ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PUNA PARKIRALIŠTA

Katastrofalno stanje s parkingom oko Poliklinike: "Iako šepam, idem pješke"

Autor: Nikolina Lucić

05.04.2024. 18:30
Katastrofalno stanje s parkingom oko Poliklinike:

Foto: Mislav KlanacNas je taksi ovdje ostavio. Čini se to kao najbolja, mada ne i povoljna opcija u ovakvoj situaciji. Naročito za nas umirovljenike, kazao nam je jedan od pacijenata, kojeg smo sreli ispred Poliklinike u Ulici Ljudevita Posavskog, gdje je kao i svakog jutra bila velika gužva, koja je otežavala pronaći mjesto za parkiranje, ali i samo proći automobilom, jer u jednosmjernoj su ulici s obje strane ceste parkirana brojna vozila, a pet je parkirnih mjesta namijenjeno za taksije tik uz ulaz na parkiralište Poliklinike.Kako je to već ustaljena slika u jutarnjim satima oko zadarske Poliklinike koja stvara dodatan stres i nervozu pacijentima, ali i građanima upućenim na taj dio grada, uputili smo se popričati s nekima od onih koji su krenuli na različite preglede i pretrage.


Ovo je katastrofa
Jednoglasno su se složili kako je stanje s brojem parkirnih mjesta katastrofalno te da su prometni čepovi oko Poliklinike veliki problem s kojim bi se netko trebao pozabaviti.


U devet sati ujutro niti na jednoj etaži parkirališta Poliklinike nije bilo slobodnih mjesta, a automobilima su bile ispunjene i pokrajnje uličice.


Velike jutarnje gužve sada su uobičajena slika u tom dijelu grada, gdje je protok vozila oduvijek bio velik, a otvorenjem Poliklinike samo se povećao.Sve se više ljudi zato, samo ako baš moraju, prema bolnici zapute automobilom, a slobodno mjesto traže u svim obližnjim ulicama, što nam je potvrdio i jedan mladi Zadranin.


– Parking tražim u krugu od kilometra od Poliklinike, jer izgubio sam svaku nadu da bi igdje bliže mogao naći parking. Ovo je katastrofa kakve se gužve stvaraju na parkiralištu. Pritisak je ogroman, a mjesta premalo. Već rano ujutro sav se parking popuni, pa se ti misli hoćeš li biti dovoljno sretan da ugrabiš jedno slobodno mjestu, dodao je mladić.Mnogim je umirovljenicima zato teško doći do Poliklinike i pribjegavaju različitim kombinacijama, što nam je potvrdila i gospođa Danka rekavši nam kako i šepajući ide u bolnicu, jer je odustala od traženja parkinga ujutro.


– Do 10 je sati najgore. Gužve se stvaraju jer se ujutro vadi krv, tako da je meni, iako šepam i boli me noga, idem pješke jer ne želim upasti u gužvu. Malo se usput prošetam, jer odustala sam vrtiti se po parkingu da na kraju ne bih pronašla slobodno mjesto. Prije sam bila strpljivija, ali sada je drugačije. Čak ni kada mi suprug ponudi da me odveze odbijem, jer znamo da ćemo negdje po putu upasti u gužvu i onda potrošiti vrijeme uzalud. Auta je previše, a ovo je frekventna lokacija koja bi trebala biti bolje prometno riješena, poručila je Danka.


Foto: Mislav Klanac/Danka


Prometni čepovi


Gospođa Martina, koju smo ujutro sreli nakon vađenja krvi, kazala nam je kako gužve ne vladaju samo na parkingu, već i u svim prostorima Poliklinike.


– Ja sam došla krv vaditi još u šest sati. Gužve su ogromne, no ne možemo za sve kriviti zaposlenike, jer pritisak je ogroman, ali sam, unatoč svemu, izdržala. Što se tiče parkinga, čovjeku dođe da dodatno požali svaki put koji mora doći u bolnicu, istaknula je Martina, koju je suprug u autu čekao u jednoj od pokrajnjih ulica oko Poliklinike.Marko, kojeg smo također sreli u uličici iza Poliklinike kazao nam je kako u grad stiže u prosjeku jedanput na mjesec i nekom ludom srećom uspije naći parking, nekad na samom parkiralištu, nekad u obližnjim pokrajnjim ulicama.


– Što kazati, previše je auta u điru, a bolnice su uvijek najgore za promet. Poliklinika nije baš na zahvalnom mjestu, što se tiče same pristupne ceste, tako da su osim parkinga, zakrčene i obližnje ulice. No, ja nekako i imam sreće, pa platim parking koliko moram, a pošto nisam iz grada, nije mi teško, optimističan je Marko.


Foto: Mislav Klanac/Marko


Nekoliko smo pitanja, naravno, uputili i na adresu ravnatelja Opće bolnice Željka Čuline, od kojeg do zaključenja članka nismo dobili odgovore, a posebno nas je zanimalo kojem kadru Opća bolnica osigurava parkirališna mjesta, a koliko ih mora platiti te kako kontroliraju ostavljaju li građani svoja vozila na parkingu Poliklinike i ispred Opće bolnice na Kolovarima na duže vrijeme. Pitali smo, dakako, i koliko su uprihodili otkad je uvedena naplata parkinga.


Odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.