Četvrtak, 30. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

BORBA S INFLACIJOM

Građani će za blagdane potrošiti koliko treba, a poslije će se »stiskati«

Autor:

01.12.2022. 14:52
Građani će za blagdane potrošiti koliko treba, a poslije će se »stiskati«

Foto: Arif SitnicaU listopadu su potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle za 13,2 posto, pa je inflacija došla na najvišu razinu, podaci su ovo Državnog zavoda za statistiku. Rast godišnje stope inflacije, u listopadu bio je razlog porasta cijena u skupinama hrane i bezalkoholnih pića, stanovanja, energenata, prijevoza, pokućstva, opreme za kuću, ugostiteljskih djelatnosti, budući da je bilo za očekivati kako će se ovo dogoditi lančanom reakcijom.


I laiku je doduše, dobro znano da prosječna primanja više nisu dostatna da se »preživi« mjesec. Cijene su skočile u svim sektorima, a najveće povećanje osjeti se u onom prehrambenom gdje su, unatoč Vladinom zamrzavanju cijena osnovnih artikala, oni i dalje nastavili poskupljivati. Ovisi to, dakako, i o trgovačkim maržama, koje trgovački lanci ne žele olako smanjiti.


Statistički podaci govore kako se rast potrošačkih cijena ubrzao, pa su tako cijene dobara i usluga u odnosu na kolovoz, u listopadu porasle za 1,3 posto. U odnosu na prošlu godinu hrana i bezalkoholna pića skuplja su na godišnjoj razini za 20 posto.


Kupuje se na akcijama
Pitali smo Zadrane kako preživljavaju mjesec boreći se evo punih godinu dana sa stalnim rastom cijena i stopama inflacije koje se ne pamte od prve polovice 1990.-ih, prate li akcije te boje li se novih poskupljenja kada Hrvatska uđe u eurozonu.


– Kako uštedjeti kad imam mirovinu ispod tri tisuće kuna? Dobro da imam nešto ušteđeno, a pomognu i mi i djeca. Svi, pa i ja pratimo i kupujemo na akcijama. Rekli su da neće biti dodatnih poskupljenja kada pređemo na euro, a koliko im je za vjerovati, ne znam, kazala je Božica Gobin, umirovljenica.Prodavačica na zadarskoj gradskoj tržnici, Anastazija, kazala je kako će ipak pripaziti na potrošnju za nadolazeće blagdane, ali i kako je ne plaši daljnji rast cijena.


– Cijene će se dizati, ali mi smo na to već navikli, što nam drugo preostaje dodala je Anastazija.


Njezina kolegica, Silvija, također trgovkinja na pijaci smatra kako ovo nije kraj rasta cijena.


– Ono što se mora kupiti, kupit će se. Za blagdane će se potrošiti koliko treba, za te dane mora biti, pa ćemo se poslije stiskati i štedjeti, kazala je Silvija.


Prema podacima DZS-a poskupljenje je u listopadu bilo vidljivo i kod stanovanja, te režijskih troškova poput cijena vode te dakako energenata, električne enrgije, plina i ostalih goriva koje su se povećale za 16,1 posto.


Veće cijene odjeće i obuće


Na godišnjoj su razini poskupljenja nisu zaobišla ni cijene rekreacije i kulture koje su veće za 8.4 posto, odjeće i obuće za 6.6 posto, alkoholnih pića i duhana za 4.4 posto, zdravlja za 3.5 posto te obrazovanja za 2.3 posto.


Statistički podaci govore kako je na godišnjoj razini najveći porast cijena u skupini energije i to za 19,9 posto. Cijene u skupini restorani i hoteli u ovogodišnjem su listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec bile veće za 17.8 posto.


Dosadašnje Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena nisu polučile očekivane rezultate, kao ni rast plaća, budući da inflacija divlja i svaka kuna više potrošena je na svakodnevni život. To su vatrogasne mjere, a ne reforme koje su potrebne, što konstantno ističu sindikati, ali i ekonomski stručnjaci.Slijede nam božićni blagdani, podrazumijeva se kako će se uoči njih više trošiti jer na blagdanskom stolu ne smije nedostajati ničega, djeca trebaju dobiti darove ispod božićnog drvca… Hrvati su prošle godine ipak bili nešto skromniji u potrošnji uoči blagdana, koja je bila manja nego ranijih godina, a ove godine, s obzirom na visoku stopu inflacije i veliko poskupljenje, čini se, kako će se trošiti još i manje.


Već krajem studenog po trgovačkim centrima vidljive su daleko veće cijene tradicionalnih božićnih prehrambenih artikala, od bakalara koji se lani mogao kupiti i za 200 kuna za kilogram, sada mu je najniža cijena 250 kuna, do mesa koje je također poskupjelo za 20-ak posto te brašna, ulja, šećera, potrebnih namirnica za božićne kolače. Bit će ovo skromniji blagdani za mnoge.