Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

ŽUPAN

Božidar Longin: Županija smo u koju se useljava, a ne iseljava

Autor: Nikolina Lucić

15.04.2024. 15:15
Božidar Longin: Županija smo u koju se useljava, a ne iseljava

Foto: Mislav KlanacZadarska županija danas je među četiri najrazvijenije u Republici Hrvatskoj, to nije došlo slučajno, kazao nam je to na početku razgovora zadarski župan Božidar Longin, ususret današnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine i proslavi Dana Zadarske županije.


– Ponosan sam što sam na čelu županije koja se nakon teškog razaranja u Domovinskom ratu kroz ovih tridesetak godina izdignula poput Feniksa i danas je među četiri najrazvijenije županije u Hrvatskoj, jer trenutno se u Zadarskoj županiji provode projekti vrijedni više od 600 milijuna eura. Posebno me vesele pozitivni gospodarski pokazatelji u našoj županiji – porast izvoza, prosječnih plaća, ali i ono što je posebno važno – značajno povećanje radnih mjesta. Mi smo danas županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava i to pokazuju konkretne brojke, tvrdi župan Longin.


Veliko gradilište


Sinergija je, dodaje, ključ uspjeha, kao i kvalitetna suradnja s gospodarstvenicima i Sveučilištem koji su generatori razvoja našeg kraja. Svečana je sjednica tako samo jedan kotačić bogatog programa “županijskih dana”, kojima se slavi puno prije, ali i poslije samog dana osnutka županije.
No, u oko ove godine ne može a da ne upadne činjenica kako je sama sjednica sa samog rođendana, 16. travnja, ove godine pomaknuta za dan ranije. Samo slučajno, uvjerava župan. No, živi bili pa vidjeli, jer ponedjeljak je ipak zadnji dan predizborne kampanje, kada se s pozornice zadarskog kazališta potencijalnim biračima mogu poslati zadnje političke poruke uoči izborne šutnje u utorak.


– Zadarska županija će i nakon kampanje ostati veliko gradilište. Od dječjih vrtića, niza projekata vodno-komunalne infrastrukture, grade se i nove škole, luke, prometnice, kulturni objekti, hospicij Babindub, Poljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku, azil za životinje, a modernizira se i proširuje Zračna luka Zadar. Gledajte, samo u proteklih pet do šest godina u našoj je županiji izgrađeno ili dograđeno 50 dječjih vrtića europskim i nacionalnim sredstvima, Zadarska županija pomogla je u izgradnji i opremanju 40 dječjih igrališta diljem županije, gradimo novu Medicinsku školu, opremili smo Strukovnu školu, novu zgradu zadarskog sveučilišta u bivšoj Tehničkoj školi, novi studentski kampus, nabraja župan samo neke od projekata, a kaže, izdvojio bi završetak izgradnje CGO–a u Biljanima na kojeg se dugo čekalo i koji je probio brojne projektne rokove.


– To je projekt stoljeća, njime ćemo riješiti sva postojeća odlagališta otpada pa i onaj najveći u Diklu. Također, nekako se već zaboravlja da smo tek prije šest godina počeli opremati novu Polikliniku koja je sad moderni zdravstveni centar, a u međuvremenu smo napravili i novu zgradu Dnevnih bolnica. Pred nama su i velike investicije u razvoj biogradske bolnice i Psihijatrijske bolnice Ugljan, koje imaju veliku perspektivu u zdravstvenom turizmu, kazao je župan, jer zdravstveni je sektor, što se tiče radne snage i odljeva mozgova u inozemstvo, kako u nas, tako i na nacionalnoj razini, na klimavim nogama. Država i lokalne jedinice tako različitim mjerama i poticajima pokušavaju liječnike i zdravstveno osoblje zadržati u hrvatskim bolnicama.


Oslanjanje na europski novac


Većina se gore nabrojenih projekata financirala europskim novcem. Župana smo zato pitali kakva je budućnost Zadarske županije kada ta sredstva jednom budu smanjena i od nacionalnih se i lokalnih jedinica bude tražilo da na sebe preuzmu teret financiranja kapitalnih projekata.


– Naravno, jer to je jedna od najvažnijih prednosti našeg članstva u Europskoj uniji. To su sredstva koja mi, objektivno, nikad ne bismo imali na raspolaganju. EU projekti su promijenili Zadarsku županiju nabolje. Jednako tako, ovaj snažan rast Zadarske županije plod je strateškog planiranja, vizije, političke stabilnosti i kontinuiteta, poručio je župan. Isto tako, kaže, Zadarska županija je, kako po efikasnosti, tako i po pametnom promišljanju svoje budućnosti uvijek bila korak ispred drugih.


– Pripremljeno je niz projekata s naglaskom na korištenje zelene energije, kao i nastavak izgradnje moderne cestovne, lučke, ali i željezničke infrastrukture. Željeznica je posebno važna i u kontekstu daljnjeg razvoja luke Gaženica i zato me veseli što su osigurana sredstva za obnovu željeznice Zadar-Knin koja uključuje izmještanje pruge iz Bibinja i Sukošana. Važno je naglasiti da ćemo u Zadarskoj županiji, uz redovne operativne programe, po prvi puta moći koristiti i one namjenske. Osigurano je tako više od 25,5 milijuna eura za naše otoke, dodatnih 5,5 milijuna eura iz posebnog programa za Bukovicu i Ravne Kotare, a i Grad Zadar i njegovo urbano područje opet ima na raspolaganju sredstva iz ITU mehanizma i to zavidnih 43 milijuna eura, istaknuo je župan Longin, podsjetivši kako bi se tim novcem u koštac napokon trebalo uhvatiti s projektima koji se već predugo najavljuju, a samo neki od njih su izgradnja olimpijskog bazena na Višnjiku, uređenje park šume Musapstan i tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu. Ipak, naglašava, imperativ je rješenje pitanja vodovodizacije svih krajeva regije, uključujući i najudaljenije otoke.


– To će sigurno dati ključan doprinos ravnomjernom razvoju svih naših krajeva. Jer, more je i dalje jedan od naših najbogatijih resursa, jednako važno za gospodarstvo, prvenstveno ribarstvo i marikulturu, a tako i za našu najvažniju granu – turizam, dodao je Longin.


Čestitke i zahvale


– Naravno da nama mora biti cilj održivo korištenje mora, jer ga moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Veseli me da turizam sve više prodire i u naše zaleđe, a čak i u lički dio Zadarske županije. Zajedno s našom Turističkom zajednicom, brendiramo našu županiju kao eno-gastro destinaciju, s ciljem povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom. Sve navedeno potvrđuje kako je u Zadarskoj županiji vrlo dinamično. Puno je kvalitetnih projekata, novih ideja, a sve to utječe na životni standard, ali i na ukupno životno zadovoljstvo naših stanovnika. Naravno da uvijek možemo i moramo bolje, i zato nastavljamo raditi, kreirati nove projekte, nove aktivnosti, rezimirao je Longin, čestitavši ovim putem još jednom svim laureatima Zadarske županije, koji danas priznanja uzimaju u svoje ruke.


– Na njih smo posebno ponosni i čestitam im na zasluženim nagradama. Svi su oni tijekom protekle godine djelovali i poslovali s iznimnim uspjehom i pridonosili općem dobru. Učinili su više, bolje, kreativnije, uspješnije i time zaslužili ovo priznanje. Na poseban način čestitam fra Andriji Bilokapiću, velikom čovjeku i duhovnom autoritetu, dobitniku nagrade za životno djelo, a s pijetetom se prisjećamo i dobre duše Zadarske županije, pokojne Nives Kozulić koja je posthumno dobila priznanje, kojeg je svojim djelovanjem svakako zaslužila. Na koncu, koristim priliku zahvaliti predsjedniku Skupštine i županijskim vijećnicima, koji su nas u najvećoj mjeri konstruktivnim raspravama poticali da budemo još bolji. Svi zajedno imamo zadaću i dalje raditi u tom smjeru i truditi se da naša županija i dalje bude mjesto ugodnog i sretnog življenja. Siguran sam da ćemo na istom valu uspjeha i postignuća nastaviti ploviti ususret svim izazovima koji su pred nama. Svim našim stanovnicima čestitam Dan Zadarske županije, zaključio je župan Longin.