Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NAJDOKTOR

Dr. Biloglav: Ovo je velika nagrada jer dolazi od mojih pacijenata

Autor: Marina Vlakić

12.12.2022. 18:54
Dr. Biloglav: Ovo je velika nagrada jer dolazi od mojih pacijenata

Foto: Arhiva ZLU izboru za najdoktora Hrvatske ove je godine čak 19 liječnica i liječnika iz Zadarske županije: abdominalni kirurug Dario Vukosav, anesteziolog Lovre Pedić, endokrinologinja Jelena Vučak-Lončar, gastroenterolog Ivan Ivanić, ginekologinje Milka Hoti-Matešić, Ilva Marić, Edita Tadić te ginekolozi Slavko Marić i Ivica Žuvela, nefrolog Dragan Klarić, neurokirurg Ivica Francišković, liječnici obiteljske medicine: Marica Polegubić, Ana Dunatov, Biljana Žigurski-Mračić i Damir Biloglav, opći kirurzi Natalija Lučev i Jakov Mihanović, ortoped Marko Milić, otorinolaringolog Ivan Baraka te stomatolog Sergej Kuštera.


Liječniku obiteljske medicine i predsjedniku Županijske udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu, dr. Damiru Biloglavu, ovo je već šesto priznanje u izboru za najdoktora.


Poruka mlađim kolegama


– Ovo je velika nagrada i puno mi znači jer dolazi od mojih pacijenata, osobito u vrijeme kada ima toliko pritužbi pacijenata na zdravstveni sustav koji objektivno loše funkcionira. Nagrada mi znači još više zna li se da je anketa anonimna i da su pacijenti otvoreno ocjenjivali svoje liječnike.
Ovo je priznanje ujedno i poruka mojim mlađim kolegama da se, unatoč problemima u svakodnevnom funkcioniranju, isplati biti dobrim liječnikom i imati odgovoran i profesionalan odnos prema pacijentima, ističe dr. Biloglav koji bi za dvije godine trebao u mirovinu, no najavljuje da će vjerojatno za još koju godinu produljiti radni vijek zbog nedostatka liječnika primarne medicine.


– Ako me zdravlje posluži te država nađe interesa u produljenju rada nas starijih primaraca, moguće je da ću ostati i dulje raditi, a bilo bi to najviše tri godine. Što se tiče kolega koji tek ulaze u ovaj posao, vjerujem da ga nisu slučajno izabrali i da znaju u što ulaze te da će biti uspješni i odgovorni liječnici. Jer čitava je primarna zdravstvena zaštita u lošem stanju, a jedan je od razloga taj što sustav vode ljudi koji nemaju veze s primarnom medicinom.


Oni niti razumiju problem, a niti ih je briga jer naš zdravstveni sustav, tako i primarna medicina, već dugi niz godina funkcioniraju po nekoj inerciji, kaotično i bez jasnog plana o budućnosti ove grane medicine. Svaki novi ministar prisiljen je krpati rupe ostavljen od prethodnog ministra čekajući završetak svog mandata.


Vidimo da nitko od njih nije imao hrabrosti uhvatiti se u koštac s problemima zdravstva i provesti učinkovitu zdravstvenu reformu. Smatram da je danas već kasno za neke reforme jer je sustav krenuo u slijepu ulicu, poručuje Biloglav.


Veliki problemi primarne medicine


Hrvatskoj je javnosti poznat i po zalaganju za osnivanje nove liječničke komore koje je pokrenuo zbog nezainteresiranosti postojeće komore za probleme liječnika, osobito onih obiteljske medicine.


– Nije ih briga za rješavanje naših problema te je jedno do rješenja ovakve situacije osnivanje komore liječnika primarne medicine budući da bi se na organizacijskom planu moglo napraviti puno više od onoga što sada radi Hrvatska liječnička komora čije članove, više od problema primaraca, zanimaju karijere.


U primarnoj su zdravstvenoj zaštiti jako veliki problemi, sve je više liječnika starijih od 65 godina koji imaju uvjete za mirovinu, ali ipak rade. Imamo i ordinacija u kojima više nema liječnika, to su takozvani timovi bez nositelja, do čega dolazi nakon liječnikova odlaska u mirovinu kada se ordinacija vraća u sustav domova zdravlja. Oni, pak, u ordinaciju šalju liječnika kojeg tog dana imaju na raspolaganju.


U Zadru smo prošle godine imali situaciju da je jedna liječnica radila za četiri tima Doma zdravlja jer su neki kolege bili na bolovanju, neki na godišnjem odmoru. Značilo je to da je iz jedne ambulante trčala u drugu, treću i tako dalje, a kvaliteta takve zdravstvene zaštite ravna je nuli, zaključuje Biloglav.