Foto: LUKA JELIČIĆ
Povodom obilježavanja Dana turizma i ugostiteljstva, Hotelijersko –turistička i ugostiteljska škola Zadar otvorila je svoja vrata svim zainteresiranima te ponudila uvid u sve ono lijepo, dobro i ukusno što škola nudi. Učenici i djelatnici ovom su prilikom prezentirali svoja znanja i vještine, pripremajući različita jela, slastice i koktele. Predstavljeni su i školski programi, izvannastavne aktivnosti te projekti učeničke zadruge “Okusi škole”.
– Ovakav događaj smo imali lani i nadamo se da će postati tradicija ove škole. Prezentiramo se inače po različitim događajima u Zadru i županiji, a sada smo se odlučili predstaviti i ispred same škole. Predstavljamo različite struke: kuhar, konobar, slastičar, pomoćni kuhar, pomoćni konobar te četverogodišnje smjerove, hotelijersko- turistički tehničar i turističko hotelijerski komercijalist, izjavila je ravnateljica Hotelijersko – turističke i ugostiteljske škole, Diana Radić Škara, ističući kako je iznimno ponosna na svoje učenike koji se redovito plasiraju na državno natjecanje Worldskills te županijska natjecanja iz stranih jezika, a najviše vole, otkriva, učiti kroz praksu. Ne iznenađuje, stoga, činjenica da iz ove škole izlazi kvalitetna radna snaga.
– Naša škola izbacuje jako puno turističkih i ugostiteljskih radnika. Većina naših učenika nakon škole će ostati raditi kod poslodavaca kod kojih su već radili. Neki neće raditi u struci, naravno, jer život donosi razne promjene, ali mi bismo mogli pokriti cijelu našu županiju s turističkim radnicima. Neki učenici nakon završene državne mature upisuju fakultete, ali se opet vrate turizmu, kaže Radić Škara.

“Meni je puno srce”
Posebnu pažnju na ovom događaju sajamskog tipa plijenio je stol pun bogato ukrašenih slastica za koje su zaslužne vrijedne ruke mladih slastičara i njihove mentorice Kristine Lončar.
– Radovi koje su predstavili moji slastičari su kombinacija tradicionalnog i modernog, uobičajene slastice koje se mogu naći na stolu poslije nedjeljnog ručka. Poslužili smo dubrovačku rožatu, creme brulee, kroštule, međimursku gibanicu, gratinirane palačinke, tiramisu, schwarzwald tortu… tu je prikazano sve ono što učenici uče kroz tri godine naukovanja za smjer slastičar, istaknula je Lončar koju posebno veseli vidjeti bivše učenike zaposlene u struci.
– Meni je puno srce kada vidim svoje bivše učenike koji se nastavljaju baviti slastičarstvom. Ponekad me i dalje znaju nazvati i pitati kako što napraviti, imam li neki savjet. Kasnije oni meni postaju kolege i to je jedan prekrasan odnos, mogu čak reći i prijateljstvo, tvrdi nasmijana nastavnica.

“Pripremite se na stres…”
Vrijedni su bili i njihovi kolege iz smjera kuhar koji temelje zanata svakodnevno stječu u školi, a za ovaj drugo izdanje Dana turizma i ugostiteljstva pripremali su mesna jela, tjesteninu i salate.
– Učimo osnove pripremanja jela, prigotovljavanje, posluživanje jela, vrste jela, vrste mesa i tome slično, otkrio je trećaš Šime Števanja koji se nada po završetku školovanja zaposliti u struci jer, kako kaže, voli kuhanje i dobar je u tome, a njegov razredni kolega Leon Miočić ima poruku za osmaše koji razmišljaju o karijeri u kuhinji.
– Pripremite se na stres, ima stresa u kuhinji, ali ovo je ipak vrlo vrijedan posao, kazao je mladi kuhar.
Osoblje i učenike škole ovom je prigodom posjetio i Ivan Šimunić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport koji je istaknuo važnost kvalitetnog obrazovanja za razvoj turizma i gospodarstva regije.
– Došli smo dati podršku školi u svim njihovim aktivnostima i učenicima koji se trude i žele steći vještine tako da budu spremni za tržište rada završetkom školovanja. Svi programi obrazovanja koji se odvijaju u ovoj školi potrebni su našem gospodarstvu. Svjesni smo da nedostaje radne snage u turizmu. Ova škola je izvor kvalitetne radne snage, a znamo da nema razvoja gospodarstva bez kvalitetnog obrazovanja, izjavio je Šimunić, dodajući kako očekuje još bolje rezultate prelaskom strukovnih škola na modularnu nastavu koja će jači fokus staviti na praktični aspekt obrazovanja i učenje kroz rad.


najnovije
najčitanije
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!