Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

jedinstvena utrka

Za Škraping se već prijavilo više od 950 natjecatelja

Autor: Jana Šolman

03.03.2023. 09:13
Za Škraping se već prijavilo više od 950 natjecatelja

Foto: ŠKRAPINGSvake godine tijekom mjeseca ožujka na otoku Pašmanu održava se utrka po škrapama, odnosno jedinstvena međunarodna treking i trail utrka po oštrom otočnom kamenju. Ove godine utrka će se održati u subotu, 4. ožujka 2023. godine, pod nazivom »Škraping Tkon – Otok Pašman 2023«.


Ovogodišnja utrka podijeljena je u četiri kategorije koje odgovaraju različitim razinama fizičke spreme i željama sudionika. Tako je »Marathon« kategorija namijenjena iskusnim sportašima koji žele iskusiti izazov na stazi dugačkoj oko 45 kilometara, dok je «Challenger« kategorija prilagođena rekreativcima koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti na stazi dugačkoj oko 25 kilometara.


Također, tu je i »Active« kategorija za sve sudionike koji žele uživati u prirodi, kristalno bistrom moru i veličanstvenom pogledu na Kornatski arhipelag na stazi dugačkoj oko 12 kilometara. Posljednja, »Obiteljska« kategorija namijenjena je onima koji žele provesti dan u ugodnoj šetnji i obiteljskom druženju na stazi dugačkoj oko šest kilometara.
– Prije samog starta natjecatelji će imati mogućnost zagrijavati se uz Zadarsko ludilo te će onda uslijediti utrka koja će trajati cijelog dana. Nakon otvaranja starta slijedit će službeno otvorenje Sajma otočnih proizvoda uz nastup KUU-a »Kunjka« i klape »Školji« u Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu. Na ovome sajmu sudjelovat će više od 40 izlagača s brojnih jadranskih otoka, ispričala je Jelena Ugrinić, direktorica Turističke zajednice općine Tkon, dodavši da će se u večernjim satima organizirati zabavni program uz nastup zadarske grupe »Zaratino«.


Sve utrke sastojat će se od prolaska kroz kontrolne točke koje će biti ucrtane na karti otoka Pašmana. Sudionici će imati priliku vidjeti mnoge atraktivne lokalitete otoka, uključujući prirodne ljepote i kulturne znamenitosti, što će im zasigurno pružiti jedinstveno iskustvo istraživanja ovog prekrasnog područja.


– Natjecatelji u Marathon kategoriji startat će u 8 sati iz Ždrelca, a za ostale kategorije start je u 10 sati iz Tkona. Za sada imamo preko 950 prijavljenih natjecatelja, no produljili smo rok prijave te očekujemo još više natjecatelja, kazala je Ugrinić.


Škraping se nastavlja i u nedjelju, 5. ožujka kada će Dječji vrtić Ćok organizirati dječji »Škrapić«, poseban dio Škrapinga namijenjen isključivo djeci. Ove godine okupit će se preko 100 mališana iz dječjih vrtića diljem Zadarske županije koji će imati priliku uživati u rekreaciji i prigodnom programu.


Ovaj sportsko-turistički događaj nudi bogatu gastronomsku ponudu, kvalitetan smještaj te raznoliku ponudu uslužnih djelatnosti, a njegovu kvalitetu potvrđuje i prestižna oznaka »Hrvatski otočni proizvod«. Svi ljubitelji sporta i aktivnog odmora zasigurno će uživati u pomalo drugačijem istraživanju otoka te upoznavanju s njegovim ljepotama.