Foto: Luka Jeličić
Dva poznata izvozna proizvoda iz bogate gastronomske lepeze zadarske regije – tuna i vino, već godinama uživaju laskavu titulu najkvalitetnijih promotora naše regije. Svojim vlastitim Tuna, Sushi & Wine Festivalom tako iz godine u godinu kreativnost susreće kvalitetu i na stolove donosi najbolje što zadarsko more i vinogradi mogu ponuditi.
Prva večer osmog Tuna, Sushi & Wine Festivala ove je godine tako otvorena spektakularnom gala večerom uz izvorno zadarske morske namirnice u mnoštvu jela, dobra lokalna vina i koncert Danijele Martinović.
Bogata gala večera, složena je isključivo od ribljih jela koja su pripravljena od morskih namirnica probranih iz asortimana najpoznatijih zadarskih marikulturnih tvrtki i uključuje bluefin tuna nigiri & hosomaki, crne raviole punjene mesom od kozica s demiglaceom od škampa i listovima grana padana, filete jadranske tune i zubatca, blitvu na dalmatinski te creme brulee s limunom.
Jelovnik za ekskluzivnu služenu večeru od četiri slijeda na gornjoj etaži Arsenala, ali i impresivna ponuda manjih zalogaja posloženih na pet buffet otoka u parteru kluba, složeni su u suradnji tvrtkama partnerima festivala i Ilirijinih kulinarskih timova.
Na foodie otocima u donjem dijelu Arsenala moglo se degustirati mnoštvo maštovitih manjih zalogaja koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane: od dalmatinskih jela poput salate od hobotnice, paštete od bakalara i marinirane ribe preko talijanskih ribljih carpaccia, pa sve do japanskih nigirija, sushi rolica, sahimija, hosomaki rolica i gyoze s filetima hame. Našlo se mjesta i za peruanski cevice od sabljarke, pa i fast food riblje zalogaje – mini burgere od tune, mini ražnjiće s tunom, riblje pohance, canapee i riblje salate.
– Uz Iliriju i naše partnere, najveće zadarske proizvođače ribe, uvertira je ovo u najbolje dosadašnje izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala. Ovogodišnje izdanje popraćeno najboljem od domaćih zadarskih eno – gastro proizvoda savršena je uvertira u novu turističku sezonu. Vinari, uzgajivači i proizvođači naša su najvažnija snaga. Zahvaljujući njima ovaj je festival kroz godine stekao svoj renome i popularnost. Ideja je bila kroz ovaj festival prikazati koliko kvalitetne namirnice znače u stvaranju prave gastro priče, poručila je Iva Bencun, direktorica TZ-a Grada Zadra, rekavši kako su u počecima ove manifestacije sushi i sirova riba bile gastronomske nepoznanice koje se nisu vezivale uz tradicijsku dalmatinsku trpezu.
Cilj ovog višednevnog eventa je predstaviti Zadar i njegov kraj kroz gastronomsku ponudu i jela od plave i bijele ribe i to u predsezonskom razdoblju. Zadarska županija je najrazvijenija ribarska županija u Hrvatskoj. U njoj se nalazi preko 50 posto hrvatske ribarske flote, preko 80 posto uzgajališta bijele i plave ribe, a većina tvrtki u djelatnosti marikulture u Hrvatskoj nalazi se baš ovdje. Riba je u Zadru glavni gastronomski brand i upravo zbog toga je Tuna, Sushi & Wine Festival osobito značajan. A nezaobilazan je i za fantastičan početak turističke predsezone, koja je ove godine počela ranije nego inače i ako je suditi po prvim proljetnim danima na zadarskim ulicama, jako obećavajuća.
– Najbolji je ovo uvod u početak sezone, koja nas je nasreću preduhitrila. Najznačajnija je ovo gastro manifestacija u našoj organizaciji, a započinjemo velikim slavljem u predivnom Arsenalu s bogatom gala večerom s lokalnim potpisom u modernoj varijanti. Nakon ovog svečanog dijela festival se nastavlja na ulicama grada, gdje uz bogat gastro program sa zadarskim vinarima i maslinarima posjetitelje očekuje i fantastična koncertna ponuda, poručila je Bencun, dodavši kako festival zatvara dobitnica Porina Natali Dizdar.
– Svi naši glavni uzgajivači ribe su tu s nama i s njihovim se fantastičnim namirnicama sljubljuju delicije zadarskog zaleđa. Za svakog ima po nešto, od večere u četiri slijeda do finger fooda. Naglasak je uvijek bio i ostao na autohtonom, iako se to u Dalmaciji dugo godina nije vezivalo uz sushi. Kvaliteta ribe zadarskog akvatorija najviše je razine i pravo bogatstvo koje se jednostavno mora iskoristiti, zaključila je Bencun.
Druženju se pridružila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac poručivši kako je veliko zadovoljstvo biti kod kuće u Zadru.
– Osjećaju to i vaši i naši turisti na ovom festivalu koji objedinjuje sve naše strateške turističke ciljeve. Čestitke zato svima na izvrsnoj organizaciji, poručila je Brnjac.
Prva tajnica japanskog veleposlanstva u RH Kazuyo Kubohori na kraju je otvorenja okupljene pozdravila naglasivši kako je u ime japanskog veleposlanstva čast slaviti ljubav prema dobroj tuni, ribi i zdravoj hrani.
– Veliki se postotak zadarske tune izvozi upravo nama, najvećem svjetskom potrošaču tune, što je dobra podloga za daljnji rast naše gospodarske, a potom i kulturne suradnje. Učvrstimo zato veze između naših dvaju naroda, zaključila je Kubohori.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
četiri dijela
Vlada predstavila prvi paket demografskih mjera revitalizacije
Županija
SKUPE PONUDE
Poništili natječaj za gradnju pročistača na aglomeraciji Preko – Kali pa raspisali novi
Nogomet
ždrijeb
U četvrtfinalu kupa dvoboj Hajduka i Rijeke
Zadar
blagdanska smotra
Na zadarskom Adventu smotra mažoret plesa
Plodovi zemlje i mora
najulov 2024.
Neočekivan ulov mladog ribolovca Andrije Reljića s Dugog otoka
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Kultura
VELIKI KONCERT U HNK ZADAR
Klapa Anima Maris vraća se na velika vrata: “Kada nam netko priđe i podijeli svoj dojam, tada znamo da…”
Županija
pitanje zaštite
RAT NA OTOKU Simbol čipke kao kamen razdora Pažana i Novaljaca
Zadar
sigurnosne mjere
Policija snima utakmicu Zadra i srpske momčadi
Crna Kronika
opirao se uhićenju