Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VELIKO PRIZNANJE

Samozatajni Erlić "dobiciklirao" do ministarske fotelje

Autor: Marina Vlakić

13.01.2023. 10:41
Samozatajni Erlić


Ako je za ikoga Zadranima drago da je imenovan za ministra u Vladi RH, onda je to svakako Šime Erlić. Naime, dosadašnji državni tajnik za razvitak i EU fondove jedan je od rijetkih političara, i na lokalnoj i nacionalnoj sceni, koji je u svojemu ophođenju s ljudima ostao potpuno isti kao i prvih dana ulaska u politiku.


Jednako kao što je prvih dana svojega mandata u gradskom Odjelu za EU fondove na posao dolazio na biciklu, tako je radio i kasnije kada je već postao jedan od najmoćnijih ljudi HDZ-a. Slika mladog čovjeka u odijelu i kravati s aktovkom u košarici, kako na biciklu odlazi u gradsku upravu, ono je što se građanima Zadra od prvog dana urezalo u pamćenje kada je 38-godišnji ekonomist.


Povjeren mu važan resor


Samozatajnost i skromnost ono je što je Erlić, unatoč meteorskoj političkoj karijeri, uspio zadržati od prvog dana, i to je jedan od glavnih razloga zašto uživa toliku podršku javnosti. Ta odlika, doista rijetka u političara, očito je prepoznata od strane šefa Vlade Andreja Plekovića koju mu je povjerio ovaj iznimno važan resor.
Naime, Erlić se od dolaska na čelo gradskog Upravnog odjela za EU fondove 2013. godine istaknuo se isključivo svojim radom, a ne nametanjem, pa je imenovanje za ministra logičan nastavak ovakve uspješne karijere. Zanimljivo je da je Erlić završio Poslijediplomski specijalistički studij ekonomije upravo na temu svog današnjeg rada jer je odabraao temu “Uloga strateškog planiranja u lokalnom razvoju na primjeru Zadarske županije”


Proglašavanje Zadra gradom koji je povukao najviše sredstava EU fondova Erliću je, pak, bila odlična odskočna daska za nastavak karijere u Zagrebu, a dosadašnji rezultati na mjestu državnog tajnika i Plenkoviću su bili jamstvo da u Vladu bira stručnjaka koju je u ovom resoru ostvario iznimne rezultate.


S obzirom da se bavio procesom programiranja za izradu Sporazuma o partnerstvu i Programa konkurentnost i kohezija, te Integriranog teritorijalnog programa koji predstavljaju programski okvir za financiranje iz EU fondova u razdoblju 2021.-2027. godine, Erlić je prikupio ogromno znanje iz jednog od najavažnijij resora za Hrvatsku – povlačenje europskog novca.


U tome mu je svakako pomoglo i iskustvo u Razvojnoj agenciji Zadarske županije u kojoj je radio na pripremi i provedbi projekata te strateškog planiranja i lokalnog razvoja.


Povukao milijune EU novca


Naime, mladi je Zadranin za svojega madata u Odjelu za EU fondove gradu donio milijune europskog novca za velike gradske projekte poput Kneževe i Providurove palače te obnovu zadarskih bedema koji bi godinama stajali zapušteni da za njih nije osigurano 130 milijuna kuna.


Radio je i na projektu uređenja Centra za mlade te brojnm projektima prekogranične suradnje. Od 2016. godine radio je na pripremi i uspostavi novog EU mehanizma za gradove Integriranog teritorijalnog ulaganja uz pomoć kojeg se danas provodi strateški projekti za razvoj urbanog područja Zadra.


Niz je još projekaka koje je Zadar dobio za vrijeme njegova pročelničkog mandata, kao i mandata državnog tajnika u Ministarstvu razvitka i EU fondova kada je i velik broj općina povukaoa sredstva za glavne projekte.


Erlić je uspostavio dobru bazu informacija i prijava na sredstva europskih fondova, te čak i dolazio u Zadar držati predavanja o mogućnostima apliciranja na EU natječaje.


Vodi i gradsku organizaciju HDZ-a


Za Erlića se zapravo može reći kako je, osim Božidara Kalmete, bivšeg ministra mora, turizma, prometa i razvitka, Zadru donio najviše projekata osiguravajući mu status jednog od najrazvijenijih hrvatskih gradova.


Naime, Zadar se može pohvaliti kako je dao više ministara jer su, osim Kalmete, u Vladi bile i dvije ministrice pravosuđa, Ingrid Antičević Marinović (SDP) i Ana Lovrin (HDZ), ministar zdravstva Dario Nakić (HDZ) i socijale Joso Škara (HDZ), no najveći su trag na razvoj grada ipak ostavili mandati Kalmete i Erlića kao državnog tajnika.


Za njega treba napomenuti kako je bio i HDZ-ova akvizija za gradonačelnika Zadra nakon što se na svoju dužnost u zadarsku bolnicu vrati aktualni gradonačelnik Branko Dukić. No tek treba vidjeti hoće li stranka procijeniti je li im Erlić korisniji kao ministar ili kao gradonačelnik Zadra.


Bit će stoga zanimljivo pratiti i kako će se odvijati njegova politička karijera s obzirom da je od 2020. godine i predsjednik gradskog HDZ-a te da je za stranku vodio već dvije izborne kampanje. Naime, Erlić je stranci idealan za vođenje Gradskog odbora s obzirom da se za njim ne vuku nikakve afere, niti je njegovo ime ikada bilo povezano s bilo kakvim političkim ili drugim skandalom.


U svakom sučaju, imenovanjem za ministra stranka je na najbolji mogući način kapitalizirala Erlićev rejting te ostaje vidjeti kako će, paralelno s ministarskim obavezama, voditi zadarski HDZ i organizirati im izborne kampanje.