Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SUBVENCIJA GRADA

Za stanove za roditelje bolesne djece pristiglo šest ponuda

Autor: Marina Vlakić

03.08.2023. 15:15
Za stanove za roditelje bolesne djece pristiglo šest ponuda

Foto: Arhiva ZLPonovljeni natječaj Grada Zadra za najam stanova za roditelje teško bolesne djece koja se liječe u Zagrebu i Splitu dao je rezultata. Za razliku od prvog natječaja na koji nisu zaprimili niti jednu ponudu, na ovaj se natječaj javilo čak šestero vlasnika stanova, dvoje iz Zagreba i četvero iz Splita.


U Splitu traže jedan stan, a u Zagrebu dva te će, kako saznajemo u Gradu, uskoro biti sastavljeno povjerenstvo koje će pregledati svu dokumentaciju i provjeriti stanove. Naime, za roditelje bolesne djece unajmit će se trosobni stanovi od najmanje 75 metara kvadrata koji moraju imati tri spavaće sobe, kuhinju i ostalo, a maksimalna je cijena 1.500 eura po stanu.


U Gradu ističu da će znati koje će ponude razmotriti tek kada pregledaju stanove i vide koji su najadekvatniji za roditelje s obzirom da, primjerice, nema smisla unajmiti stan koji se nalazi na sasvim drugom kraju grada od klinike u kojoj se liječi dijete. S vlasnicima čiji stanovi udovoljavaju svim uvjetima Grad će potpisati ugovor o najmu, a roditelji nakon toga odmah dobivaju ključ stana te u njemu borave dokle god im je dijete u bolnici.


Daju 600 eura za najam
Da ima namjeru krenuti u realizaciju prvih amandmana, odnosno da nije riječ tek o političkoj manipulaciji uoči izglasavanja proračuna, gradska je vlast pokazala još prije četiri mjeseca objavljujući Odluku o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra.


Naime, još 31. ožujka Grad je objavio poziv građanima za dostavu primjedbi s ciljem upoznavanja javnosti s nacrtom Odluke o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra. Tražili su mišljenja, primjedbe i prijedloge javnosti zbog, kako su naveli, donošenja što kvalitetnijeg dokumenta te nacrt prijedloga odluke.


U Gradu saznajemo kako će roditeljima teško bolesne djece pomoći na još jedan način, a to je sufinanciranjem troškova najma stana u iznosu do 600 eura. Međutim, na ovaj se javni poziv nitko nije javio te Grad zasad neće morati izdvajati ova sredstva. No, ovdje treba napomenuti kako je ovo mjera koju je Grad i dosad isplaćivao, neovisno o nedavno objavljenom natječaju za sufinanciranje smještaja.


Pročelnik Mario Pešut, Foto: Luka Jeličić


Sufinanciranje sportskih aktivnosti


U nadležnom gradskom odjelu trenutačno rade i na pripremi još jednog amandmana nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića, a riječ je o sufinanciranju sportskih aktivnosti i Univerzalnoj sportskoj školi. Naime, za provedbu odluke o pomoći roditeljima plaćanjem dijela izvanškolskih aktivnosti Grad će sačekati novu školsku godinu kako bi znali točan broj djece koja će se baviti sportskim aktivnostima. Iako Odluka o sufinanciranju troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu na snagu stupa osam dana od objave, s njom se započinje u rujnu, ali u Gradu ističu kako već sada rade na pripremama za njenu realizaciju, kao i na pripremama za početak rada Univerzalne sportske škole.


Pravo na sufinanciranje članarina izvanškolskih aktivnosti inače imaju roditelji ili zakonski skrbnici s prebivalištem na području grada Zadra ukoliko ostvaruju pravo na doplatak za djecu. Zahtjev za subvencioniranjem sportskih aktivnosti roditelji mogu dostaviti Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb. Grad će im odobriti novčanu pomoć od 15 eura mjesečno po djetetu.


Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ