ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

veliki blagdan

[FOTO] Zadarski vjernici misom i procesijom proslavili svetkovinu Tijelova

Autor: Nikolina Lucić

08.06.2023. 21:19
[FOTO] Zadarski vjernici misom i procesijom proslavili svetkovinu Tijelova

Foto: Luka JeličićKatolički su vjernici svečanom euharistijom i procesijom gradskim ulicama proslavili blagdan Tijelova. Nakon mise u katedrali, koju je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić počela je i tijelovska procesiju središtem Zadra, od katedrale, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, u kojoj je vjernicima podijeljen blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom kojega je nadbiskup nosio za vrijeme procesije.


Duhovni kruh– Na Svetkovinu Tijelova u središtu našeg slavlja je sakrament euharistije koji nam je darovao Gospodin Isus kao stvarni i djelotvorni način svoje prisutnosti po kojem participiramo u njegovoj žrtvi na križu, slavnom uskrsnuću i time životu vječnomu. Svaka je euharistija, naime, uprisutnjenje, posadašnjenje, Isusove muke, smrti i uskrsnuća u kojem i mi sudjelujemo na sakramentalan način, a napose po materiji kruha i vina koja prenosi milost Božjeg života, kazao je nadbiskup i naglasio kako u jednoj prikaznoj euharistijskoj molitvi nad kruhom i vinom svećenik izriče ovo otajstvo riječima: “Bože, mi ti prinosimo ono što si nam dao i darovao, a ti nam u svom daru poja sama sebe.”

– Prvi kršćani su euharistiju i Kristovo shrvano i izmučeno tijelo uspoređivali sa smljevenom pšeničnim zrnom pretvorenim u brašno, koje je pomiješano s vodom života i vatrom Duha postalo nama hrana života vječnoga. Duhovni kruh sačinjen od pšeničnog zrnja i duhovno piće koji su dozreli na polju Isusova života jest zrnje koje je smljeveno u brašno i grožđe stiješnjeno u vino da bi postali naša hrana i piće duha, naša “istinska hrana i istinsko piće” o čemu govori Isus i koje nam omogućuje da u Kristu ostajemo i on u nama.Evo razloga zašto danas na Svetkovinu Presvetog Tijela i Kristovi Kristove na javan način slavimo stvarnu, materijalnu, uskrsnu, nazočnost Isusa među nama i u nama, kazao je nadbiskup Zgrablić, dodavši kako Isus po euharistijskom Presvetom Tijelu i Krvi nije samo simbolični i kao uspomena prisutan je među nama.


Zalog preobrazbe


– Po Isusu u euharistiji u zajedništvu smo života s našim Bogom. Ovu činjenicu javno ispovijedamo i procesijom u kojoj nosimo Presveti Sakrament našim ulicama i drugima svjedočimo našu blizinu i najdublje zajedništvo s Bogom i njegovim Uskrslim tijelom koje je njegova Crkva.


Braćo i sestre, neka nam ova Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove bude poticaj i ohrabrenje da sve dublje srastamo s Kristom u novom, proslavljenom životu. Srastanje s Kristom utjelovljenim u euharistiji neka u nama budi svijest potrebe srastanja u ljubavi s braćom koja su “udovi Tijela Kristova”.Neka nam ova Svetkovina bude zalog preobrazbe života. Neka nam u tome pomogne zagovor Blažene Djevice Marije koja je u sebi utjelovila Isusa i postala “živi tabernakul” i “živa pokaznica” Tijela Kristova. Neka i naš život bude, poput Marije, Isusove u naše Majke, “živi tabernakul” i “živa pokaznica” Božje prisutnosti i djelovanje u Crkvi i svijetu, rekao je nadbiskup Zgrablić. ​Tijelovo je u konačnici priznavanje Boga i priznavanje ljubavi, priznavanje toga da je Bog ljubav.


– Sve što se na Tijelovo govori i čini zapravo je jedna varijacija ove teme, onoga što ljubav jest i što čini. Budući da je Tijelovo priznavanje ljubavi, u središtu ovoga dana s punim pravom stoji tajna preobrazbe. Ljubav je preobrazba. Tijelovo nam kaže: da, postoji ljubav i budući da ona postoji, postoji i preobrazba i stoga se smijemo nadati. A nada nam daje snagu da živimo, da pobjeđujemo svijet, zaključio je nadbiskup.


Foto


Misno slavlje i procesija povodom Tijelova


avatar

Snimio: Luka Jeličić


08.06.2023. 21:18Galerija

Foto: Luka Jeličić