ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ATRAKTIVNO PODRUČJE

ĐIR PO KVARTU (5) Na Brodarici imaju sve, to je kvart po mjeri građana

Autor: Nina Vigan

19.03.2024. 15:15
ĐIR PO KVARTU (5) Na Brodarici imaju sve, to je kvart po mjeri građana

Foto: MISLAV KLANACPodručje Brodarice smatra se jednim od najatraktivnijih kvartova na području Zadra. Kvart koji je na idealnoj poziciji, kvart iz kojeg možete pješke do grada bez puno muke ili u šetnju duž prekrasne obale uz koju su smještene poznate vile i ljetnikovci izgrađeni krajem 19 stoljeća. Brodarica je povijesno važan kvart, područje nekadašnje gospodarske razmjene, mjesto kultnih bitvi i mjesto na kojem možete vidjeti jedinstvenu sfingu. Brodarica obuhvaća šire područje od Maraska parka, preko zapadnog dijela Melade do Borika, a stanari su nam istaknuli i važne mikrolokacije unutar Brodarice, lokacije poput Petrića, Maraske, Mocira ili, pak, Sfinge.


Pozitivne promjene


– Cijeli život živim tu i ovaj kvart se mijenjao, ali u pozitivnom smislu jer se stvarno radilo na njemu. Radilo se na infrastrukturi, ali i na društvenim sadržajima i teško je reći što bi moglo više nedostajati. Nekad je tu bila džungla, mrtav kvart, kako se kaže slipo crivo, a sad je daleko iznad očekivanja. S obzirom na to kako je prije bilo, nećemo se žaliti, kazao nam je Branko koji živi na području Sfinge.


Marija nam je istaknula kako se mještani Brodarice ne bi trebali žaliti, kako je popravljeno sve što se trebalo popraviti.
– Nedostajala nam je kanalizacija, dobili smo je. Nedostajalo nam je prominit vodovodne cijevi, dobili smo i to. Ceste su asfaltirane, sve je u redu. To su najvažnije stvari i mislim da se stanari ni nemaju na što požaliti, kazala je Marija.


Nediljko Stanić, umirovljenik koji živi blizu crkve na Belafuži, kazao nam kako je zadovoljan životom u kvartu koji se promijenio na bolje.


– Sad je dobro, imamo odvodnju, urbane sadržaje, rasvjetu i novu cestu. Do prije je bio problem s tim septičkim jamama i lošom cestom. U kvartu je sve na dohvat ruke, ne nedostaje sadržaja, bar što se tiče nas umirovljenika. Možda bi nešto nedostajalo mlađima. Jedino što je nama na Belafuži nekakva tegoba je to što se dugo čeka za izlazak autom na glavnu cestu, čeka se po desetak minuta. Prije je ovdje bilo desetak kuća i nije bio problem, ali sad je izgrađena ova zgrada, puno je auta i na izlazu se čeka jako dugo, kazao je Stanić.


Jane Andonov, u Zadru živi već šest, a na Petrićima tri godine i tu ima, kako kaže, sve što mu treba.


– Ja sam iz Makedonije, ali već tri godine živim ovdje i super mi je. Odgovara nam i grad, ali i ovaj kvart. Imam gdje prošetati s psom, imam unuka koji je mali i tu su igrališta, vrtići i slično. Sve što nam treba je tu, kazao je Andonov.


Branko, Foto. Mislav Klanac


Puno auta, malo parkinga


Mještani Brodarice koje smo susreli, uglavnom su zadovoljni životom u kvartu s obzirom na to da su im dostupni svi potrebni sadržaji. Na jednom području smještena je ljekarna, pošta, trgovine, mesnice i malena tržnica. Tu su također svi sadržaji za djecu poput igrališta, vrtića i osnovne škole. Kao jedine nedostatke istaknuli su manjak parkirnih mjesta u područjima stambenih zgrada i nedostatak trgovina poput Dm-a ili Bipe.


Tomislav živi na Belafuži cijeli život i, kako kaže, ne bi ovaj kvart mijenjao za neki drugi.


– Meni je dobro, kvart kao kvart je super. Ja sam tu od rođenja i meni je najbolje što tu imamo sve. Tu je apoteka, tu su mesnice i dućan, autobusi voze, sve je stvarno dobro. Nije daleko od grada, a jedino je parking problem. Doduše to nije čudno s obzirom na to koliko auta ima. Ovo se naselje radilo prije 40 godina, u vrijeme kad je jedan stan imao možda jedno auto. Sad svaki stan ima po dva tri auta, pa nije ni čudno da nema parkinga, kazao je Tomislav.


Susreli smo u kvartu i Gogu koja se uputila na tržnicu, a kojoj se najviše sviđa to što je kvart zelen, a nada se da će takav i ostati.


– Lijepo nam je tu, već dvadeset godina smo tu i sviđa nam se jer imamo sve. Prije smo živjeli dolje na Sfingi, pa kad smo gledali gdje ćemo se preseliti ovo je bilo najbliže i najbolje. Ovdje je super, jedino što nema parkinga, ali to je bolna točka u cijelom gradu, kazala je Goga dodavši kako se nada da će kvart ostati i vizualno lijep i pun zelenila.


– Živim tu u zgradi, a iza nam je livada na koju su nam stavili stolove i klupe. Djeca i odrasli se mogu družiti, igrati i nadam se da će tako lijepo i ostati, kazala je Goga.


Susreli smo i jednog stanara koji nam je kazao kako bi se više pažnje trebalo posvetiti tim zelenim površinama.


– Evo iz priloženog, vidite da nitko ne vodi računa o ovom. Kante i kontejneri, ajde fala bogu danas su čisti, nema okolo bačenog smeća, al inače…. Ovdje sam se doselio prije dvije godine i mogu reći da sam oduševljen s okolišem i sa svim. Ali to se mi stanari brinemo o tom i zasad to funkcionira. Većina drugih fasada se ne održava, a to je odraz društva u kojem živimo. Svatko radi što hoće, a mi ostali se navikavamo na to, kazao je Galešić.


Nediljko Stanić, Foto: Mislav Klanac


Jane Andonov, Foto: Mislav Klanac


Foto: Mislav Klanac


Foto: Mislav Klanac