Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

DEMOGRAFSKE MJERE

Za troškove stanovanja mladima 18.000 eura

Autor: Goran Šimunov

17.07.2023. 13:28
Za troškove stanovanja mladima 18.000 eura

Foto: SREDIšNJI DRžAVNI URED ZA DEMOGRAFIJU I MLADEDržavna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić uručila je prije nekoliko dana ugovore pilot projekta financijske potpore usmjerene sufinanciranju troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. godini predstavnicima 43 grada i općine. Jedina općina s područja Zadarske županije koja se izborila za ovu potporu je Općina Jasenice.


Državna tajnica istaknula je da se ovakav projekt po prvi puta provodi u Republici Hrvatskoj te je za njegovu provedbu osigurano 785.719,03 eura u državnom proračunu.


Najveći iznos po jedinici lokalne samouprave iznosi 19.440 eura te se one obvezuju raspisati javni poziv korisnicima po uvjetima koji su propisani u odredbama pilot projekta. Općini Jasenice odobrena su sredstva od 18 tisuća eura.


Najbrži prst
Ne skrivajući zadovoljstvo što im je odobren novac za ovaj projekt načelnik Jasenica Stipe Vulić kazao je kako je konkurencija među gradovima i općinama za dodjelu ovih potpora bila velika te da su odabrani sustavom najbržeg prsta.


– U našoj općini smo znali da će ovaj Poziv biti raspisan te smo istog dana kad je objavljen poslali dokumentaciju koju smo prethodno pripremili. Bili smo dosta brzi. Znam kako mnogi misle da mlade obitelji žive u unajmljenim stanovima samo u gradskim sredinama, a područje naše općine nije takvo. Ovdje žive obitelji koje su doselile na područje općine i žive u unajmljenim stanovima, što nam je bio razlog da se prijavimo na ovaj Poziv, priča Vulić koji je najavio kako će njihova općina ubrzo raspisati javni poziv korisnicima po uvjetima koji su propisani u odredbama pilot projekta.


Financijska potpora po korisniku za mladu obitelj s djecom iznosi 180 eura (1.356,21 kuna) mjesečno, za mladu osobu i mladu obitelj bez djece 120 eura (904,14 kuna) mjesečno. Najveći iznos koji može biti odobren pojedinačnom korisniku za mladu obitelji s djecom iznosi 2.160,00 eura (16.274,52 kuna) u trajanju od 12 mjeseci, a odnosi se na razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. Za mladu osobu i mladu obitelji bez djece iznosi 1.440,00 eura (10.849,68 kuna) u trajanju od 12 mjeseci.


Prihvatljivi troškovi za financijsku potporu uključuju troškove stanovanja mladih obitelji i mladih s prebivalištem na području grada ili općine najmanje godinu dana prije podnošenja prijave. U prihvatljive troškove stanovanja ne ulaze troškovi korištenja garaže, posebno plaćeni izdaci za korištenje telefona i interneta, porezi i slično.


Za 10 mladih obitelji


Među brojnim uvjetima koje moraju ispuniti korisnici financijske potpore su da im mjesečna primanja po osnovi neto plaće ne prelaze visinu prosječne plaće u RH, da oni i njihovi roditelji nemaju u vlasništvu/suvlasništvu stan, kuću ili drugu nekretninu i drugo.


Dodjela ove potpore za deset mladih obitelji s područja općine Jasenice proširit će ionako bogat popis demografskih mjera koje provode. Općina se pohvalila kako su se na temelju nedavno javno objavljene analize Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i dostavljenih podataka 574 od 576 jedinica lokalne samouprave, Jasenice našle u samome vrhu po izdvajanjima za demografske mjere.


Iz dviju objavljenih tablica vidljivo je kako je Općina Jasenice deveta po visini naknade za treće dijete te deseta po visini naknade za peto dijete. Vidljivo je i kako općine Jasenice i Zemunik jedine u Zadarskoj županiji umanjuju cijenu usluge vrtića ovisno o broju djece u obitelji. Općina Jasenice i još sedam općina u županiji provode mjeru smanjenja komunalnog doprinosa za mlade obitelji. Odluka je stupila na snagu 1. siječnja 2023.


– Uz jednu od najvećih naknada za novorođenčad, naša Općina ima velika izdvajanja za rad dječjeg vrtića koji sada radi u punom kapacitetu. Financiramo i nabavku radnih bilježnica za osnovce, stipendiramo studente, prijevoz srednjoškolaca, ističe načelnik Vulić.


Novi program Grada Zadra


Novi program poticanja stambenog zbrinjavanja mladih obitelji od ove godine provodi i Grad Zadar. Riječ je o poticanju gradnje obiteljskih kuća na području MO-a Crno. Očekuje se raspisivanje javnog natječaja za osnivanje prava građenja na građevnim česticama u vlasništvu Grada Zadra na području tog mjesnog odbora. Pogodnosti programa sastoje se u mogućnosti gradnje obiteljske kuće na zemljištu u vlasništvu Grada Zadra, uz mjesečnu otplatu cijene zemljišta (cijene prava građenja) na dulje vremensko razdoblje, uz mogućnost otkupa zemljišta.


Obiteljske kuće za mlade u Poličniku


Nakon što je krajem 2018. godine Općina Poličnik dobila 47.000 metara četvornih zemljišta pored Poslovne zone Grabi koje je do tada bilo u vlasništvu Republike Hrvatske, u skladu s Detaljnim planom uređenja stambene zone Grabi, tijekom 2021. godine krenulo se s izgradnjom stambenog kompleksa predviđenog za mješovite javne i društvene namjene te sportsko-rekreacijske i društvene namjene.
Načelnik Općine Davor Lončar kazao nam je kako bi kompletno ulaganje u opremanje infrastrukture po projektantskim troškovnicima za ovu stambenu zonu trebalo iznositi od 1.990.000 eura do 2.256.000 eura.
– U Poličniku sada imamo stambenu zonu gdje bi u konačnici trebale biti izgrađene 62 nove zgrade, odnosno obiteljske kuće, dodao je Lončar.