Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

studentski projekt

Ivan i Karla »uokvirili« radove mladih umjetnika iz Hrvatske

Autor: Jana Šolman

19.04.2023. 09:52
Ivan i Karla »uokvirili« radove mladih umjetnika iz Hrvatske

Foto: Arif SitnicaU Gradskoj knjižnici Zadar otvorena je izložba »Okviri kulture«, kojom su predstavljeni kreativni radovi mladih umjetnika. Ideja za ovu inovativnu i nesvakidašnju izložbu nastala je kao dio studentskog projekta Ivana Franka i Karle Mihaljević, poznatih po svom popularnom podcastu »Iza okvira«. Njihova želja bila je pružiti priliku mladim umjetnicima i autorima da izraze svoju kreativnost i predstave vlastite radove široj publici.


Sjajna prilika


– Ovaj projekt započeo je prošle godine kada sam primijetio da su otvorene prijave za studentske projekte te sam počeo razmišljati o tome što bih mogao predložiti. Tada mi je prijateljica koja se bavi fotografijom spomenula kako je šteta što studenti nemaju mjesto gdje mogu izložiti svoje radove, a upravo ta izjava je ono što me potaknulo da krenem u realizaciju ovog projekta.


Nakon toga sam ispunio obrazac za prijavu te dodao svoju prijateljicu Karlu kao suradnicu, i tako je sve krenulo, ispričao je zadarski student i organizator izložbe, Ivan Franko.

Organizatorica ove izložbe je i mlada Karla Mihaljević, poznatija po svom umjetničkom imenu »MihaTheTrash«. Ona se, kako kaže, neplanirano i spontano uključila u ovaj projekt, ali ubrzo je prepoznala ogroman potencijal u pružanju prilike mladim umjetnicima.


– Za mene je sve ovo bilo iznenađenje jer mi je jednog dana Ivan samo spomenuo da ćemo organizirati izložbu i da sam ja dio nje. Međutim, brzo sam shvatila da je ovo zapravo sjajna prilika za pružanje platforme mladim talentima. Stoga smo odlučili organizirati izložbu i pronaći prostor gdje bi svi ti radovi mogli biti izloženi.


Prošle godine održali smo izložbu u Studentskom klubu »Božo Lerotić«, a ove godine odlučili smo promijeniti ambijent i organizirati izložbu u javnom i gradskom prostoru kako bi svi stanovnici ovog grada i šire mogli posjetiti izložbu.


Ovogodišnja izložba obuhvaća radove mladih umjetnika iz cijele Hrvatske, s primljenim radovima iz Zadra, Zagreba, Osijeka i drugih gradova. Ukupno smo primili više od 70 radova, a zbog ograničenog prostora izložili smo samo neke od njih, kazala je Mihaljević, dodavši kako se nada da će sljedeće godine uspjeti izložiti veći broj radova.


Jedinstveni radovi


Na ovoj izložbi mogu se pronaći raznoliki radovi mladih kreativaca, koji su se odazvali na javni natječaj i prijavili svoje jedinstvene uratke.Natječaj je pružao potpunu umjetničku slobodu u izboru teme i umjetničkog izražaja, stoga se na zidovima knjižnice mogu pronaći brojni crteži, slike, grafički dizajni i fotografije, koje pokazuju bogatstvo izraza i ideja mlade generacije umjetnika.


Natječaj je privukao više od sedamdeset prijava, a izabrano je ukupno pedeset radova trideset i jednog autora, od kojih svaki rad priča svoju priču te prikazuje jedinstveni izražaj autora.


Otvorenje izložbe bilo je popraćeno velikim interesom i oduševljenjem posjetitelja, koji su uživali u ljepoti i originalnosti umjetničkih uradaka, a svim autorima izloženih radova svečano su uručene zahvalnice za sudjelovanje na izložbi. Nakon otvorenja uslijedio je zabavni program i druženje u Studentskom klubu »Božo Lerotić«.


Izložba »Okviri kulture« otvorena je do 29. travnja 2023. godine, a zasigurno je vrijedi pogledati i tako podržati ove mlade umjetnike i njihove inspirativne kreacije.