Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ruralni razvoj

AGRRA predstavila rezultate provedenih ERASMUS+ projekata

Autor: Portal ZL

29.02.2024. 17:05
AGRRA predstavila rezultate provedenih ERASMUS+ projekata

Foto: AGGRAAGRRA od svoga osnutka radi na razvoju ruralnog dijela Zadarske županije. U svome desetogodišnjem postojanju Agencija je pripremila i provela široku paletu projekata financiranih iz različitih izvora. Kako bi odgovorili na različite potrebe područja AGRRA sagledava problematiku iz različitih perspektiva, koristeći multidisciplinaran pristup te sukladno tome pronalazi rješenja kroz projekte financirane većinom iz sredstava EU.


AGRRA u svome radu potiče inovativnost, suradnju, sinergiju i cjeloživotno učenje te sukladno tome prijavljuje i projekte financirane iz Erasmus+ programa. Dobar primjer su projekti koji su predstavljeni u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku, u utorak, 28.02.2024. na zajedničkom diseminacijskom događaju.


Uvodni govor održao je Ivica Pintur, Ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije istaknuvši važnost ERASMUS+ projekata za lokalnu zajednicu te potrebu za daljnjim ulaganjem u obrazovanje i razvoj te važnost ulaganja u ruralna područja, uključujući i otoke.
S obzirom da je Zadarska županija vodeća županija u ukupnom ulovu ribe te uzgoju morskih organizama u Republici Hrvatskoj, odnosno u ribarstvu i akvakulturi, jedan od projekata koji je predstavljen odgovara upravo na potrebe u tome sektoru.Green to Blue projekt usmjeren je na radnike u sektoru ribarstva i akvakulture te za svoj cilj ima pružiti sektorskim radnicima i dionicima učinkovit i funkcionalan program obuke, kako bi se unaprijedio sustav upravljanja okolišem i razvile tehničke vještine usmjerene na održivost aktivnosti povezanih s morem.


Očuvanje biološke raznolikost ruralnih područja i otoka EU te poticanje suradnje između različitih europskih regija misao je vodilja projekta “BioIslands” s čijim ciljevima i rezultatima su također upoznati sudionici. Cities Go Climate Neutral je projekt čiji je cilj unaprijediti i usavršiti kompetencije općinskih zaposlenika kako bi im se omogućilo da osmisle strategije klimatski neutralnih gradova, kao što su “Climate City Ugovori”.


Nadalje, ojačat će inovacijske i dizajnerske kapacitete općinskih zaposlenika u vezi s urbanim održivim razvojem obučavajući ih posebno za izradu strategije i poduzetništvo. Na kraju događaja, sudionici su se upoznali s planom kontrole kvalitete za proizvod “Novigradska dagnja”. Ovaj proizvod ima potencijal da postane prepoznatljiv simbol regije te doprinese razvoju lokalne ekonomije.


Prilika je ovo bila za prilika umrežavanje, razmjenu ideja i stvaranje novih partnerstava. AGRRA nastavlja podržavati inicijative koje doprinose održivom razvoju Zadarske županije i šire. Nakon prezentacija sudionici su nastavili neformalno druženje kako bi razmijenili iskustva i saznali više o projektima koji doprinose održivom razvoju i suradnji na europskoj razini.