Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

dan počeo budnicom

Diljem grada jutros odana počast poginulima u VRO Maslenica

Autor: N.L.

22.01.2024. 09:32
Diljem grada jutros odana počast poginulima u VRO Maslenica

Foto: N.L.Kao i svake godine u siječnju, Zadrane je rano ujutro probudila budnica ulicama Poluotoka u režiji Gradske glazbe Zadar, koja je nagovijestila početak svečanog obilježavanja 31. obljetnice vojno – redarstvene akcije Maslenica. Program koji je počeo još ovog vikenda, nastavljen je tako u ponedjeljak svečanim polaganjem vijenaca i svijeća za poginule branitelje i civile na više lokacije diljem grada i županije.


– Ovaj dan je značajan za Maslenicu, ali i hrvatski narod. Operacija Maslenica bila je prekretnica rata, najzahtijevnija i najznačajnija operacija. Ova operacija dala nam je vjetar u leđa. Oslobodili smo veliki dio prostora, od Masleničkog mosta, zadarsko zaleđe, Velebit i velebitsko područje.

Koliko god je bilo zahtijevno, uspjeli smo pomaknuti crtu bojišnice. Na neki način smo omogućili poveznicu sjevera i juga koja je prethodno bila jako otežana, rekao je Petar Strmota, pripadnik Specijalne jedinice policije Poskoci.


Delegacija SDP-a predvođena potpredsjednicom Sabinom Glasovac također je odala počast poginulim hrvatskim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.Na Bulevaru je zatim odalna počast kod spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci te je odana počast i poginulim pripadnicima specijalnih jedinica policije uz spomen obilježje u krugu PU zadarske.


Prije mimohoda pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama, u Jazinama je kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke također odana počast poginulima.