Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

19. NOĆ MUZEJA: Šarolik program na zadovoljstvo posjetitelja svih generacija

Autor: Matea Guzalić

24.01.2024. 15:45
19. NOĆ MUZEJA: Šarolik program na zadovoljstvo posjetitelja svih generacija

Foto: Mislav KlanacPovodom 19. Noći muzeja, Narodni muzej Zadar (NMZ) održao je konferenciju za medije s ciljem pružanja svih informacija građanima kako bi njihov boravak u Dvije palače, Gradskoj loži i Gradskoj straži bio za pamćenje. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici suorganizatora Melita Ivkovkić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar te Andrej Fric ispred Kino Zone. »Muzeji i nova publika« ovogodišnja su tema već tradicionalne Noći muzeja, a NMZ potrudio se zadovoljiti potrebe svih posjetitelja.


Grad muzeja


– Imamo šarolik program kako bismo zadovoljili potrebe svih naših posjetitelja, vjerujemo da će svi biti zadovoljni. Sretni smo što smo u gradu koji je grad muzeja, a upravo zato moramo građanima pružiti prave informacije o svim događanjima. Svi muzeji imaju dobre programe, pa ih moramo uskladiti kako bi sve teklo ugodno i na zadovoljstvo naše publike. Pokušali smo napraviti nešto što će privući novu publiku, odnosno mlade ljude, ali zapravo i ljude svih generacija, izjavila je Vesna Sabolić, ravnateljica NMZ.


Doroteja Kamber-Kontić najavila je tri programa za Noć muzeja, a posebnost te večeri je da će knjižnica biti otvorena za sve posjetitelje do 22h.
– U skladu s tim smo pripremili prigodan program, pa ćemo tako najprije prikazati kazalište sjena u knjižnici na temelju slikovnice »Djedov otok«. Kako je Ministarstvo kulture 2024. godinu proglasilo godinom Marka Marulića, za naše smo posjetitelje organizirali kviz o Maruliću, a u 20:30h imat ćemo STEM Marulić, odnosno kreativnu radionicu izrade plakata uz pomoć laserskog rezača. Prošlogodišnji je program bio dosta posjećen, vjerujem da će tako biti i ove godine i da ćemo omogućiti novoj publici svih dobnih skupina da sudjeluje u programima Gradske knjižnice, ali i svih ostalih, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice.


Koncertni ured Zadar pridružuje se ovogodišnjoj Noći muzeja uz koncert pod nazivom »Plovidba renesansnim Mediteranom«.


– Ovaj će koncert zapravo biti početak jednog zajedničkog projekta kojeg smo prijavili na natječaj Ministarstva kulture te se nadamo pozitivnom ishodu. Koncertni je ured otvoren prema činjenici da i izložbene dvorane posjeduju izuzetna akustička svojstva. Program će biti stilski, a Kruno Carić će nas provesti kroz renesansni Mediteran programom raznih skladatelja i melodija, najavljuje Melita Ivković.


Foto: MISLAV KLANAC


»Filmšnite«


Devetnaesta Noć muzeja za Kino Zonu Zadar ujedno predstavlja i završnu večer četverodnevne manifestacije »Filmšnite«.


– S veseljem se odazivamo na suradnje s NMZ, Gradskom knjižnicom i Koncertnim uredom jer se programski izuzetno usklađujemo, odnosno komplimentiramo. Za Noć muzeja, ujedno i završnu večer manifestacije »Filmšnite«, pripremili smo filmsko-književnu večer, a riječ je o filmu »Putovanje u pustinju«. Ulaz je slobodan i veselimo se vašem dolasku, poručuje Andrej Fric.


Uz ova hvalevrijedna događanja, u organizaciji Galerije umjetnina održat će se dva stručna vodstva izložbe »Plavi salon« postavljene u prostorima Gradske lože i Kneževe palače u 19h i u 23h. Ovom je prigodom Galerija odlučila predstaviti katalog ovogodišnjeg Plavog salona, a održat će se i jedno uvodno predavanje gdje će biti riječ o povijesti i značaju Plavog salona, kao i o ovogodišnjoj koncepciji u kontekstu suvremenih izlagačkih praksi.


Nadalje, održat će se i dva vodstva za Šest salonskih priča u 19h i u 22h, a prikazat će se i putem videoigre »Ifigenija« koju je NMZ pustio u javnost u listopadu prošle godine kao produkt Erasmus+ projekta. U petak će biti organizirano i natjecanje u dvije skupine u 19:30h i 20:30h. Jedan dio natjecanja odvijat će se kroz samu igru, a drugi dio natjecanja čini rješavanje puzzli. Natjecanju mogu pristupiti sudionici stariji od 14 godina, a oni najsretniji osvojit će dvije vrijedne nagrade – električni romobil i pametni sat.


Etnologija i tradicija


Etnološki odjel NMZ ove se godine odlučio baviti etnološkim i tradicijskim temama, pa tako 2024. godinu predstavljaju pod nazivom »Etnološke priče«. Iz Odjela najavljuju gostujuću izložbu autora Luke Klapana koja sadrži 175 crno-bijelih fotografija snimljenih za potrebe osobnog dokumenta poslije Drugog svjetskog rata. Danas to predstavlja vrijedne zapise prošlosti koji nas povezuju sa sadašnjošću. Uz to, u izložbenom postavu Etnološkog odjela predstavlja se zbirka tkanja i tapiserija kroz sakralni ciklus koji govori o gradu Zadru i zaštitnicima grada, a izložen je i dio izložbe Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije čija je tema karakteristike jadranske i dinarske kulture.


Pedagoška služba NMZ nastavlja s projektom pod nazivom »Muzej u školi – baština i kultura mira« koji je započeo prije desetak godina u suradnji s Osnovnom školom Zadarski otoci. Tako će se u ponedjeljak, 29. siječnja u prostoru škole održati izložba fotografija Zadarska alka i turnir Zadarska alka. Također, tijekom Noći muzeja će u Edukativnoj dvorani u Kneževoj palači biti postavljeni stolovi i likovni materijal za samostalno crtanje.


Prirodoslovni odjel NMZ će tijekom Noći muzeja imati virtualnu izložbu na YouTube kanalu te na stranici muzeja, a izložba se može pogledati i u suvenirnici NMZ. Izložba se odnosi na glavonošce, a samim time predstavlja uvod u ovogodišnju temu »more« koja će krajem godine rezultirati velikom izložbom o morskim kralježnjacima.


Dokumentacijska služba NMZ priprema virtualnu izložbu pod nazivom »Muzej nisu samo predmeti, muzej su ljudi«. Riječ je o videoprezentaciji koja će također biti emitirana na web stranici, YouTube kanalu, kao i u Kneževoj palači.