Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

"Godišnji odmor"

Ana Jagić nas svojom izložbom odvela u neka bolja i pozitivnija razmišljanja

Autor: Nikolina Lucić

28.04.2023. 14:07
Ana Jagić nas svojom izložbom  odvela u neka bolja i pozitivnija razmišljanja

Foto: Željko KaravidaMi smo Dalmatinci poznati kao veliki ljubitelji razonode i slobodnog vremena. Zato vas i prije početka ljeta pozivamo na “Godišnji odmor”, svijet u kojem dani nemaju kraja, a o poslu i obvezama se ne govori. “Godišnji odmor” za sve je i svakoga.


Ne pozna nikakve ljudske i društvene razlike. Namijenjen je svima koji su umorni od svoje svakodnevice i opterećeni dnevnim obvezama.


Predah od užurbanog urbanog života nudi vama Ana Jagić, poznata zadarska slikarica, koja nas je svojom izložbom “Godišnji odmor”, koju je predstavila u galeriji ZadArt odvela u neka bolja i pozitivnija razmišljanja, prožeta svim što na gradskim ulicama viđamo u ljetnim mjesecima.
Zavodljive gradske plaže, osvježavajuće more i osjećaj opuštenosti, koji mnogi povezuju s ljetom stoji nasuprot velikih gužvi, brda suvenira i plažne opreme, koja je neizostavni “must have” svih zadarskih turista. Slika je to i prilika oprečne slike naše lijepe obale u kojoj mi obični Zadrani za sebe samo tražimo komadić raja u kojem možemo provesti “godišnji odmor”.Kako je o Aninoj izložbi napisala povjesničarka umjetnosti Marija Buterin Mičić, slikarica se u svojoj najnovijoj kolekciji ne bavi ograničenim vremenom u godini koje izdvajamo za odmor i opuštanje.


– Za Anu Jagić godišnji odmor predstavlja izvor stvaralačke inspiracije i prepoznatljivog slikarskog izričaja. Koloristički izražajan i razigran ciklus može se sagledati iz perspektive svih onih pojedinaca koji sudjeluju u svojevrsnom teatru godišnjeg odmora.


Isti su svojstveni dječjoj percepciji koju karakterizira neiscrpna fenomenološka znatiželja i spontanost u istraživanju okoline koju je autorica pojačala izborom motiva, koloritom i tekstualnim zapisima, istaknula je Buterin Mičić, naglasivši kako u tom smislu personificirani prizori predmeta, kulturnih znamenitosti te turističkih urbanih i prirodnih destinacija pričaju priču o odmoru koji započinje puno prije, u našem domu i mislima i koji stoga nužno ne završava povratkom u svakodnevicu.– Ovu sam izložbu posvetila svima koji nemaju vremena za godišnji odmor, kako bi zaronili u neki pozitivniji i bolji svijet. Iako sam ja osoba koja radi i kada je na godišnjem, mnogi nemaju luksuz radno vrijeme krojiti po svojim željama, tako da njima u čast poklanjam ovaj prozor slobode i odmora, kazala je Jagić, poručivši kako se kroz njezinu izložbu već možemo pripremiti za nadolazeću turističku sezonu i sve ono što ona sa sobom nosi.