Foto: Luka Jeličić
Dva poznata izvozna proizvoda iz bogate gastronomske lepeze zadarske regije – tuna i vino, već godinama uživaju laskavu titulu najkvalitetnijih promotora naše regije. Svojim vlastitim Tuna, Sushi & Wine Festivalom tako iz godine u godinu kreativnost susreće kvalitetu i na stolove donosi najbolje što zadarsko more i vinogradi mogu ponuditi.

Prva večer osmog Tuna, Sushi & Wine Festivala ove je godine tako otvorena spektakularnom gala večerom uz izvorno zadarske morske namirnice u mnoštvu jela, dobra lokalna vina i koncert Danijele Martinović.
Bogata gala večera, složena je isključivo od ribljih jela koja su pripravljena od morskih namirnica probranih iz asortimana najpoznatijih zadarskih marikulturnih tvrtki i uključuje bluefin tuna nigiri & hosomaki, crne raviole punjene mesom od kozica s demiglaceom od škampa i listovima grana padana, filete jadranske tune i zubatca, blitvu na dalmatinski te creme brulee s limunom.

Jelovnik za ekskluzivnu služenu večeru od četiri slijeda na gornjoj etaži Arsenala, ali i impresivna ponuda manjih zalogaja posloženih na pet buffet otoka u parteru kluba, složeni su u suradnji tvrtkama partnerima festivala i Ilirijinih kulinarskih timova.
Na foodie otocima u donjem dijelu Arsenala moglo se degustirati mnoštvo maštovitih manjih zalogaja koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane: od dalmatinskih jela poput salate od hobotnice, paštete od bakalara i marinirane ribe preko talijanskih ribljih carpaccia, pa sve do japanskih nigirija, sushi rolica, sahimija, hosomaki rolica i gyoze s filetima hame. Našlo se mjesta i za peruanski cevice od sabljarke, pa i fast food riblje zalogaje – mini burgere od tune, mini ražnjiće s tunom, riblje pohance, canapee i riblje salate.

– Uz Iliriju i naše partnere, najveće zadarske proizvođače ribe, uvertira je ovo u najbolje dosadašnje izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala. Ovogodišnje izdanje popraćeno najboljem od domaćih zadarskih eno – gastro proizvoda savršena je uvertira u novu turističku sezonu. Vinari, uzgajivači i proizvođači naša su najvažnija snaga. Zahvaljujući njima ovaj je festival kroz godine stekao svoj renome i popularnost. Ideja je bila kroz ovaj festival prikazati koliko kvalitetne namirnice znače u stvaranju prave gastro priče, poručila je Iva Bencun, direktorica TZ-a Grada Zadra, rekavši kako su u počecima ove manifestacije sushi i sirova riba bile gastronomske nepoznanice koje se nisu vezivale uz tradicijsku dalmatinsku trpezu.
Cilj ovog višednevnog eventa je predstaviti Zadar i njegov kraj kroz gastronomsku ponudu i jela od plave i bijele ribe i to u predsezonskom razdoblju. Zadarska županija je najrazvijenija ribarska županija u Hrvatskoj. U njoj se nalazi preko 50 posto hrvatske ribarske flote, preko 80 posto uzgajališta bijele i plave ribe, a većina tvrtki u djelatnosti marikulture u Hrvatskoj nalazi se baš ovdje. Riba je u Zadru glavni gastronomski brand i upravo zbog toga je Tuna, Sushi & Wine Festival osobito značajan. A nezaobilazan je i za fantastičan početak turističke predsezone, koja je ove godine počela ranije nego inače i ako je suditi po prvim proljetnim danima na zadarskim ulicama, jako obećavajuća.
– Najbolji je ovo uvod u početak sezone, koja nas je nasreću preduhitrila. Najznačajnija je ovo gastro manifestacija u našoj organizaciji, a započinjemo velikim slavljem u predivnom Arsenalu s bogatom gala večerom s lokalnim potpisom u modernoj varijanti. Nakon ovog svečanog dijela festival se nastavlja na ulicama grada, gdje uz bogat gastro program sa zadarskim vinarima i maslinarima posjetitelje očekuje i fantastična koncertna ponuda, poručila je Bencun, dodavši kako festival zatvara dobitnica Porina Natali Dizdar.

Iva Bencun, direktorica TZ-a Grada Zadra
– Svi naši glavni uzgajivači ribe su tu s nama i s njihovim se fantastičnim namirnicama sljubljuju delicije zadarskog zaleđa. Za svakog ima po nešto, od večere u četiri slijeda do finger fooda. Naglasak je uvijek bio i ostao na autohtonom, iako se to u Dalmaciji dugo godina nije vezivalo uz sushi. Kvaliteta ribe zadarskog akvatorija najviše je razine i pravo bogatstvo koje se jednostavno mora iskoristiti, zaključila je Bencun.
Druženju se pridružila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac poručivši kako je veliko zadovoljstvo biti kod kuće u Zadru.
– Osjećaju to i vaši i naši turisti na ovom festivalu koji objedinjuje sve naše strateške turističke ciljeve. Čestitke zato svima na izvrsnoj organizaciji, poručila je Brnjac.

Ministrica Nikolina brnjac
Prva tajnica japanskog veleposlanstva u RH Kazuyo Kubohori na kraju je otvorenja okupljene pozdravila naglasivši kako je u ime japanskog veleposlanstva čast slaviti ljubav prema dobroj tuni, ribi i zdravoj hrani.
– Veliki se postotak zadarske tune izvozi upravo nama, najvećem svjetskom potrošaču tune, što je dobra podloga za daljnji rast naše gospodarske, a potom i kulturne suradnje. Učvrstimo zato veze između naših dvaju naroda, zaključila je Kubohori.
najnovije
najčitanije
Scena
advent u privlaci
PRIPREMITE SE ZA PARTY Magazin za vikend stiže u Privlaku
Plodovi zemlje i mora
VINO TJEDNA
ENGLESKI PJENUŠAC? Od dobre šale do ozbiljne vinske priče
Zadar
grad zadar
Sutra kreće isplata božićnica i naknada za zadarske umirovljenike
Plodovi zemlje i mora
HRVATSKI MLJEKARI
DOMAĆE MLJEKARSTVO NA UDARU Visoka produktivnost, ali niska otkupna cijena
Zadar & Županija
ADVENT U TZO JASENICE
Ovu subotu u Maslenici koncert Učiteljica i “Večer domaćih uštipaka”
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca