Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

RAZLIČITA MIŠLJENJA

ANKETA Zadrani podijeljeni oko izlaska na predstojeće EU izbore

Autor: Tea Pavičić

25.05.2024. 13:41
ANKETA Zadrani podijeljeni oko izlaska na predstojeće EU izbore

Foto: Arif Sitnica

Uoči predstojećih izbora za Europski parlament, odlučili smo provesti anketu među građanima Zadra kako bismo saznali njihova mišljenja, stavove i razinu informiranosti o ovim važnim izborima koji se održavaju 9. lipnja. Naš je cilj bio dobiti uvid u to kako Zadrani doživljavaju Europsku uniju, koje su im teme najvažnije, te kako planiraju pristupiti glasanju.


Informiranje prije izbora


Prošli smo kroz različite dijelove grada, od užurbanih ulica starog grada, pa sve do trga i razgovarali s ljudima različitih dobnih skupina. Njihovi odgovori dodatno su nam pružili bolji uvid u raznolikost političkih preferencija i prioriteta na lokalnoj razini. Među onima koji redovito prate vijesti i zbivanja je i Marko, koji planira izaći na izbore.


– Definitivno ću glasati na izborima. Redovito pratim vijesti i trudim se dobro informirati o političkim događajima. Važno mi je da donosim informirane odluke koje odražavaju moje vrijednosti i stavove, kazao je naš sugovornik Marko.


Jedna osoba, koja je htjela ostati anonimna, izrazila je svoje nesigurnosti glede sudjelovanja na izborima. Ona je priznala da trenutno nije uključena u praćenje vijesti niti političkih događaja te stoga osjeća da joj nedostaje informacija potrebna za donošenje informiranih odluka o glasanju.


Iz tog razloga, se ne želi angažirati u glasanju na predstojećim izborima. Na izbore izlazi i Antonija, koja kaže kako ima još dovoljno vremena za informirati se.


– Nekoliko stvari sam čula, ali ne dovoljno. Međutim, planiram iskoristiti vrijeme do izbora kako bi se informirala. Vjerovatno ću prosurfati bespućima interneta i pročitati životopise svih kandidata kako bi mogla donijeti pravu odluku, naglašava Antonija.


Još jedna osoba koja je željela ostati anonimna, izjavila je da politika nije njen interes te da nije informirana o njoj. Također je navela da nema namjeru sudjelovati na izborima. Na izbore ne misli ni sugrađanka Anita.Mladi ne mare za politiku


– S obzirom na to da ne živim u Hrvatskoj, politika te zemlje me baš i ne zanima. Zbog toga nemam planove za glasanje bilo gdje, naglasila je Anita koja nije informirana o izborima. Da su roditelji ti koji će je uputiti o političkoj situaciji, otkrila nam je Paula.


Kao i većina mladih u Hrvatskoj, politika joj nije zanimljiva ni privlačna.


– Planiram izaći na biralište, ali prije se moram konzultirati s roditeljima. Oni su tu »svoj na svome«, nema straha. Imam i brata, koji se u izbore razumje kao ja, ali ćemo ispuniti svoju građansku dužnost, kroz smijeh će Paula. U toku nije ni Lorena, koja priznaje kako vijesti ni ne stigne pogledati.


– Nemam planove oko izlaska na izbore, jednostavno mi je politika preapstraktna. Vijesti skoro nikad ne čitam, nemam vremena, ali me iskreno ni ne zanimaju, iskrena je naša sugovornica.


I dok se stariji građani često angažiraju u političkim temama i aktivno sudjeluju na izborima, mladi često pokazuju manje interesa za politiku i manju sklonost praćenju vijesti.


Ova razlika u stavovima naglašava potrebu za jačanjem političke svijesti među mladima i promicanjem aktivnog sudjelovanja u političkom procesu. Važno je da svi građani, bez obzira na dob, shvate važnost njihovog glasa i imaju priliku doprinijeti oblikovanju političke budućnosti.


Birači će na predstojećim izborima izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, a informacije o izborima dostupne su na internetskim stranicama o europskim izborima i na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva RH.