Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Na plaži Kolovare

Zubčić: Pomorsko dobro je javno dobro i uvijek mora biti dostupno bilo kojoj osobi!

Autor: Alen Plahinek

20.01.2023. 12:45
Zubčić: Pomorsko dobro je javno dobro i uvijek mora biti dostupno bilo kojoj osobi!

Foto: Alen PlahinekZadarski ogranak SDP-a održao je konferenciju za medije glede izmjena o Zakonu o pomorskom dobru. Zakon je u saborskoj proceduri. O Zakonu o pomorskom dobru govorila je članica Predsjedništva SDP-a i gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je naglasila kako će ići gdje god je potrebno da se skrene pozornost na lošu izmjenu Zakona.


– Bili smo na plaži u Splitu i Šibeniku, sada smo u Zadru i bit ćemo bilo gdje samo da skrenemo pozornost na lošu izmjenu Zakona. Iako premijer kaže da neće biti privatiziranja, u samom Zakonu stoji podjela plaža na javne gradske i plaže hotela i slično. To je u totalnoj koliziji protiv mora koje mora biti slobodno za sve.


To je ništa drugo nego omogućavanje slobodnog pristupa građanima koji imaju pravo na uživanje u našem najvećem bogatstvu. Primjenom ovih odredbi dolazimo u situaciju da se gosti, koji dolaze radi našeg mora i ljepote, nemaju gdje kupati, kazala je Marković.
Jure Zubčić, predsjednik županijskog SDP  govorio je na lokalnoj razini ističući kako će novim zakonskim tumačenjima i plaža Kolovare pored zgrade bivšeg Zavoda za javno zdravstvo biti zabranjena građanima.


– Svi znamo da se ova plaža na kojoj se nalazimo financirana gradskim novcem i da će s vremenom po ovom zakonskom tumačenju, konkretno ovaj dio kod stare zgrade ZJZ Zadar, biti “zabranjen” za građane. Efekti ovog zakona neće biti odmah, nego kroz neko vrijeme. Kroz 10-15 godina te će plaže biti okupirane i nećemo im moći pristupati.


Ako je potrebno, mi kao SDP ćemo doslovno na svaku plažu braniti javno dobro. Svjesni smo da se neke plaže koje su dijelovi uređenih privatiziranih objekata, mogu putem koncesija nekako “ograditi”, ali ono što ovaj Zakon ne smije govoriti da se može ograničiti pristup moru, odnosno javnom dobru, što je apsolutno besmisleno i sumanuto, rekao je Jure Zubčić.