Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SUDBINA ZNANSTVENE KNJIŽNICE

Na tribini se nije pojavio gradonačelnik, a ni predstavnici Sveučilišta i Znanstvene

Autor: Nikolina Lucić

03.11.2022. 19:22
Na tribini se nije pojavio gradonačelnik, a ni predstavnici Sveučilišta i Znanstvene

Foto: Filip GotovinaU stručnim se i političkim krugovima već dugo razgovara o sudbini Znanstvene knjižnice Zadar čija su osnivačka prava, Odlukom Gradskog vijeća trebala biti prenesena na Sveučilište u Zadru, čime bi Znanstvena knjižnica postala dio zadarske znanstvene infrastrukture uz neovisnu upravljačku strukturu. No, posljednji put kada je tema Znanstvene knjižnice bila na Gradskom vijeću, prijedlog o prijenosu osnivačkih prava nije izglasan i to zbog glasa predsjednika Gradskog vijeća i sveučilišnog profesora Marka Vučetića, koji je svoju odluku objasnio time kako ne želi da njegov glas, kao zaposlenika Sveučilišta odlučuje o sudbini Znanstvene knjižnice.


Potencijalni sukob interesa, prema vlastitom je mišljenju izbjegao glasajući protiv prijedloga, jer je upravo njegov glas trebao odlučiti sudbinu Znanstvene knjižnice.


Kako bi se jednom za svagda riješili prijepori oko te teme, danas je organizirana tribina, u Velikoj vijećnici organizirao javnu tribinu, na kojoj se raspravljalo o budućem radu i djelovanju Znanstvene knjižnice.
Na tribini se nije pojavio ni gradonačelnik Dukić, niti predstavnici Kulturnog vijeća, Sveučilišta i Znanstvene knjižnice Zadar, koji su se ispričali svojim razlozima. Vučetić je naglasio kako će Gradsko vijeće saslušati svakog tko ima mišljenje o budućnosti Znanstvene te kako javnoj raspravi koju je inicirao u fokusu nije politiziranje, već stručna rasprava o jednoj od najvažnijih gradskih kulturnih institucija.


– Marijana Senkić – Klapan za ovu je inicijativu kazala kako je zakašnjela, mada nije bila pozvana niti na jedan od prethodnih sastanaka na temu budućnosti Znanstvene. Rektorica Dijana Vican svoj je nedolazak opravdala objašnjenjem kako nije na njoj da raspravlja o lokalnoj politici, mada Sveučilište i Gradsko vijeće usko surađuju na projektima i pravilima poslovanja Sveučilišta, istaknuo je Vučetić.


Ante Rubeša u svom se govoru većinom držao političke strane ovog problema, te je još jednom kazao kako je trenutno gradsko vodstvo nezainteresirano donijeti kvalitetnu odluku o radu Znanstvene, dok je Irena Dragić kazala kako bi svaki potez osim potpunog restrukturiranja rada Znanstvene bio pogreška i put ka danjem zanemarivanju ove institucije.


– Znanstvene kontinuirano nazaduje od 2009. godine, a njeno trenutno vodstvo nema kapacitete da ju izvede na pravi put, kazala je Dragić dok je Marijana je Botić pak kazala kako će Gradskom vijeću predložiti spajanje Znanstvene i Gradske knjižnice.


Vučetić je istaknuo kako su se do sada čula samo ponavljanja već rečenih činjenica, te kako se i dalje slaže da bi Znanstvena trebala biti dijelom Sveučilišta, no kako će i dalje glasati protiv te odluke ukoliko njegov glas bude presuđivao.