Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

HOTEL

Iduće godine otvorit će se hotel »Roma«

Autor: Nikolina Lucić

07.02.2024. 16:15
Iduće godine otvorit će se hotel »Roma«

Foto: LUKA JELIČIĆ



U moru prilika za podizanje kvalitete turističkog sektora u Zadru, otvaranje novih hotelskih kapaciteta godinama se ističe se kao najvažniji korak za budućnost u kojoj turizam živi uz Zadrane, a ne da grad živi kako bi se neometano mogli odvijati turistički tokovi. Naša je trenutačna, dugogodišnja vaga debelo na strani privatnog i obiteljskog smještaja, koji, moglo bi se kazati, zadnjih nekoliko godina nekontrolirano raste. Osim što se kapaciteti u obiteljskom smještaju u prosjeku popunjavaju samo u špici sezone i ostatak godine većinu vremena zjape prazni, građevinski je boom u gradu cijene kvadrata katapultirao u nebo. Upravo bi zato orijentacija prema kapacitetima u hotelskom smještaju imala višestruke pozitivne benefite.


Što se same turističke industrije tiče, hotelski smještaj najčešće biraju gosti dubljega džepa, a s obzirom na to da hoteli rade cijelu ili veći dio godine, generatori su turističkih dobitaka i izvan same špice sezone. Hotelski je smještaj za urbane sredine također povoljan jer će ga izabrati posjetitelji željni boravka izvan same destinacije, kojima je sam smještaj bitna, ali ne i odlučujuća točka odabira destinacije.


No, čini se kako će Zadrani i naši turisti još barem godinu i pol čekati na nove hotelske kapacitete. Jer, dok opsežna obnova, rekonstrukcija i dogradnja budućeg hotela Hyatt Maraska neće biti gotova ove, a vjerojatno niti sljedeće sezone, prvi hotel koji bi mogao otvoriti svoja vrata je »Roma«, bivši hotel Beograd na Liburnskoj obali. Novi smještajni objekt imat će četiri zvjezdice.




Odlučili smo provjeriti u kojoj su fazi radovi, a Leo Pavić, tehnički direktor tvrtke Hoteli Zadar d.d. u šturom nam je priopćenju odgovorio tek kako se završetak radova očekuje krajem godine, a otvorenje na proljeće 2025, nakon što se obavi tehnički pregled i kategorizacija.


Zgrada je izgrađena još 1937. godine kao hotel Roma. Kratko vrijeme nakon rata nosila je ime Moskva, pa Beograd. Posljednjih godina dok su u njoj bili uredi zvala se Lanterna. Površina objekta je 2.470 četvornih metara, a površina zemljišta na kojoj je izgrađena iznosi 536 kvadrata.


– Novi hotel »Roma« imat će 60 smještajnih jedinica s restoranom u prizemlju, kategorije 4 zvjezdice, dodao je Pavić, a pitali smo ga i kada će započeti dugo najavljivanja obnova bivšeg hotela Zagreb, koji je također u njihovu vlasništvu. Što se tiče hotela »Zagreb« koji je također u vlasništvu Miletićeve tvrtke i čiju obnovu Zadrani godinama priželjkuju i nestrpljivo čekaju, cijela priča još uvijek nema rješenja.


– Obnova hotela Zagreb je naravno u planu i uslijedit će kad se stvore uvjeti za to što ne ovisi samo o nama, poručio nam je Pavić, zaključivši tek kako rast smještajnih kapaciteta u hotelskom sektoru podiže destinaciju na jedan viši nivo kojeg Zadar zaslužuje.