Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

JOŠ NEMA PRAVILNIKA

Grad izrađuje aplikaciju o transparentnom trošenju

Autor: Marina Vlakić

11.11.2022. 15:41
Grad izrađuje aplikaciju o transparentnom trošenju

Foto: Arif SitnicaMinistarstvo financija do kraja listopada trebalo je u proceduru pustiti Pravilnik o transparentnosti kako bi jedinice lokalne samouprave mogle izraditi aplikacije o transparentnom trošenju novca iz proračuna. U gradskom Odjelu za financije stoga smo provjerili jesu li dobili naputak Ministarstva i u kojoj je fazi izrada aplikacije. Naime, njena je izrada jedan od osnovnih uvjeta oporbe za izglasavanje proračuna još otkako ju je predložio zadarski SDP.


Iako su se na zadnja tri sastanka s gradonačelnikom Brankom Dukićem usuglasili oko njezina uvođenja, do kraja godine ostalo im je još malo vremena za njenu aktivaciju. No, čini se da straha nema jer pročelnik za financije, Ivan Mijolović, pojašnjava:


Ispoštovali odluku Gradskog vijeća


– Ministarstvo financija još uvijek nije uputilo u proceduru Pravilnik o transparentnosti. Budući da je rok za implementaciju aplikacije 31. prosinca 2022. godine, pokrenuli smo izradu aplikacije kako bismo mogli ispoštovati zadani rok, kaže pročelnik.
Grad je time održao obećanje kako će ispoštovati odluku Gradskog vijeća te aplikaciju o transparentnosti proračuna implementirati u zadanom roku, na što ih obvezuje i Zakon o proračunu kojim su jedinice lokalne samouprave na mrežnim stranicama dužne objavljivati sve podatke o trošenju novca na način da građanima budu razumljive, lako dostupne i pretražive. Mijolović je napomenuo i kako će naputak Ministarstva utvrditi okvirni sadržaj, minimalni skup podataka te način javne objave o trošenju sredstava na mrežnim stranicama.


Naime, pravovemenim uvođenjem aplikacije Grad će izbjeći i novčanu kaznu jer zakon donesen još 2020. gradove i županije obvezuje na uvođenje aplikacija koja su time prestale biti dobrovoljne. Zanimljivo je i da je zadarsko Gradsko vijeće odluku o uvođenju aplikacije izglasalo prije više od godinu dana, točnije 15. rujna, kada je na sjednici GV-a zaključeno da je »potrebno da Grad Zadar napravi iskorak u transparentnosti trošenja proračunskih sredstava slijedeći primjere pozitivne prakse koju su već proveli i implementirali neki gradovi i županije u RH«.


Nije se trebalo čekati zadnji trenutak


U dokumentaciji s ove sjednice jasno je navedeno kako se »Gradskom vijeću predlaže donošenje Zaključka o pokretanju procesa Otvorenog proračuna i to uvođenjem jedne od dostupnih aplikacija koje postoje i koje su dostupne na tržištu«. U Odjelu za financije vjeruju kako će zakonsku odluku realizirati u roku, a tome se nadaju i u SDP-u koji je i prvi predložio uvođenje programa za pregled trošenja novca poreznih obveznika.


Predsjednik zadarske organizacije, Daniel Radeta, napominje kako je dobro da je Grad na svojim stranicama najavio javnu nabavu za aplikaciju o transparentnom proračunu, ali da nije dobro što su za to čekali zadnji trenutak. Naime, zbog nedostataka aplikacije znatan dio kvalitetnih projekata za razvoj grada stoga miruje, a najžalosniji primjeri za to su sportska dvorana Tehničkog školskog centra te osnovna škola u Kožinu.