Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ministar obrane

Anušić u Zadru odao počast poginulima u VRO Maslenica, govorio i o vojnom roku

Autor: K.E.

22.01.2024. 10:23
Anušić u Zadru odao počast poginulima u VRO Maslenica, govorio i o vojnom roku

Foto: N.L.Ministar obrane Ivan Anušić u Zadru danas na programu obilježavanja odaje počast poginulima u VRO Maslenica. U izjavi za medije pojasnio je važnost Operacije Maslenica.


– Kada se vratimo i povijest i sjetimo tih trenutaka, to je bila jedna od najvažnijih akcija koje je Hrvatska vojska izvela. Tom smo akcijom pokazali ne samo da smo operativno sposobni braniti naš teritorij, nego ga i oslobađati. To je bila jedna od operacija koja je završila Olujom i oslobođenjem hrvatskog teritorija. Maslenica je stoga bila jedna od važnijih te možemo reći kako je spojila jug s ostatkom Hrvatske.


Minstar Anušića je govorio i o aktualnoj temi vojnog roka.
– Znamo svi da je 2008. zamrznut vojni rok. Preozbiljna je to tema koja zahtijeva operativno, infrastrukturno, financijski, ali i politički konsenzus. Kad se usuglasi najbolji način na koji bi se vratio vojni rok, javnosti će se to priopćiti. Svi imaju svoje zamisli kako će to izgledati, ali će na kraju struka reći kako će se to izvesti.


Vojna obuka ne smije postojati politička tema kao što je to bilo 2008. godine. Geopolitička situacija u cijelom svijetu zahtijeva jedan politički konsenzus oko tog pitanja.