Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VRHUNSKA VINA

[FOTO] ZADAR WINE FESTIVAL Nikad veći, s tisućama vinara, ugostitelja i posjetitelja

Autor: Nikolina Lucić

21.02.2025. 18:22
[FOTO] ZADAR WINE FESTIVAL Nikad veći, s tisućama vinara, ugostitelja i posjetitelja

Foto: Andrej Brašnjić



Najbolji domaći vinari i ove su se godine okupili u velikoj dvorani ŠC-a Višnjik na još jednom Zadar Wine Festivalu – najvećem festivalu vina u Dalmaciji, te sa sobom donijeli najbolje primjerke mladih, ali i dozrelih vina. Dobra prezentacija u mnogočemu utječe na bolju vidljivost i prepoznatljivost zadarskih enogastronomskih proizvoda na tržištu te potiče njihovu promociju kod ugostitelja i turista. Prilika je to da se još jednom susretnu vinari i ugostitelji, te stručnjaci u turizmu i enologiji, porazgovaraju o vinarskog godini iza nas, te predstave svoja ponajbolja vina.



Visoka razina


Ivan Stiblik, organizator festivala, istaknuo je kako nikad više zadarskih vinara nije sudjelovalo u manifestaciji. Zajedno su, ističe, rasli kroz godine, te jedni druge promovirali.




– Oko tri tisuće vinskih stručnjaka, menadžera i ugostitelja u dva će dana proći kroz festival. Fokus u proizvodnji kvalitetnih vina nakon berbe traje oko mjesec dana, ali to je vrijeme ključno kako bi se postigla savršena uravnoteženost šećera i kiselina, kazao je na početku Stiblik, kojemu su gosti stigli iz cijele Hrvatske, te tako potvrdili da je Zadar itekako središte vinarstva u Dalmaciji.


Ivan Stiblik ukazao na rast festivala/Foto: Andrej Brašnjić


Iako namijenjen prvenstveno vinskim stručnjacima te dionicima turizma kao prilika da se povežu s vinarima iz prve ruke, u dobrim su vinima mogli uživati svi posjetitelji ovog dvodnevnog sajma. Okupio je ne samo vinare i vinogradare, već i poznate domaće chefove, koji su kuhali jela inspirirana morem.


– Od prvog festivala do danas deset je zadarskih vinara više s nama. Stasali smo zajedno u kvaliteti i prezentaciji. Ove je godine i više izlagača nego ikad prije. Zato i jesmo u velikoj dvorani, kako bismo uistinu mogli uživati u vinima u savršenoj atmosferi. Veseli nas da su se festivalu odazvali hotelijeri i ugostitelji iz cijele Hrvatske. To je prava snaga ZWF-a. On uistinu jest najvažniji i najsnažniji vinski festival u Dalmaciji, istaknuo je Stiblik, koji je tijekom godina, ulažući mnogo truda, ovu manifestaciju dignuo do najvišu razinu.


Naš renomirani chef Saša Began i njegov restoran “Labrax”, svojevrsni su domaćini ovogodišnjeg gastrokutka, koji je u Zadar doveo i još dva poznata kuharska imena – chefa Vjeku Bašića iz murterske konobe “Boba” i chefa Dina Šeparovića iz bračke konobe “Kala”.



Izvan špice


Najveći vinski festival u Dalmaciji neponovljiva je prilika za Zadar da upravo u najlošijem dijelu turističke godine u grad privuče posjetitelje koji traže posebna iskustva.


– Sama tehnologija i investicije u pogone i opremu, te kontinuirana edukacija vinara u mnogočemu su pomogli boljem procesu prerade, ali i prezentacije i prodaje etiketa. Neispravna dovršena vina danas su zato u nas rijetkost, kazao je Stiblik.



Promocija Zadarske županije kao turističke destinacije zato traje cijelu godinu. Obiluje, a naročito u zaleđu, proizvođačima i poljoprivrednicima kojima je turizam komplementarna djelatnost i način da proizvode svojih polja i ruku na kućnom pragu predstave čim većem broju turista. Gastronomska putovanja savršeni su mamac za turiste i ljubitelje dobrog življenja izvan špice sezone, kada su Zadar i Zadarska županija u nekom drugačijem ritmu života.


Foto


Zadar Wine Festival 2025


avatar

Snimio: Andrej Brašnjić


21.02.2025. 18:16







































Galerija

Foto: Andrej Brašnjić


Pročelnik Daniel Segarić, govoreći o vinarskoj godini iza nas, poručio je kako je vinogradarska godina bila puna uspona i padova, vremenskih nepogoda, te manjeg, ali ne kvalitetnom lošijeg uroda.


– Nedavno smo najboljim domaćim sommelierima predstavili najbolja domaća bijela i crna vina. Njihove su impresije i više nego pozitivne, te su pohvalili naše napore da kvalitetu krajnjih proizvoda podignemo na najvišu razinu. Nadinski bazen u tom smislu pruža sve najvažnije preduvjete, naglasio je Segarić te dodao kako gost koji dođe u predsezoni vrijedi trostruko više od onog koji dođe u špici, tako da trebamo iskoristiti svaku priliku da ovo vrijeme učinimo što atraktivnijim.



Mladi talenti


Hrvatska je sa svojim bogatim vinarskim nasljeđem postala jedna od najuzbudljivijih vinskih destinacija u Europi. Od Istre i Dalmacije do Slavonije i Zagorja, svaki kutak Hrvatske nudi jedinstven doživljaj vinograda, vinskih cesta i tradicionalne kuhinje.


– Naša je regija i u ovoj teškoj godini izašla s vrhunskim vinima. Vremenske su nepogode i duža sušna razdoblja, kako za koju sortu, učinila svoje. No, u konačnici je krajnji proizvod vrhunske kvalitete, što su stručnjaci itekako prepoznali. Kušali su 60-ak vina i dali nam realnu ocjenu stanja u našoj vinarskoj industriji. Imamo neke od najboljih preduvjeta za uzgoj crnih sorti. Sve je, ipak, u prezentaciji i prodaji. Iako su u trendu lakša vina. No, svaka roba ima svog kupca, a mi ne proizvodimo viškove vina. Kao Županija taj krajnji cilj potpomažrmo raznim potporama i edukacijama, dodao je Segarić.



Upravo se zato ponajbolji hrvatski vinari ovog vikenda predstavljaju u samom srcu Dalmacije, na najvećem festivalu vina. Zadar Wine Festival nezaobilazan je za sve vinare koji traže kvalitetne i stabilne puteve distribucije i poslovanja.


Marko Zorica, asistent na sveučilišnom Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, kazao nam je.kako se predstavljaju zajedno s Poljoprivrednom prehrambenom i veterinarskom školom, a predstavili su svoja vina iz Baštice.


– Došli smo sa širokom ponudom crnih i bijelih vina koja rade studenti i učenici od početka uzgoja do prerade vina, dodao je.


U našoj regiji mlade se od srednje škole sustavno uči najvažnijim procesima u uzgoju i preradi vinove loze i grožđa, zbog čega zadarsko tržište ne oskudijeva mladim talentima, koji će na svojim leđima pronijeti dobar glas o zadarskim vinima.



Važnost promocije


Zadar je svima interesantan jer je geografski dobro pozicioniran, bitni smo u segmentu turizma i prodaje vina, a svake se godine novi mladi vinari koji tek izlaze na tržište i žele se predstaviti, priključuju rastućoj konkurenciji vinara i vinogradara u našoj regiji.


Ana Fiolić kazala nam je kako vinarija i festival zajedno rastu – od Arsenala i vremena kada su proizvodili tek nekoliko tisuća boca, do Višnjika i 30 tisuća boca godišnje.


– Naš brend je maraština, svježa i odležana te rose i etikete crnog vina. Zadrane i naše partnere želimo upoznati kako s našim etiketama, tako i s našom novom kušaonicom u Kožinu, kazala je Fiolić.


Ana Fiolić/Foto: Andrej Brašnjić


Zadar Wine Festival ima velik značaj za Zadar jer promovira vinsku scenu te potencijal Zadarske županije, a uz to potiče turizam te privlači posjetitelje. Zadarski se vinari ističu u ekološkom vinogradarstvu, a festival pruža idealnu priliku za predstavljanje vina te povezivanje s potrošačima i kolegama iz struke.


– Vinarija Fiolić ZWF prati od samih njegovih početaka. U simbiozi radimo na promociji zadarskih vina. Organski rastemo i zajedno se razvijamo. Mi s fokusom na autohtone sorte našeg zaleđa, a festival uz podršku svih vinara. Ovo nam je ujedno i dobra prilika da sugrađane, a ne samo partnere, pozovemo u naš drugi dom u Kožinu, gdje mogu iskusiti puno više doživljaja od samog kušanja vina. Jer, jedno je naše vino imati na vinskoj karti, a drugo znati ga prezentirati i prodati gostu. Zajedno moramo raditi na mijenjanju svijesti o kvaliteti naših autohtonih sorti. S ponosom ih isticati i prve nuditi. Raduje nas da vidimo pozitivan napredak, jer puno se ulaže u edukaciju ugostiteljskog osoblja. S njima prolazimo kroz sve naše etikete, te im dajemo savjete kako ih predstaviti gostu i pravilno sljubiti s jelima. Konobar je taj koji naše lokalne sorte prve mora ponuditi, zaključila je Fiolić.