže nakon rasprave, bit će ih još jer slijedi saslušanje novih svjedoka. Biloglav ovaj postupak i dalje naziva igrokazom kojemu Hrvatska liječnička komora sve ovo vrijeme pokušava dati privid ozbiljnosti i objektivnosti.


Saslušanje svjedoka


– Po prijedlogu tužiteljice dokazni postupak nastavit će se saslušanjem svjedokinje, predsjednice Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju, profesorice Lada Zibar. Na ovoj je raspravi svjedočila infektologinja Jadranka Pavičić Šarić, predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor HLK-a, koja je svjedočila o kalendaru cijepljenja i vremenu u kojem je cjepivo kreirano.


I danas smatram da je cjepivo stvoreno na brzinu i da to ne može ići tako, budući da moraju proći određene faze u njegovu kreiranju. Nakon što je je Časni sud saslušao svjedoke, ja sam predložio svoje, a to su akademik Krešimir Pavelić, dr. Srećko Sladoljev, aktivist Andrija Klarić koji je objavio 3.100 radova o sigurnosti cjepiva te zadarski liječnik obiteljske medicine Denis Bruketa, koji je završio postdiplomski studij iz imunologije i kompetentan je govoriti na ovu temu.


Naime, dr. Bruketa je na početku bio jedan od zagovornika cjepiva i čak se cijepio četiri puta, međutim kasnije me je došao podržati na skupovima potpore, prije svega braneći moje pravo na iznošenje mišljenja, ističe Biloglav, napominjući kako je od svih predloženih svjedoka Časni sud prihvatio samo dr. Bruketu.


Oslobođen na sudu u Splitu


Tužbom se pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore traži da se dr. Biloglavu na tri mjeseca oduzme liječnička licenca, no epilog ovog slučaja neće biti tako skoro poznat, s obzirom da je iduće saslušanje zakazano za mjesec dana.


– Nakon saslušanja svjedoka, imam pravo iznijeti svoju obranu, međutim to Časnom sudu neće biti nimalo relevantno jer će na kraju ionako donijeti već zacrtanu odluku, smatra ovaj liječnik.


Naime, Biloglav je, zbog sličnih optužbi u listopadu prošle godine oslobođen optužbi na Općinskom sudu u Splitu. Na teret mu se stavljalo da je 2021. godine na punktu Višnjik odbio cijepiti građane u sklopu mjera zaštite protiv širenja COVID-19, zbog čega ga je Dom zdravlja Zadarske županije prijavio Ministarstvu zdravlja.


Protiv Biloglava su podnijeli tužbu te je postupak zbog preopterećenosti zadarskog Prekršajnog odjela Općinskog suda delegiran sudu u Splitu, a sutkinja Marina Ivančević oslobodila ga je jer nije bilo dokaza za djelo za koje ga se teretilo.


Ovo je jedinstven slučaj u Hrvatskoj te će biti zanimljivo pratiti koju će odluku u ovom slučaju donijeti Hrvatska liječnička komora, odnosno hoće li zadarskom liječniku na tri mjeseca oduzeti licencu.


Slučaj je tim intrigantniji jer je Biloglav već šesti put, u izboru liječnika obiteljske medicine, izabran za najdoktora, zbog čega i sam kaže da ta činjenica dovoljno govori o tome koliko brine o sigurnosti svojih pacijenata.