ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

IZVRSNA SEZONA

Goste iznenadile velike vrućine i u nedjelju zatvorene trgovine

Autor: Nikolina Lucić

28.08.2023. 18:52
Goste iznenadile velike vrućine i u nedjelju zatvorene trgovine

Foto: Luka JeličićSuton se polako spušta na ovo ljeto i za nama ostavlja velike gužve, vrućine i karakterističan šušur koji prati ljeto na zadarskim ulicama. Sviđao se ovaj šušur nama ili ne, svi se možemo složiti da je poseban osjećaj biti u Zadru tijekom ljeta. Ako je tako nama domaćima, zamislite kako je tek stranim turistima, mnogi od koji po prvi put posjećuju naš grad.


Uske kale, miris mora i predivna arhitektura već su u rano nedjeljno jutro na ulice Poluotoka izmamile turiste i šetače kojih je posljednje nedjelje u kolovozu ipak sve manje i manje.


Ljeto se polako približava svom kraju, a s time i velike gužve koje su nas pratile posljednja tri mjeseca. Upravo je zato ovo razdoblje za turiste još posebnije, jer u gradu mogu zaista uživati.

Andrew je tako sa suprugom stigao iz Škotske i kazao nam kako uživa u gradu, iako su ih nemalo iznenadile ekstremne temperature potkraj kolovoza. Vrijeme troše šetajući gradom i razgledavajući, no, dodaju, iznenadila su ih zatvorena vrata većine trgovina.


– Namjerni smo se odlučili putovati u kasno ljeto, s nadom da izbjegnemo visoke.temperature i velike gužve, no čini nam se kako nas ipak niti jedno neće zaobići, poručio je.


Velike vrućine koje nas prate posljednjih tjedan dana pravi su pozdrav ljetu koje se bliži kraju. Bila je ovo sezona od koje se puno očekivalo, ali i kojoj se puno zamjeralo.


Visoke cijene koje su zatekle i one turiste koji godinama ljetuju u Hrvatskoj bile su predmetom kritika i polemika cijelog ljeta. Statistika na kraju sezone pokazat će tko je bio u pravu, a tko u krivu glede cijena, kao i o tome je li ovo ljeto uistinu ispod svih očekivanja.Dok šetamo polupraznom Kalelargom naišli smo na dva para turista iz Italije koji su nedjeljno jutro iskoristili kako bi u miru prošetali kroz grad.


– Provjerili smo vremensku prognozu, tako da smo odlučili ranije se prošetati i skloniti prije velikih vrućina, a poslijepodne ćemo se opustiti na plaži, poručio je Alessandro, dodavši kako im je odmor uvijek najdraži dio godine.


Ovog smo ljeta na ulicama ponovno primijetili i turiste iz Dalekog Istokakoji su poznati kao dobri potrošači i kvalitetni turisti. Pandemija koronavirusa usporila je rast tog segmenta turističkog tržišta koji se sada napokon polako oporavlja, a za nama je i još jedna izvrsna kruzing sezona, koja će se pak nastaviti do duboko u jesen dovodeći u Zadar još tisuće posjetitelja željnih naših najpoznatijih atrakcija.