Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NAJVEĆI VINSKI FESTIVAL DALMACIJE

[FOTO] Zadar Wine festival otvorio svoja vrata posjetiteljima, vinoljupcima i stručnjacima

Autor: Nikolina Lucić

23.02.2024. 18:35
[FOTO] Zadar Wine festival otvorio svoja vrata posjetiteljima, vinoljupcima i stručnjacima

Foto: MISLAV KLANACNajveći vinski festival Dalmacije – “Zadar Wine festival” u većem je i bogatijem izdanju otvorio svoja vrata posjetiteljima, vinoljupcima i stručnjacima. Riječ je o jednom od najpoznatijih i najkvalitetnijih vinskih događanja u Hrvatskoj, a sve više gradi i međunarodni karakter. Zadarska je vinska bajka već svima odavna poznata, ali za bolje je pozicioniranje domaćih vina na svjetskim kartama potrebno još puno truda i promocije. Zadar se u isto vrijeme sve više profilira kao regija za gurmane, putnike koji vole uživati u iskustvima regiju koju posjećuju s posebnom pažnjom na tradicionalnoj gastronomiji i vinskoj tradiciji.


Organizator festivala, sommelier Ivan Stiblik tako nam je kazao kako je dugo vremena sanjao da festival dovede do najveće dvorane ŠC – a Višnjik.


– Napokon smo napravili iskorak o kojem smo godinama maštali. Dugo smo radili na tome, prateći rast interesa publike, stručnjaka i ugostitelja. Predstavlja se 90 hrvatskih vinarija i deseci njih iz ozbiljnih svjetskih regija. Interes ugostitelja jako je velik, te se nadamo da ćemo opravdati njihova očekivanja, jer odlučili smo se prezentirati cijelu Hrvatsku i sve njezine vinarske i vinogradarske osobitosti, poručio je Stiblik, naglasivši kako zadarski podrumi uvijek ostaju prazni.
– Limitirani smo količinama koje možemo ponuditi, zato su krajnji proizvodni nešto skuplji, ali puno vrijedniji, jer naša je regija kraljica ekološke proizvodnje vina, naročito nadinsko područje. Možda se zadarska vina rijetko pojavljuju na kartama u drugim gradovima, ali zato su izbor broj jedan za sve turiste koji kod na žele kušati najkvalitetniji proizvod, rezimirao je Stiblik.


Okupljanje najboljih


Zadar je svima interesantan jer je geografski dobro pozicioniran, bitni smo u segmentu turizma i prodaje vina, a svake se godine novi mladi vinari koji tek izlaze na tržište i žele se predstaviti priključuju rastućoj konkurenciji vinara i vinogradara u našoj regiji.


Zadar Wine Festival ima velik značaj za Zadar jer promovira vinsku scenu te potencijal Zadarske županije, a uz to potiče turizam te privlači posjetitelje. Zadarski se vinari ističu u ekološkom vinogradarstvu, a festival pruža idealnu priliku za predstavljanje vina te povezivanje s potrošačima i kolegama iz struke.


Prijatelj festivala od samih njegovih početaka su i vina Fiolić. Ana Fiolić nam je tako kazala kako ih veseli vidjeti rast festivala.


– Mi smo se ove godine, uz našu standardnu ponudu vinskih sorata i likera, odlučili i za prezentaciju novih berbi maraštine i rosea. Vinogradarska nam je godina bila jako teška, prinos je manji, ali je kvalitetom ujednačen. Upravo se u teškim godinama pokazuje svo znanje i umješnost vinara. Ljubitelji vina neće biti zakinuti za kvalitetu na koju su navikli, a jednako im nudimo i u našoj liniji likera. Zadnje ih dvije do tri godine sve više promoviramo i kao dodatak koktelima, tako da su jako popularni među ugostiteljima, poručila je Fiolić.


Slična iskustva sa prošlogodišnjom berbom imaju i iz nadinske vinarije Škaulj. Ovo je najznačajnija manifestacija za vinare Dalmacije, pa su tako i Škaulji odlučili predstaviti se sa prošlogodišnjim berbama mladih bijelih vina. Zadar Wine Festival predstavlja točku na “i” zadarske vinske priče.


Foto


Zadar Wine Festival 2024.


avatar

Snimio: Mislav Klanac


23.02.2024. 18:33
Galerija

Foto: Mislav Klanac


I spiza i dobra kapljica


Zadarska vinska scena se istaknula kao regija koja se nametnula kao jedna od najboljih proizvođača internacionalnih vinskih sorata, no ima tu i puno autohtonih sorata.


– Imamo maraštinu, našu autohtonu sortu, a od crnih one introducirane kao syrach i cabernet. Pošto smo ekološki proizvođači prošle smo se godine još teže borili protiv nametnika. No, unatoč svemu uspjeli smo prezentirati kvalitetan proizvod unatoč oko 40 posto manjem urodu. Zadarska se vina, naročito ona mladih proizvođača tek trebaju etablirati. Mi smo ipak najmlađa hrvatska vinogradarska regija. Kući je najteže uspjeti, ali suradnja s ugostiteljima sve je bolja, jer autohtona su vina sve cjenjenija i traženija, kazao nam je Tomislav Škaulj.


Zadar je idealan centar zbivanja za ovakva događanja jer se radi o predstavljanju vina na nivou Hrvatske, a naš je grad odlično pozicioniran tako da je zaista lako doći do nas. Što se tiče samih vina i razvoja u budućnosti, imamo nevjerojatno zaleđe gdje ima prostora za još puno kvalitetnih vinara. Zadarska vinska scena ubrzano se diže i sama je regija u strašnom uzletu.


A da naglasak nije bio samo na vinima potvrdio nam je Dražen Cvijetić ispred “Adria Craft Beara”. Pivovara je to smještena u Rovanjskoj, gdje se u jedno spajaju priroda, mašta, umijeće, ljubav i prirodni začini iz vrta.


– Cilj nam je hrvatski turizam spojiti sa pravom domaćom hrvatskom craft pivom, koja je po svemu drugačija od industrijskih proizvoda. Pivo je ovo je je već prozvano “najboljim pivom ljeta”. Naše smo proizvode kompilirali na način da budu više od samog pića. To je proizvod koji istovremeno reklamira Hrvatsku i njezine prirodne ljepote, koje koristimo u našim pivama, naglasio je Cvijetić.


Spoj znanja i mladosti


Mješavinu domaćih i stranih vina i vinogradara došli su poduprijeti i Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, te Poljoprivredna – prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića sa svojim proizvodima i programima za mlade vinare i vinogradare.


– Ove godine se predstavljamo sa našim nagrađivanim bijelim i crnim prošekom, te bijelim vinom debit, dobitnicima nagradi na natjecanju u Nadinu. Naša je škola za sada još uvijek više usmjerena na proizvodnju i obradu vina, a okretanje ka kulturi ispijanja vina i njegovoj promociji tek je pred nama, kazala je ravnateljica škole Jelena Gulan, dok nam je Marina Pavlović, enologinja i voditeljica sveučilišnog laboratorija pri Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu naglasila kako je njihova uloga na sajmu fokusirana na promociju samog Odjela i njegovih proizvoda, kao najboljeg dokaza njegove kvalitete i uspješnosti.


– Interes za naše predmete “zelenog” usmjerenja uvijek je visok, a vinarstvo i vinogradarstvo je neizostavan kolegij za sve. Uz maslinarstvo je naravno najinteresantnije s obzirom na naše podneblje. To korespondira i s potrebama regije, ali i rastućok popularnosti vina i vinske kulture u Zadru, naglasila je Pavlović.


Župan Zadarski Božidar Longin je pak na kraju istaknuo kako se “Zadar Wine Festival” savršeno uklapa u njihovu agendu promocije naše regije kao eno – gastro destinacije.


– Svi eminentni domaći proizvođači su u Zadru, što nam služi na čast, ali i kao velika obveza s obzirom na naše napore u usmjeravanju ka gostima koji znaju prepoznati naša autohtona blaga. Podržavamo, pratimo i sufinanciramo ovaj festival kao jedan od najsvjetlijih primjera kvalitete zadarskih vina, zaključio je župan.