Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

o napadu na radetu

Erol Gaši: ‘Golobradi glupaci od 20-ak godina pojma nemaju što je rat‘

Autor: Portal ZL

16.01.2024. 17:05
Erol Gaši: ‘Golobradi glupaci od 20-ak godina pojma nemaju što je rat‘

Foto: Arhiva ZL

O fizičkom napadu na Daniela Radetu oglasio se i Erol Gaši, bivši potpredsjednik zadarskog SDP-a te lokalni savjetnik Biljane Borzan u Europskom parlamentu. U podužoj Facebook objavi obrušio se na napadače, ali i one za koje smatra da stoje iza njih. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.


– Nisam htio jučer ništa pisati, ali evo sad s odmakom od 24 sata i hladne glave, prokomentirat ću događaje koji se posljednjih tjedana događaju u mom gradu. Jučer je nakon tjedana zastrašivanja, kako njega, tako i njegove obitelji, fizički napadnut predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta.


Usred bijelog dana, ispred radnog mjesta. Da, namjerno pišem ispred radnog mjesta, jer da su te junačine zaposlene, ne bi imale vremena za ovakva sramotna djela koja nepotrebno bacaju ljagu na moj grad.


Zbog čega? Jer se netko drznuo prokomentirati nešto što se valjda ne bi smjelo komentirati. Zamislite, netko je tražio da se ukloni jedan sporni mural i da se nacrta drugi. Povod za napad? Zastrašivanje obitelji? Dolaska u park dok se u parku igra malo dijete?


I onda na kraju i fizički napad? Ti isti, koliko vidim, zapravo golobradi glupaci od 20-ak godina pojma nemaju što je rat. Za razliku od nas, nisu bili kao djeca u podrumima niti su slušali zvukove granata. Oni su to čuli samo na filmu i umislili da su veliki ratnici.


Da pukne ne daj Bože bomba, skupa s onima koji ih nisu odgojili bi bili u Minhenu kao što su mnogi bili i tih 90-ih.


Ti isti koji su oko njih i koji se naslikavaju oko njih, barem dobar dio njih, rata nije ni vidio. Ali je uzeo sve. Mirovine, nagrade, priznanja…Hrvatstvo. Jer, oni su Hrvati. Ne daj Bože reći im da nisu, jer u njihovim glavicama oni su veći i od onih koji su ginuli.


Ginuli, davali život za demokraciju.


Davali ono najvrijednije da bi generacije iza njih imale pravo na slobodu govora, izražavanje misli, pa čak i onda kad mnogi misle da su u krivu. To je demokracija. Da daš priliku onome s kim se ne slažeš da obrazloži svoje stavove i da ga sa svojim stavovima, argumentima i činjenicama uvjeriš kako je u krivu.


Ili on uvjeri tebe kako si ti. Tako je lijepo bilo čitati upravo to između mladog dečka Roka Marina i Daniela Radete dan ranije. Nisu se složili u mnogočemu, ali je rasprava bila uljudna, civilizirana, na nivou one Hrvatske o kojoj su sanjarili oni i one koji su za nju pali.


I onda sutradan, sumrak. Fizički napad skupine mladih budaletina koje su umislile da su oni zakon. Da se treba isključivo njih slušati. Naravno, upravo ih je na to nahuškala skupina crnokošuljaša koji dan ranije, koja je metode zastrašivanja prenijela na te glupake.


Njima isto zakon nije bitan. Njima isto pravo na govor i slobodu nisu bitni. Zapravo, ne svima. Neki su tamo, na tom “mirnom” prosvjedu i bili s časnim namjerama. Željeli da se čuje njihov glas i da sučele svoja mišljenja s onima koji misle drugačije. Ali, naravno da je sav show ukrala skupina crnokošuljaša, obrijanih brčića i niskih strasti. Jer, takvima mir ne znači ništa.


Uljuđenost, civiliziranost, demokracija…Takvima ne znače ništa. Da je Hrvatska samo i isključivo takva, njih u javnom prostoru bilo ne bi. Nisu to ljudi koji su završili neke škole niti su oni koji znaju stavit zarez u rečenici. Ne znaju ti napisat prosto proširenu rečenicu bez greške, ne znaju ti ni svoju prošlost, a kamo li da gledaju u budućnost. Njima treba zveckanje i zaglupljivanje onih koji dolaze.


Dok je takvih glupaka, bit će i njih. Bit će i povlaštenih mirovina, prednosti i guza u Saboru. Bit će mjesta u prvim redovima bez jedne pročitane knjige. To je ona Hrvatska koja njima treba. Hrvatska prošlosti s “ustaški sine” na ploči. Jer, hrvatski sine, hrvatski domoljube njima ne znači puno.


Hrvatski domoljub je onaj koji gleda u budućnost. Koji je pao za slobodu i slobodno izražavanje misli. Ustaški je ipak onaj koji drži njih u prvim redovima, snagom sile da zadrže prve redove. Samo, ekipa, za*ebali ste se. Nema kod ovih što žive budućnost straha. Oni će učiniti sve da njihova i vaša djeca žive u Hrvatskoj koja gleda u budućnost.


Koja će sučeljavati mišljenja do iznemoglosti pa doći do civiliziranog rješenja. I uspjet će u tome. Zato kuco i glavu dolje. I sramite se u što ste pretvorili svoju djecu. Sramite se u ime onih koji su za tu Lijepu našu pali, napisao je Gaši.