ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Svečana akademija

FOTO General Gotovina: Akcija Maslenica bila je od vitalne važnosti

Autor: Nikolina Lucić

21.01.2023. 14:30
FOTO General Gotovina: Akcija Maslenica bila je od vitalne važnosti


Budući da nije bilo napretka u pokušajima provedbe mirne reintegracije hrvatskih područja, te radi uspostavljanja nesmetane komunikacije između sjevera i juga, koja se odvijala sporo i zaobilazno preko Paškog mosta, Hrvatska je pokraj ’92. godine odlučila poduzeti vojnu akciju s ciljem oslobađanja dijelova okupiranog područja zadarske regije, odnosno uspostave prometne povezanosti u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji.


Zadar i Zadarska županija slave Maslenicu ponosno, dostojanstveno i s puno emocija jer je ova operacija donijela sigurniji život i omogućila povratak dijela prognanika u oslobođena mjesta. Stoga se obljetnice ove operacije u Zadru obilježavaju u rangu najvećih blagdana.


Najveća počast braniteljima


Operacija Maslenica nagovijestila je potpunu slobodu Hrvatske te spajanje hrvatskog juga i sjevera. Klapa Sveti Juraj HRM otvorila je svečanost izvedbom hrvatske himne, a zatim je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima.
Foto


Svečana akademija VRO Maslenica u HNK Zadar


avatar

Snimio: Mislav Klanac


21.01.2023. 14:51


Galerija

Foto: Mislav Klanac


Svečanoj akademiji su nazočili i Premijer Plenković, u ime Milanovića admiral Robert Hranj, u ime predsjednika Sabora Rade Šimičević, ministar branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, novoizabrani ministar Šime Erlić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, general-bojnik Drago Matanović, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, župan Longidn,nadbiskup mons. Milan Zgrablić, rektorica zadarskog Sveučilišta Dijana Vican, Zvonimir Frka Petešić, gradonačelnik Dukić, biskup Jure Bogdan te brojni drugi načelnici i generali.


Roditelji i obitelji poginulih branitelja, stopostotone ratne invalide te branitelje koji su sudjelovali u VRO Maslenica su također nazočili svečanosti. General VRO Maslenica, Ante Gotovina, pozdravio je prisutne te se obratio s nekoliko riječi.


– Nakon oslobođenja juga Hrvatske i deblokade Dubrovnika, na današnji smo dan počeli s kodnom operacijom Gusar. Veliki dio domovine bio je okupiran i pod napadima. Valovi izbjeglica bježali su na sigurnija područja. Rušenjem mosta prekinuta je povezanost sjevera i juga.


Bili smo vojska koja se tek ustrojavala. Preuzeti odgovornost bio je naš izbor i misija, jer nam je cilj bio suparnike potisnuti u dubinu teritorija i stvoriti pretpostavke za izgradnju novog Masleničkog mosta. Našim smo uspjesima stekli psihološku prednost nad protivnicima, kazao je Gotovina, naglasivši kako su se u akciji Maslenica hrvatski branitelji po prvi puta suprotstavili napadom, zbog čega su stekli veliko iskustvo, rekao je general Gotovina.Akcija koja je utrla put slobodi


U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko – raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko – diverzantskih napada koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.


U operaciji Maslenica bile su angažirane sve grane Hrvatske vojske, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split – 4. gardijska brigada, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigade, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna Vojne policije, kao i specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi Glavnog stožera HV-a, Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a te Eskadrila helikoptera HRZ i PZO-a, čiji su članovi u svečanom mimohodu prošetali zadarskim ulicama i tako odali počast svojim poginulim prethodnicima.


Akcija Maslenica imala je važno ratno značenje, ali i veliku simboličku vrijednost koja se nikad ne zaboravlja. VRO Maslenica po mnogočemu je promijenila tijek Domovinskog rata, a označila je oslobađanje prostora Novskog ždrila i otvorila mnogo praktičnije povezivanje hrvatskog sjevera i juga.


U operaciji je u samo 72 sata, te uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga, oslobođeno gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. Ključna operacija za povezivanje sjevera i juga Hrvatske u Domovinskom ratu.


Branitelji su temelj Hrvatske


Nazočnima su se obratili i gradonačelnik Dukić, župan Longin, Rade Šimičević te premijer Plenković.– U ime hrvatske Vlade, prije svega želim vas pozdraviti i čestitati 30. obljetnicu jedne od najvažnijih vojnih operacija u Domovinskom ratu. Ovom je Operacijom osigurana poveznica između juga i sjevera Hrvatske. Posebno se sjećamo osmero poginulih u samoj akciji, ali i 127 koji su dali svoj život za oltar Domovine. Ta njihova žrtva koja je podnesena trajno će se pamtiti, ne samo u Zadru i u Županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj, rekao je premijer Plenković.


– Živimo u vremenu kada moderniziramo vojsku i izdvajamo nikad više sredstava za njeno poboljšavanje. Pogledajmo samo Ukrajinu, našu zemlju prijateljicu, koja je bila među prvima koja ke priznala našu neovisnost. Kao narod i Vlada ne možemo stajati po strani. Poveznica je to na vremena kada smo mi, kao i Ukrajina bili žrtva, no, uz mnogo manju solidarnost nego onu koju imaju naši prijatelji u Ukrajini, kazao je Plenković, dodavši kako je hrabrost hrvatskog branitelja temelj na kojem će se pamtiti važnost Domovinskog rata.


Klapa Hrvatske ratne mornarice i orkestar Hrvatske ratne mornarice su s izvodbom pjesme Croatio, iz duše te ljubim završili svečani program.