Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

MORSKI UTORAK

Kako su kirnje osvojile Jadran

Autor: Matea Guzalić

29.11.2022. 20:36
Kako su kirnje osvojile Jadran

Foto: Mate KominaU sklopu 166. Morskog utorka zaljubljenik u more Pero Ugarković održao je predavanje pod nazivom »Kako su kirnje osvojile Jadran«. Ovo edukativno predavanje u organizaciji Gradske knjižnice Zadar privuklo je brojne zainteresirane koji su imali priliku naučiti nešto više o samim kirnjama, njihovim vrstama te o načinu na koji su se širile kroz Jadran.


Najveći fokus ovog predavanja bio je na klimatskim promjenama »zahvaljujući« kojima danas puno veći broj kirnja živi u Jadranu. Porastom temperature došlo je i do promjene u strukturi i brojnosti različitih vrsta organizama u moru, a tako su i kirnje trenutno jedni od profitera klimatskih promjena.


Pero Ugarković je u svrhu ovog istraživanja radio brojne intervjue s podvodnim ribolovcima te je pročešljao svu moguću literaturu, a cilj mu je bio rekonstruirati događaj širenja kirnji kroz Jadran.
– Jadran je najhladnije more u Mediteranu, međutim kako klimatske promjene napreduju, tako se Jadran zagrijava i dolazi stanje koje je prije bilo slično južnijem dijelu Sredozemlja. To znači da neke vrste koje su prije živjele na jugu Grčke i u Turskoj sada dolaze u naše more, a čak postoje i vrste koje nestaju iz južnog Sredozemlja. Najvjerojatnija hipoteza koja objašnjava ova događanja jest zagrijavanje mora, izjavio je Ugarković.


– Porast temperature u zadnjih pedeset godina je otprilike dva stupnja na površini mora. Nedavno su kroz jedno istraživanje spustili sondu na dno najdublje točke Jadrana i iznenađujuće su otkrili da je tamo jako visoka temperatura u odnosu na prijašnja mjerenja. Gornji sloj Jadrana se najbrže zagrije, no sada tek otkrivamo da zapravo i dublji sloj postaje sve topliji i topliji, a to će izazvati tko zna što, kazao je Ugarković.


– Moguće je i da će nestati neke vrste riba kojima je do sada odgovaralo hladnije more, a jedan od kandidata je papalina koja zasad živi samo u najsjevernijem dijelu Mediterana. Kako će more biti sve toplije, papaline će se sve više stiskati na sami sjever i kad bude suviše toplo, jednostavno nestati, upozorio je Ugarković.