Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

svečano obilježavanje

Proslavljen Dan općine Poličnik i blagdan Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja

Autor: Nikolina Lucić

28.08.2023. 18:35
Proslavljen Dan općine Poličnik i blagdan Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja

Foto: Luka JeličićDan Općine Poličnik proslavljen je ususret blagdanu Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, ujedno i zaštitnika općine. Kao i prošle godine, otvoreni su novi pogoni u bogatim poslovnim zonama, tj. novoizgrađeni objekt firme »Vagner servis d.o.o.« u Gospodarskoj zoni Murvica jug, nova hala firme »Zadar aluminij d.o.o.«, za proizvodnju aluminijske stolarije u istoj zoni, a na kraju je položen i kamen temeljac za firmu Mömax u Poslovnoj zoni Murvica jug.


Općina je proslavila 30. rođendan.


Činilo se da se život u ovaj kraj razoren ratom nikada neće vratiti, no zajedništvom mještana postala je dinamična lokalna zajednica mještana koji sinergijom i konsenzusom grade održivu i kvalitetnu lokalnu zajednicu. Svečanoj su sjednici prisustvovali mnogi visoki predstavnici lokalne i regionalne samouprave, državni tajnici te načelnici i predstavnici prijateljskih općina.
Uime laureata Željko Lončar je kazao kako je čast biti jednim od nagrađenih laureata.


– Nama je najdraže zajedništvo koje nas krasi od samog osnutka do danas, istaknuo je Željko Lončar.


Kontinuitet napretka


Svečanu je sjednicu otvorio Darijo Buljat, predsjednik Općinskog vijeća naglasivši kako je Dan općine prilika da se prisjete svih uspjeha iz protekle godine.


– Općina slavi 30. godišnjicu osnutka, tako da je važno istaknuto da je od ‘93. do danas puno toga učinjeno. U prvom sazivu Vijeća koje su u najvećem broju sačinjavali hrvatski branitelji, s naseljima na prvoj crti bojišnice, sa stanovništvom u prognaništvu, pokušali su nanijeti čvrst otpor drugoj strani, a bili smo jedna od najsiromašnijih općina bez osnovne komunalne infrastrukture, prisjetio se Buljat, naglasivši kako je općina danas simbol uspješnosti i razvoja.


– Dobitnici smo više priznanja kao jedna od najuspješnijih općina, kvalitetne vizije i razvoja. Imamo povjerenje i potporu našeg stanovništva uz sinergiju političko – socijalnih aspekata.Na socio – ekonomskom polju nastavljamo s daljnjim gospodarskim napretkom, ulaganjima u kulturu, sport i obrazovanje, dodao je Buljat, istaknuvši kako je kontinuitet konstruktivnog dijaloga ključ njihova napretka.


– Za uspjeh općine važna je i suradnja sa županijskim i nacionalnim institucijama koje nam kontinuirano pružaju podršku u našoj viziji, zaključio je Buljat.


Za čak sedam posto povećao se broj stanovnika na području općine. Trideset je posto više stambenih objekata, a svake je godine sve više stanovnika gospodarske zone. Njezin ubrzani razvoj te rast seoskog turizma utječu na ubrzani rast gospodarstva i kvalitete života u općini.


Općinski načelnik Davor Lončar tako je još naglasio kako je ‘93. novim ustrojem općina i gradova, njihova općina bila obezglavljena i bez resursa.


Definiranje gospodarskih zona


– Godine 1995. je počela prva obnova, a ‘96. donesen prvi Zakon o obnovi. Tada je krenuo naš novi život te vizija današnjeg napretka i kvalitete života. Narod je po povratku želio ono što im pripada, a mi im nismo mogli ništa ponuditi.


Godine 2000. smo prostornim planovima definirali gospodarske zone, a 2005. su stigli prvi investitori. Oni su nam otvorili vidike i pokazali kako se dalje gospodarski razvijati, prisjetio se Lončar, istaknuvši kako bi općina bez gospodarske zone bila na začelju po bogatstvu i kvaliteti.


– Povjerenje smo stekli onda kada su se prvi gospodarstvenici počeli nastanjivati i tražiti radnike. Taj je period bio važan za daljnji gospodarski uzlet i razvoj. Danas je općina samoodrživa, gospodarski stabilna s kontinuiranim porastom broja stanovnika, pojasnio je Lončar.


– Lokalne su jedinice pokretači razvoja i boljitka svoje zajednice. U ovih smo 30 godina izgradili i usavršili komunalnu infrastrukturu, izgradili i obnovili društvenu i obrazovnu infrastrukturu. Dobro smo pokriveni ambulantama obiteljske medicine i stomatologije, dodao je Lončar, navevši kako nastavljaju sufinancirati lokalne udruge.– Opremili smo tri, a u izgradnji je i četvrta gospodarska zonu u Maziji. Bilo da se radi o velikim pogonima ili malim obrtnicima naša su vrata svima otvorena. Broj zaposlenih samo je u prošloj godini narastao za šest posto, a u investicije se ulažu sve veća sredstva, pojasnio je Lončar, zaključivši kako će u narednom razdoblju završiti s izgradnjom dva društvena doma i stambenom zonom Grabi, kao i gospodarske zone Mazija.


– Nastavljamo s akcijama proširenja vrtićkih i školskih kapaciteta, vodovodne i komunalne infrastrukture. Najveći nam je problem državna cesta DC8. Na nedavnom smo sastanku definirali da je primarna zadaća riješiti veliki broj vozila koji njom svaki dan prolaze jer stanje je neodrživo, dodao je načelnik Lončar, najavivši i rekonstrukciju županijske ceste Lišane – Poličnik – Suhovare.


Primjer poslijeratne obnove


Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra redoviti je gost proslave, a naglasio je kako je ostao posramljen čudom koje se godinama gradilo u Poličniku.


– Vi ovdje gradite na kamenu temeljcu koji su položili oni koji su za vaš dom položili svoje živote. Uvjeren sam da će se još dugi niz godina nastaviti kvalitativan uzlet općine, iako nas guši birokracija i administracija, dodao je Klarić, dok je župan Božidar Longin, koji je u svom obraćanju naglasio kako je iza nas po svim pokazateljima dosada najbolja godina u županiji.


– Čestitam najprije svim žiteljima Dan općine i blagdan njihova zaštitnika. Poličnik je simbol poslijeratne obnove i gospodarskog razvoja koji služi na čast i primjer cijeloj državi. Kao što je načelnik naglasio, prioritet nam je obnova prometnica koje vam izazivaju glavobolje, za čiju obnovu i rekonstrukciju imamo obećanja najviših instanci, rekao je Longin, podsjetivši kako je žiteljima Poličnika od iznimne važnosti i zdravstvena i socijalna skrb.– Prošle godine je isplaćeno 49 naknada za novorođenčad, a u 2023. dosada smo sretniji za 29 beba. Dovršavamo projektiranje nove osmoljetke Murvica – Briševo koju ćemo aplicirati za europska sredstva, najavio je župan, pohvalivši rast turističkog prometa i razvoj agroturizma.


– Ovo je i poljoprivredna oaza za vinare i maslinare. Oni su važan kotačić u brendiranju naše destinacije, a nastavljamo podupirati lokalne proizvođače i ugostitelje. Pohvaljujem vašu inicijativu i kvalitetnu suradnju koju njegujemo već godinama, zaključio je Longin.


Grozdana Perić, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora kratko je kazala kako je u 30 godina od osnivanja, općina Poličnik opravdala svoje postojanje.


– Generator svega su ljudi, njihove ideje i entuzijazam. Podržavamo one s vizijom i željom da unaprijede svoju lokalnu zajednicu, istaknula je Perić.


Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić poručio je kako je jubilarna proslava Dana općine dobra prilika da se žitelje i vodstvo pohvalio za njihovu ustrajnost u daljnjem razvoju njihove općine.


– Apostrofiram kako je općina Poličnik pravi primjer kako koristiti europski novac. Tu je danas pozicionirano preko 130 tvrtki s tisućama zaposlenih, koji svoje proizvode prodaju u cijelom svijetu. Ovo je novo gospodarsko središte naše regije u kojem mladi žele živjeti, poručio je Erlić, naglasivši kako koncentracija gospodarstva upravo na ovom području važan faktor gospodarskog uzleta sjeverne Dalmacije.


– Skromnost, predanost i rijetko viđena upornost recept je vašeg čuda, zaključio je ministar.