Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

25. LISTOPADA

Darivatelji krvi dobit će priznanja za svoju plemenitu misiju

Autor: Marija Paleka

20.10.2022. 13:38
Darivatelji krvi dobit će priznanja za svoju plemenitu misiju

Foto: Crveni križDobrovoljni darivatelji krvi obilježit će svoj dan 25. listopada, dan kada se slavi humanost, plemenitost i bezgranična ljubav prema čovjeku.


Tim povodom svečanost dodjele priznanja organizira Društvo Crvenog križa Zadarske županije, a događaj će se upriličiti 24. listopada u hotelu Kolovare za sve darivatelje krvi među kojima će biti i jubilarnih darivatelja.


– Svečanost se organizira povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Kriteriji za dodjelu priznanja različiti su s obzirom na spol. Za žene, broj darivanja krvi je 35, 55 i 75 darivanja. Za muškarce je to broj darivanja od 50, 75 i 100 darivanja krvi, kazao je Šime Lisica, ravnatelj zadarskog Gradskog društva Crvenog križa.


Statistike pokazuju da su građani sve više osvješteni po pitanju darivanja krvi
Prema iskazanim podacima, ove godine prikupljene su 4.724 doze na razini županije, dok je na razini grada odnosno djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Zadar prikupljeno 3.888 doza krvi.


– Krv prikupljena na terenskim akcijama te na Odjelu transfuzije zadarske Opće bolnice koristi se za liječenje pacijenata Opće bolnice Zadar. Statistike pokazuju da su građani sve više osvješteni po pitanju darivanja krvi te se rado uključuju u akcije, istaknuo je Lisica te dodao kako su u darivanju krvi najredovitije osobe srednje životne dobi, ali u posljednje vrijeme sve je veći naglasak na mladima i novim darivateljima krvi.


– Iskazat ćemo društveno vrednovanje darivateljima krvi i zahvalnost za plemenitost, ljubav, humanost. Ono što bismo poručili javnosti jest, da darujući krv spašavamo živote drugih, zaključio je Lisica.