Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

predsjednik sdp-a

Grbin u Zadru komentirao novi Zakon o pomorskom dobru i Zambijski slučaj

Autor: Nikolina Lucić

21.01.2023. 12:23
Grbin u Zadru komentirao novi Zakon o pomorskom dobru i Zambijski slučaj

Foto: Mate KominaNakon što je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na posljednjoj sjednici Vlade najavio kako će se donošenjem novog Zakona o pomorskom dobru ukinuti ograđivanje plaža, te kako će se i s onih ograđenih nakon isteka koncesije ista ukloniti, predsjednika SDP-a Peđu Grbina, koji je u Zadar došao povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, pitali smo kako komentira ministrovu izjavu da je SDP-ova Vlada zakonom donesenim 2003. godine dozvolila ograđivanje čak 18 plaža diljem naše obale, protiv čega sada prosvjeduju.


Podsjećamo kako je Butković naglasio da su tri ograđene plaže na području Istarske županije i pet u Primorsko – goranskoj, te kako je odluku o ograđivanju donijelo lokalno SDP – ovo vodstvo.


– Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama u nekoliko se navrata mijenjao i prilagođavao, a iz Butkovićeve izjave moram naglasiti kako su neke od tih 18 plaža recimo nudističke, što opravdava njihovo ograđivanje. No, ako ovaj Zakon u ovom obliku dođe na snagu, svaki će hotel koji je blizu plaže moći tražiti da se plaža utvrdi funkcionalnom cjelinom kako bi ju samo oni smjeli koristiti i po svojoj volji naplaćivati.
Samo je u Zadru, na što su podsjetili naši stranački kolege, nekoliko ograđenih plaža, čiju bi upotrebu trebalo preispitati. Ministar je Butković također nepravedno optužio PGŽ i Istarsku županiju, zaboravivši pritom da je i na području Zadarske županije velik broj tako ograđenih plaža.


PGŽ je također optužio za jednu koncesiju za hotel Hilton koju je dodijelila Vlada. Ako Zakon u ovom obliku prođe svaki će hotel na Jadranu moći tražiti da bude isključivi korisnik plaže i ograđuje ih po svojoj volji, poručio je Grbin, istaknuvši kako će se boriti da svaka plaža bude slobodno i javno dostupno dobro.