Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

NOVI I STARI

ANALIZA IX. IZBORNE JEDINICE S izbornih lista iščeznulo 19 stranaka, zamijenilo ih 17 novih

Autor: Iva Bucić

09.04.2024. 07:30
ANALIZA IX. IZBORNE JEDINICE S izbornih lista iščeznulo 19 stranaka, zamijenilo ih 17 novih

Foto: Neva Zganec/PIXSELLDeveta izborna jedinica, koja osim Zadra i većeg dijela Zadarske županije, obuhvaća i Šibensko-kninsku te sjeverno-zapadni dio Splitsko-dalmatinske županije, rekorder je s 18 izbornih listi za parlamentarne izbore zakazane za srijedu, 17. travnja. Na izborima će se natjecati ukupno 42 stranke, dvije manje nego prije četiri godine.


Međutim, konkurencija će ove godine ipak biti neznatno oštrija nego 2020. godine. Tada se, naime, za glasove birača natjecalo 17 izbornih listi, jedna manje nego ove godine.


Od posljednjih parlamentarnih izbora, s izbornih lista iščeznula su imena ukupno 19 stranaka, a zamijenilo ih je 17 novih.


Iščezli s lista
Na listama u devetoj izbornoj jedini, tako, više nema stranaka Nova ljevica (NL), Održivi razvoj Hrvatske (ORAH), Zagreb je naš!, Za grad, Neovisni za Hrvatsku (NHR), Generacija obnove (GO), Pametno, Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Blok za Hrvatsku, HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku, Zelena lista, Hrvatska seljačka stranka Braće Radić, Stranka hrvatskih umirovljenika, Nezavisna lista Stipe Petrina (NLSP), Akcija mladih (AM), Živi zid, Promijenimo Hrvatsku (PH), SNAGA – Stranka narodnog i građanskog aktivizma te Željko Kerum – Hrvatska građanska stranka.


Filip Kos/PIXSELL


Umjesto iščeznulih 19 stranaka, na predstojećim parlamentarnim izborima na listićima će se pojaviti 17 novih stranaka od kojih je otprilike polovica osnovana u posljednje dvije godine. Stranka Republika, kojoj je predsjednik Damir Vanđelić, osnovana je prošle godine, jednako kao i Akcija za promjene, kojoj je jedan od supredsjednika šibensko-kninski župan Marko Jelić.


Lani je osnovana i Agrarna stranka – Pokret za hrvatsku poljoprivredu, potom Hrvatsko bilo, Javno dobro i politička platforma Umirovljenici zajedno.


Nova je i stranka Odlučnost i pravednost, koju je Karolina Vidović Krišto osnovala prije dvije godine, a u posljednja četiri mjeseca osnovane su stranke Pravo i pravda (Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović) te Ričard Nezavisni (nezavisni gradski vijećnik Enio Meštrović na izore izlazi kao svoj alter ego, Ričard).


SDP se razišao s partnerima


Novost na listama u devetoj izbornoj jedinici su i stranke Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), Hrvatska demokršćanska stranka (HDS), Hrvatska demokratska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava Dr. Ante Starčević, Nezavisna lista mladih, Socijaldemokrati, Centar i Demokratska stranka umirovljenika.HDZ, koji je na prošle parlamentarne izbore izašao samostalno i u devetoj izbornoj jedinici osvojio 47 posto glasova, sada u izbornu bitku kreće s koalicijskim partnerima – HSLS-om, HDS-om, Hrvatskom narodnom strankom – liberalni demokrati (HNS) i Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU).


SDP, koji je prije četiri godine sa šest koalicijskih partnera osvojio 17 posto glasova, razišao se s većinom ondašnjih partnera.


HSU je sada pribjegao HDZ-u, a IDS i Primorsko goranski savez Socijaldemokratima. Sa SDP-om je ostao HSS i Građansko-liberalni savez (GLAS), a koaliciji su pridružene stranke Centar, Dalija Orešković i Stranka s imenom i prezimenom (DO i SIP) te Narodna stranka reformisti, koji su na prošlim izborima u devetoj izbornoj jedinici s HSS-om braće Radić i Umirovljenicima osvojili svega 500-tinjak glasova birača.


Osim toga, valja napomenuti da je od prošlih izbora SDP ostao bez dobrog dijela članstva, koji je osnovao stranku Socijaldemokrati.


Domovinski pokret, koji je 2020. godine u zadarskoj izbornoj jedinici pokupio skoro 12 posto glasova s još šest koalicijskih partnera, na predstojeće izbore izlazi samo sa strankom Pravo i pravda.Stranke u VII. izbornoj jedinici


Most je prije četiri godine samostalno osvojio deset posto glasova, a ove parlamentarne izbore dočekuju s dva partnera koje su preoteli Domovinskom pokretu – osim Hrvatskih suverenista (SU) i Hrvatske konzervativne stranke (HKS), na listi Mostove koalicije nalazi se još i Nezavisna lista mladih.


Valja istaknuti da, iako je HDZ u koaliciji s HSU-om, veći dio umirovljeničkih stranaka formirao je svoju listu – Umirovljenici zajedno, Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika.


U sedmoj izbornoj jedinici, kojoj pripada trećina općina (Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljana, Ražanac, Starigrad i Vir) i gradova (Obrovac i Pag) Zadarske županije, natjecat će se kandidati sa 16 izbornih listi.


STRANKE KOJE NISU BILE NA PROŠLIM IZBORIMA


Novost na listama u devetoj izbornoj jedinici su i stranke Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), Hrvatska demokršćanska stranka (HDS), Hrvatska demokratska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava Dr. Ante Starčević, Nezavisna lista mladih, Socijaldemokrati, Centar i Demokratska stranka umirovljenika